EDUCATIE 17 martie 2023

Pași importanți pentru reducerea abandonului școlar în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 3995 vizualizări

Potrivit unui raport privind stadiul implementării proiectului din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), cele 17 școli din județ eligibile au făcut achiziții de aproximativ 17,4% din suma totală de peste 2 milioane de euro, până la sfârșitul lunii februarie. Cifrele au fost prezentate joi, 16 martie a.c., de Inspectoratul Școlar Județean Covasna, în cadrul unei conferințe de presă. 

Toate cele 17 școli din județul Covasna care au depus proiect anul trecut au fost selectate pentru a obține finanțare în cadrul PNRAS. Contractele s-au semnat în septembrie. În total, peste 2 milioane de euro vor ajunge în aceste unități de învățământ în decursul a trei ani. Banii vor fi investiți în programe care să îi ajute pe copiii care sunt în risc de a părăsi timpuriu școala să înțeleagă importanța educației în viitorul lor. Din suma totală, s-au cheltuit deja 17,4% pe diferite achiziții, ceea ce plasează județul nostru pe un loc fruntaș la nivel național. 

Programul efectiv a început în noiembrie anul trecut și cuprinde activități de intervenție, prevenție, masă caldă, cercuri pe diferite discipline și diverse activități pentru a crea un mediu cât mai atractiv în cadrul școlii. Grupul țintă al programului sunt elevii de gimnaziu.

„La nivelul județului Covasna s-au încheiat 17 contracte de finanțare la sfârșitul lunii septembrie, în luna octombrie a fost publicat ghidul beneficiarului, adică efectiv linia după care școlile implementează ceea ce și-au propus din perspectiva raportărilor, iar activitatea propriu-zisă a început în noiembrie. Grupul țintă sunt elevii de gimnaziu. Elevii de gimnaziu din aceste 17 școli sunt în număr de 2.099 de elevi. Dacă luăm valoarea în euro a granturilor la nivelul județului este de peste 2 milioane de euro, adică 10.357.000 lei. Până în momentul actual, deci până la raportarea de la sfârșitul lunii februarie, din acest buget, care este structurat pe trei ani, s-au cheltuit la nivelul județului Covasna aproximativ 17,4% ca valoare de achiziții. Din cele 17 unități, cinci deja au făcut achiziții în ceea ce privește digitalizarea și în tandem și masă caldă, 11 școli au făcut achiziții pe digitalizare, adică table interactive, laptopuri, softuri educaționale și cursuri de formare, pentru că e foarte important. Nu este suficient să ai totul „smart” și să nu folosești pentru că nu ai competențele necesare”, a spus, în cadrul conferinței, inspectorul școlar general adjunct Luminița Bobeș.

Cele 17 școli din județul Covasna participante sunt: Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” Araci, Școala Gimnazială „Konsza Samu” Bățanii Mari, Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” Belin, Școala Gimnazială „Henter Károly” Bodoc, Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare, Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu, Școala Gimnazială „Bálint Gábor” Catalina, Școala Gimnazială „Darkó Jenő” Dalnic, Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința, Școala Gimnazială Hăghig, Școala Gimnazială „Máthé János” Herculian, Școala Gimnazială „Antos János” Reci, Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” Valea Crișului, Școala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon și Școala Gimnazială nr. 1 Zăbala. 

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), inițiat de Ministerul Educației, face parte din Proiectul Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă, se arată pe site-ul edu.ro. 

În județul Covasna, rata abandonului școlar în 2021 a fost de 5,4%. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.