EDUCATIE 3 septembrie 2022

IPJ Covasna: au fost luate toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță

de Iulia Drăghici - Taraș | 878 vizualizări

La nivelul județului Covasna au fost luate toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune după ce elevii vor începe efectiv orele.

Astfel, polițiștii și jandarmi covăsneni vor acționa la data de 5 septembrie a.c., în proximitatea unităților de învățământ pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

În contextul începerii anului școlar, valorile de traficului rutier pe drumurile publice pot crește. În acest sens, polițiștii rutieri vor fi prezenți zona unităţilor de învăţământ, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere, aceștia acționând și pentru constatarea și sancționarea abaterilor comise de pietoni si biciclisti precum și pentru identificarea si sancționarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Totodată, polițiștii de la rutieră vor derula activităţi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi. Astfel, în perioada 5 – 9 septembrie 2022, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizarea centurilor de siguranță și respectarea normelor rutiere și a legalității transporturilor.

De asemenea, polițiștii rutieri au instruit/reinstruit conducătorii autovehiculelor special destinate transportului de elevi cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului.

Premergător începerii anului școlar, polițiștii din cadrul I.P.J Covasna - Biroul Siguranță Școlară și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și împreună cu polițiștii din cadrul polițiilor municipale și orășenești au desfășurat o serie de activități preventive destinate elevilor.

Astfel, pe perioada vacanței de vară, polițiștii au desfășurat activități informative cu caracter preventiv pentru prevenirea delincvenței juvenile, a victimizării minorilor precum și a consumului de substanțe psihoactive în 30 de tabere de vară și festivaluri organizate la nivelul județului Covasna, activități la care au participat 345 de elevi și 15 cadre didactice.

Au fost organizat ședințe de instruie cu membri Comisiilor școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței precum și cu membrii Grupurilor de lucru Anti-Bullying, activități la care au participat peste 64 de cadre didactice.

Polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu.

Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna este alături de elevi, părinți si cadrele didactice în noul an școlar si va desfășura permanent activități în unitățile de invatamant pentru creșterea siguranței în unitățile de invatamant si în zona adiacenta acestora.

Dragi părinți, pentru siguranța copiilor dumneavoastră:

  • Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;
  • Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;
  • Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;
  • Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

Dragi elevi țineți cont de aceste măsuri de protecție care vă vor ajuta să evitati situațiile neplăcute:

  • Traversați strada numai prin locurile permise și numai după ce vă asigurați temeinic.
  • Nu vă deplasați către și de la școala purtând căștile în urechi și nu stați cu ochii în telefon, neatenția la mediul înconjurător vă poate pune în pericol.
  • Nu vă expuneți bunurile de valoare (bijuterii, telefoane, căști sau ceasuri) și să nu le lăsați nesupravegheate.
  • Nu dați curs cererilor de prietenie ale unor persoane necunoscute, în mediul virtual orice persoană poate să aibă orice identitate pentru a vă induce în eroare.

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

Sursa: comunicat de presă IPJ Covasna

Foto: ilustrativ.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.