EDUCATIE 14 martie 2019

Patru elevi covăsneni, dați afară de la simulare

de Iulia Drăghici - Taraș | 846 vizualizări

Problemele ar fi apărut la proba de Limba și literatura română

Simulările pentru evaluarea națională derulate în această săptămână s-au încheiat cu eliminare pentru patru elevi. Problemele au fost în prima zi de examinare, la prima probă, cea de Limba și literatura română. Potrivit inspectorului școlar general Kiss Imre, aceștia au fost dați afară de la examen nu pentru tentativă de fraudă, ci pentru că deranjau ora.

Elevii au fost eliminați pentru că pur și simplu se plictiseau, nu voiau să scrie și își deranjau colegii. Au  făcut totul numai ca să nu scrie. Și atunci au fost dați afară. De aceea, nu pentru fraudă, nu pentru copiat. Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum”, a declarat miercuri, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre, care a mai precizat că, din câte știe, cei patru elevi erau toți din aceeași clasă a unei școli din Sfântu Gheorghe.

Anul acesta a fost primul an în care și elevii de clasa a VII-a au participat la simulările evaluării naționale. Din acest motiv, la nivel național s-a popularizat un protest al elevilor, numit „Foaia albă”, însă la nivelul județului Covasna acesta nu ar fi avut loc, ne-a mai spus inspectorul.

„La noi nimeni nu s-a gândit la așa ceva. Toți cei care sunt interesați au luat cât de cât în serios acest examen și au scris. Nu au aderat la acest protest”, a explicat Kiss Imre.

Peste 4000 de elevi din județul Covasna au fost așteptați să participe la simularea națională din 11 – 13 martie. Dintre aceștia, 2082 sunt din clasele a VII-a (599 secția română și 1483 – secția maghiară), iar 1925 elevi din clasele a VIII-a (534 – secția română și 1391 – secția maghiară).

În 11 martie s-a desfășurat proba scrisă la Limba și literatura română, 12 martie – matematică și 13 martie cea de Limba și literatura maternă.

La Limba și literatura română, din cei 2043 de elevi înscriși la clasa a VII-a, doar 1931 au fost prezenți și din cei 1889 de la clasa a VIII-a au fost prezenți doar 1777.  

La matematică, situația a fost similară. La a VII-a, din cei 2043 de elevi înscriși, la probă s-au prezentat 1991 de elevi, iar la a VIII-a, din cei 1889 au participat doar 1767 de elevi.

La limba maternă, maghiară s-au prezentat 1373 de elevi de clasa a VII-a din cei 1448 înscriși, iar la clasa a VIII-a au participat 1302 elevi din cei 1365 câți erau înscriși.

„Eu sunt adeptul acestor ...nu le-aș spune simulări, ci un fel de lucrări de recapitulare, pentru că (...) trebuie să lucrezi la niște subiecte pe aceeași structură pe care o vei avea și în vară. Așa poți să îți faci o imagine să știi unde ai ajuns. Eu zic că e foarte bine dacă elevii iau foarte în serios și aceste lucrări și se pregătesc, pentru că așa își măresc șansele unui rezultat mult mai bun în vară”, a punctat inspectorul școlar general de la IȘJ Covasna.

Rezultatele simulării vor fi afișate în 22 martie.

La evaluarea națională de anul trecut, 67.95% dintre elevii covăsneni care au susținut examenul au luat note peste 5, înregistrând note mai slabe decât cele din anul precedent, atunci când 71,80% dintre elevi au reușit să obțină medii peste 5.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.