EDUCATIE 14 martie 2023

36 de milioane de lei pentru dotarea a peste 30 de școli din mediul rural, în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 841 vizualizări

Consiliul Județean (CJ) Covasna se pregătește să depună un proiect prin care 36 de școli din județ vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei și va fi finanțat din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Este un program european în care sunt vizate toate autoritățile locale. (...) Noi ne-am axat pe mediul rural. Am înștiințat și am cerut părerea la toate primăriile din mediul rural, au venit solicitări din partea lor din 32 de comune. Din bazinul Baraoltului, toate comunele vor să participe la acest program european, care este coordonat de Consiliul Județean Covasna împreună cu Inspectoratul Școlar”, a declarat președintele Tamás Sándor în cadrul ședinței ordinare de joi, 9 martie a.c., care s-a ținut la Baraolt.

În medie, fiecare școală va beneficia de dotări în valoare de aproximativ un milion de lei.

„Este vorba despre dotarea școlilor, (...) cu sisteme si echipamente informatice și (...) cu mobilier. Dotarea sălilor și dotarea laboratoarelor (...) de informatică, în primul rând. Putem vedea că și valoarea este destul de mare, fiind vorba despre 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA. (...) În medie, fiecare școală va primi dotări și echipamente aproximativ în valoare de un milion de lei, ceea ce înseamnă o modernizare foarte mare a școlilor și o modalitate de învățământ mult mai bun pentru elevi. Este foarte important să menționăm: (...) cadrul național, ca și finanțare, este foarte mare și chiar avem șanse destul de bune ca să și câștigăm. Săptămâna viitoare vom depune proiectul și sperăm că o să aibă și succes”, a spus și vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna, în cadrul ședinței de joi.

Sunt vizate școlile gimnaziale „Romulus Cioflec” din Araci, „Kriza János” din Aita Mare, „Máthé János” din Herculian, „Konsza Samu” din Bățanii Mari, „Bölöni Farkas Sándor” din Belin, „Mikes Ármin” din Bixad, „Henter Károly” din Bodoc, „Bartha Károly” din Boroșneu Mare, „Benkő József” din Brăduț, „Bibó József” din Brateș, „Comenius” din Brețcu, „Bálint Gábor” din Catalina, „Végh Antal” din Cernat, „Horn David” din Comadău, „Darkó Jenő” din Dalnic, „Nagy Mózes” din Estelnic, „Jancsó Benedek” din Ghelința, „Czetz János” din Ghidfalău, „Lászlo Lukács” din Ilieni, „Bem József” din Lemnia, „Tőkés József” din Malnaș, „Kelemen Didak” din Mereni, „Orbán Balázs” din Moacșa, „Kun Kocsárd” din Ojdula, „Tatrangi Sándor” din Ozun, „Trefán Leonárd” din Poian, „Ápor István” din Sânzieni, „Kicsi Antal” din Turia, „Kálnoki Ludmilla” din Valea Crișului, „Borbáth Károly” din Vârghiș, „Mikes Kelemen” din Zagon, Școala Gimnazială Hăghig, Școala Gimnazială nr. 1 Zăbala, dar și Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Covasna, potrivit unei analize de nevoi financiare școlare prezentată în actele oficiale.

Termenul limită de depunere a documentației proiectului este 19 martie a.c.

Sursa foto: Arthur Krijgsman/Pexels

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.