IȘJ Covasna: seminar inovator pentru educație profesională duală
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prin inspectorul Marius Popescu, a organizat vineri, 8 decembrie a.c., un seminar de lucru la Best Western Hotel Park din Sfântu Gheorghe, concentrându-se pe îmbunătățirea educației profesionale și tehnice. Seminarul a evidențiat importanța colaborării dintre școli și operatorii economici, punând accentul pe învățământul dual. Evenimentul a adus împreună cadre didactice, reprezentanți din diverse domenii economice și educaționale, și alți invitați.
În deschiderea programului, inspectorul pe discipline tehnice, ing. Marius Popescu, a prezentat calendarul admiterii în învățământul dual și învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2024 – 2025, aducând în discuție exemple de bune practici din Centrul de Formare Profesională Szeged (Ungaria).
Agenda evenimentului a inclus prezentări, discuții și un workshop în care participanții au dezvoltat o matrice SWOT (o prezentare a părților puternice, slăbiciunilor, oportunităților și amenințărilor) pentru evaluarea parteneriatului dintre școli și operatorii economici. Au fost prezentate date relevante din proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare”, și s-a subliniat rolul adaptării la schimbările socio-economice. Concluziile și recomandările au furnizat inspirație pentru dezvoltarea ulterioară a politicilor educaționale și inițiativelor pentru consolidarea legăturilor dintre educație și piața muncii.
Apoi, „cu o prezentare captivantă, Radu Gabriel, Coordonatorul CNDIPT – ME (n.r. Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, în subordinea Ministerului Educației), a adus în fața participanților date relevante și concluzii semnificative din cadrul proiectului «ReCONECT - Adaptare la Schimbare». Evenimentul a fost punctul de convergență pentru înțelegerea unui mecanism integrat de anticipare, monitorizare și evaluare a pieței muncii și a sistemului educațional. Prezentarea lui Radu Gabriel a ilustrat cu precizie rolul proiectului ReCONECT în adaptarea la schimbare, evidențiind date statistice esențiale și oferind concluzii fundamentate, precum și recomandări pertinente pentru direcțiile viitoare de acțiune în aceste domenii vitale. Această prezentare a adus în atenție importanța adaptării la dinamica schimbărilor socio-economice, subliniind necesitatea unei abordări integrate și pro active în domeniile pieței muncii și educației. (...) Prezența și expertiza lui Radu Gabriel au adus o contribuție semnificativă la înțelegerea și conturarea unui peisaj comprehensiv al interacțiunii dintre educație și dinamica pieței muncii, consolidând convingerea că adaptarea la schimbare este cheia către un viitor sustenabil și prosper pentru toți actorii implicați”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre.
Participanții la eveniment au inclus reprezentanți ai IȘJ Covasna și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și Liceul Economic „Berde Áron”. Printre invitați s-au numărat inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, Kiss Imre, coordonatorul CNDIPT – ME, Radu Gabriel, director AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, președintele Asociației SVESZ, Kovács István, președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, președintele Clusterului „Pro Wood”, Kádár Rezső, președintele Clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos, președintele Clusterului „AgroFood”, Silviu Manole, și Bogyó Mirela cu Gászpor Éva, de la Clusterul „Transylvania Textile & Fashion”.
„Evenimentul s-a încheiat cu discuții ample, concluzii și posibile direcții de acțiune, oferind participanților o platformă valoroasă pentru împărtășirea de perspective și consolidarea legăturilor dintre lumea educațională și cea economică.
Seminarul reprezintă un punct de referință în consolidarea colaborării dintre școli și operatorii economici, subliniind importanța unei educații profesionale relevante pentru nevoile pieței actuale de muncă și pentru viitorul tinerilor din Covasna”, se mai arată în comunicat.
Despre învățământul dual și beneficiile sale s-a vorbit recent și în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Internaționale EDU DUAL, la Brașov, în perioada 17-18 noiembrie a.c. Evenimentul a reunit peste 250 de persoane din toată țara, de la 16 consorții naționale pentru învățământ dual. Au fost prezentate exemple de bune practici atât naționale, cât și internaționale. Învățământul dual aduce cu sine multe beneficii, nu doar pentru elevi, ci și pentru operatorii economici și comunitățile din care fac parte.
Sursa foto: Timotei Vierașu