EDUCATIE 8 aprilie 2020

Întâlnire online cu o veche poveste despre izolare şi singurătate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2865 vizualizări

Dacă distanţarea socială şi izolarea la domiciliu din aceste zile vi se par o insuportabilă povară, atunci operatorul-regizor Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István vă invită, în spaţiul virtual, la o întîlnire cu oameni pentru care, an de an, primăvara şi toamna sînt anotimpurile izolării şi ale singurătăţii.

Este vorba de meşterii vărari din  familia lui Vásárhelyi József, care în fiecare primăvară şi toamnă trudesc în singurătate, în cariera de la marginea satului Vîrghiş, unde scot piatra de var şi obţin varul curat, fără aditivi chimici, prin procedee vechi, de sute de ani. Universul în care trăiesc şi trudesc aceşti meşteri şi povestea lor de supravieţuire sînt surprinse în documentarul observaţional Vărarii, care va fi transmis online, joi, 9 aprilie, de la ora 20,  pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna :  https://www.facebook.com/kultkov.ro

Producţia Vărarii este un documentar cu o puternică dimensiune poetică, cum se întîmplă în toate filmele realizate de operatorul-regizor Vargyasi Levente. Nu întîmplător, o secvență din acest documentar a fost integrată într-un spectacol de teatru de mare succes, Jurnal de România. Sfântu Gheorghe, în regia artistei multimedia Carmen Lidia Vidu, spectacol produs de Teatrul Andrei Mureșeanu.

Documentarul este produs de Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Județean Covasna. Transmisia online a filmului beneficiază de traducere în limba română.

(Nina Țînțar)

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.