EDUCATIE 20 martie 2023

Investiții de încă aproximativ 20 de milioane de euro în școlile covăsnene

de Diana Pantelimon | 567 vizualizări

Inspectorul școlar general Kiss Imre: „Astfel de investiții și sume nu au mai fost în județul Covasna în ultimii 30 de ani”

Pe lângă proiectul depus de Consiliul Județean (CJ) Covasna în valoare de 7,3 milioane de euro​, prin care 36 de școli din mediul rural vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, alte 14 proiecte au fost sau vor fi depuse până la sfârșitul acestei săptămâni, independent de CJ. Finanțarea vine din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Împreună cu alte proiecte, suma totală a investițiilor se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Autoritățile locale care au decis să depună proiecte pentru școli, separat de CJ Covasna, sunt cele din Sfântu Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului, Baraolt, Arcuș, Reci, Valea Mare, Micfalău, Barcani, Dobârlău, Sita Buzăului și Chichiș.

„După centralizare, în final, în jur de 16 milioane de euro fără TVA înseamnă proiectul PNRR depus pentru școlile din județul Covasna. Astfel de investiții, astfel de sume niciodată în ultimii 30 de ani nu au fost. La aceste 16 milioane de euro se adaugă și acele beneficii pe care le-au adus și le aduc în continuare acele proiecte despre care am mai vorbit, pentru că și proiectul „REAL – Școala deschisă pentru toate vârstele” cu județul Harghita înseamnă 1 milion de euro pentru județul nostru, proiectul norvegian înseamnă 500 de mii de euro, PNRAS (n.r. Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar) 2,5 milioane de euro, deci toate acestea aproximativ 20 de milioane de euro, concentrat în ultimii 2 ani și în următorii 2 ani de zile. Este o sumă foarte mare, iar acest lucru trebuie să fie văzut, deci cumva trebuie să fie reflectată nu numai în starea de bine, dar și în calitatea actului educațional, care trebuie să se schimbe și să crească în următorii ani”, a declarat inspectorul școlar general Kiss Imre, în cadrul unei conferințe de presă de joi, 16 martie a.c.

Termenul limită de depunere a documentației proiectelor a fost inițial 19 martie a.c., dar s-a prelungit ulterior cu încă o săptămână. La nivel de județ Covasna, aproape toate proiectele au fost depuse până la primul termen.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.