EDUCATIE 5 august 2020

Mai mulți promovați, după contestații, la definitivatul în învățământ

de Iulia Drăghici - Taraș | 817 vizualizări

În județul Covasna sunt de două ori mai mulți promovați decât anul trecut 

Rezolvarea contestațiilor depuse de cadrele didactice care au participat la concursul național pentru definitivare în învățământ a dus la majorarea ratei finale de promovare. Dacă inițial aceasta a fost 72,5% în județul Covasna, după soluționarea contestațiilor procentul celor care au promovat examenul este 73,55. 

Astfel, din totalul de 80 de candidați cu note la proba scrisă, 59 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), media minimă de promovare a acestui examen. Precizăm că după susținerea probei scrise din sesiunea 2020, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, au fost declarați promovați 58 de candidați.

Afișarea rezultatelor finale a avut loc pe 3 august 2020, cu o zi mai devreme față de calendarul inițial, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul dedicat: definitivat.edu.ro. Reamintim că în această sesiune, 88 de candidați au avut dreptul de a susține proba scrisă din data de 22 iulie. Au fost prezenți 83 de candidați. Dintre aceștia, 3 candidați s-au retras”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna. 

Regulamentul acestui concurs arată că „pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național”. 

Rata de promovare la nivel național: 72,45%

Și la nivel național, anul acesta rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, este 72,45% (în creștere cu 3,28%, comparativ cu rezultatele inițiale, 69,17%).

„Astfel, din totalul de 6.037 de candidați cu note la proba scrisă, 4.374 de candidați au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 (opt), media minimă de promovare a acestui examen. Precizăm că după susținerea probei scrise din sesiunea 2020, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, au fost declarați promovați 4.176 de candidați. 

Totodată, menționăm faptul că în următoarele județe s-au înregistrat rate de promovare de 80%+: Cluj -  87.46%, Vâlcea - 84.90%, Dolj - 80,50%, Mehedinți - 80%”, arată Ministerul Educației. 

Anul trecut, rata candidaților din județul Covasna care au luat note mai mari de 8 a fost de 53% (42 de candidați), potrivit rezultatelor inițiale. 19,2% (15 persoane) au luat note sub 7, iar restul, de 26,9% (21 de candidați) au avut între 7 și 7,99. Numărul candidaților înscriși a fost de 83, dar s-au retras 5, astfel că la examen s-au prezentat 78 de persoane. 

Sursa foto: Unsplsh.com/Debby Hudson. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.