EDUCATIE 1 aprilie 2021

IȘJ Covasna: noua modificare la structura anului școlar va îngreuna organizarea evaluării naționale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1212 vizualizări

Cea mai nouă modificare a structurii anului școlar va îngreuna organizarea evaluării naționale, este de părere inspectorul școlar general, Kiss Imre. Acesta spune că anticipează nu doar probleme de personal, ci și de spațiu, având în vedere că din cauza celor aproape trei săptămâni suplimentare de vacanță, din aprilie – mai, se decalează finalul anului școlar și elevii din aproape toate clasele vor merge, teoretic, și fizic, la cursuri. 

Această perioadă lungă de vacanță este fragmentată în trei părți pentru elevii de clasa a VIII-a. Deci au vacanță (2 – 11 aprilie), după aceea au două săptămâni cursuri în sistem online, toate orele, după aceea iarăși au vacanță (30 aprilie – 9 mai). Au așa cum a fost în structura anului școlar inițial. Pentru ei nu se schimbă nimic. (...) Bineînțeles că și ei, în această perioadă, pot să participe la program de activități remediale cu prezență fizică. (...) Apoi revin din data de 10 mai, au cursuri până pe data de 11 iunie. Nici acest termen nu s-a schimbat. Au o săptămână pentru înscrieri, pregătiri și așa mai departe și urmează din data de 22, Evaluarea Națională. Nu s-a schimbat perioada. Aici este marea problemă. Până acum, când începea evaluarea națională, în acele săptămâni nu aveam cursuri cu ceilalți elevi, mai puțin la tehnologic, dar nu influențau. Acum e această problemă: s-a prelungit anul școlar, nu s-a schimbat perioada de evaluare națională și se suprapune cu ultima săptămână de școală, care are niște activități specifice”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă,  Kiss Imre. 

Inspectorul școlar general a spus că se așteaptă ca în perioada următoare să mai apară un nou ordin și încă o modificare a structurii anului școlar pentru că altfel nu își dă seama cum vor putea organiza examenul în condițiile de până acum, în clase separate, cu profesori supraveghetori, corectori și așa mai departe, când în școli vor fi și elevii din celelalte clase. Marea problemă va fi la acele colegii unde sunt și clase primare, gimnaziale și liceale la un loc. 

Cred că se va reveni asupra acestor perioade, pentru că degeaba vor spune că școala va fi online, pentru că nu văd sensul ca acești elevi să participe online. Dar online cu cine? Că profesorii, majoritatea sunt angrenați în Evaluarea Națională. Plus că activitățile specifice necesită prezența fizică a elevului la școală. Această perioadă mai necesită niște precizări”, a punctat inspectorul.   

Elevii de clasa a VIII-a vor avea vacanță în perioada 2 – 11 aprilie, din 12 până în 29 vor avea școală online, iar din 30 aprilie – 9 mai, vor avea din nou vacanță. Cu mențiunea că, cei înscriși în program participă la activități remediale cu prezență fizică conform orarului stabilit și comunicat de școală, dacă incidența COVID este mai mică de 6 la mie.                                                                

În ceea ce privește structura anului școlar, așa cum este modificată în cel mai nou ordin de ministru, aici se arată că preșcolarii vor avea vacanță din 2 aprilie până în 4 mai, perioadă în care cei care vor fi înscriși de părinți în prealabil vor putea avea parte de activități cu prezență fizică în grădinițe, după obținerea unui aviz DSP, activități similare cu cele desfășurate pe timp de vară. Din 5 mai aici se reiau activitățile educative. 

Învățământul primar va avea o structură similară, de vacanță în perioada 2 aprilie – 4 mai, dar între timp, elevii înscriși în program participă la activități remediale cu prezență fizică, după un orar stabilit și comunicat de școală, acolo unde incidența este mai mică de 6 la mie. 

La fel va fi și la învățământul gimnazial, clasele V – VII. 

La nivel Liceal Teoretic Zi IX-XI, vacanță va fi între 2 aprilie și 4 mai, cu precizarea că, între timp, se pot desfășura activități remediale, cu prezență fizică în cadrul Proiectului ROSE, cu orar stabilit la nivelul liceului. 

Absolvenții de liceu, care vor avea de dat bacalaureat, liceal XII/zi, XIII/seral (Teoretic, Tehnologic), au vacanță între 2 – 11 aprilie, între 12 și 29 cursuri în sistem online, iar apoi între 30 aprilie și 9 mai au altă vacanță. Și ei pot avea activități remediale, cu prezență fizică în cadrul Proiectului ROSE, cu orar stabilit la nivelul liceului. Examenul de bacalaureat, probele scrise, va fi organizat între 28 iunie – 2 iulie. 

Elevii de la Liceal seral/FR IX-XII și profesional IX-X vor avea vacanță între 2 aprilie și 4 mai. 

Cei de la profesional, clasa a XI-a, au vacanță în perioada 2 – 11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai, dar între 12 și 29 aprilie vor avea școală online sau practică. 

La liceal Zi/Tehnologic IX-XI, vacanța e din 2 aprilie până în 4 mai, cu posibilitate de activități remediale, cu prezență fizică în cadrul Proiectului ROSE. Pentru ei școala se termină în 16 iulie. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.