EDUCATIE 3 iunie 2011

Inspectoratul Școlar Judeţean vrea corectitudine și transparenţă la Bac

de Monica Vrânceanu | 818 vizualizări
Peste 2.000 de tineri din judeţ intră luni în focurile Bacalaureatului Etapa finală a unuia din cele mai importante examene din viața tinerilor aflați la început de drum - Bacalaureatul, intră în linie dreaptă începând de luni, 6 iunie. În județul nostru, examenul de Bac se va desfășura în șase centre, în vreme ce centrul final zonal a fost desemnat a fi Grupul Școlar Kos Karoly din Sfântu-Gheorghe, în sensul că aici se vor centraliza lucrările absolvenților de liceu. Calendarul Bac-ului 2011

Peste 2.000 de tineri din judeţ intră luni în focurile Bacalaureatului

Etapa finală a unuia din cele mai importante examene din viața tinerilor aflați la început de drum - Bacalaureatul, intră în linie dreaptă începând de luni, 6 iunie. În județul nostru, examenul de Bac se va desfășura în șase centre, în vreme ce centrul final zonal a fost desemnat a fi Grupul Școlar Kos Karoly din Sfântu-Gheorghe, în sensul că aici se vor centraliza lucrările absolvenților de liceu.

Calendarul Bac-ului 2011 cuprinde debutul din 6-8 iunie cu probele orale la competențele lingvistice pentru limba română, 8-10 iunie - competențele lingvistice la limba maghiară, 10 iunie - competențe digitale, urmând ca în zilele de 27, 28, 29 iunie și 1 iulie să aibă loc probele scrise pentru Bac. Afișarea rezultatelor e programată pentru data de 3 iulie, pe 4 iulie se vor depune contestațiile, iar pe 8 iulie vom avea rezultatele finale ale examenului.

Inspectorul școlar general al județului Covasna, Keresztely Irma, a declarat că se dorește aplicarea corectitudinii și a exigenței cu ocazia acestui examen, așa cum s-a făcut și în anii trecuți.

”Avem experiență și feedback din anii precedenți care demonstrează faptul că sunt unele centre unde corectitudinea a funcționat perfect și nu este nevoie de o majorare a exigenței, dar în schimb, pe baza ecourilor pe care le-am obținut în anii trecuți de la alte unități de învățământ care au fost centre de examen, considerăm că anul acesta va trebui, cu o mai mare exigență, să intervenim în monitorizarea examenului de Bac pentru a asigura și acolo o corectitudine și o exigență ridicată”, a spus șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

 

Încă nu se știe nimic despre monitorizarea prin sisteme web

 

Plecând de aici, specialiștii din Inspectorat s-au implicat în mai multe analize și studii legate de modalitățile în care exigența la examenul de Bac va fi într-adevăr pusă în funcțiune. Așa se face că, în căutarea unor măsuri și atitudini corecte pentru o bună desfășurare a Bac-ului, cei de la IȘJ au ajuns la concluzia că examenele scrise din acest an se vor desfășura în 130 de săli de clase.

Keresztely Irma a arătat că dotarea cu camere web a 130 de săli de clase înseamnă, fără îndoială, un efort financiar mult prea mare, de care IȘJ nu dispune în prezent.

”Noi știm ce trebuie să facem pentru a asigura tuturor candidaților șanse egale și pentru a avea corectitudine și exigență la examen, dar un simplu calcul arată că pentru achiziționarea unor sisteme web ar însemna o suplimentare cu o sumă destul de mare a bugetului Inspectoratului pe 2011”, a arătat Keresztely Irma, nedorind să divulge suma, tocmai pentru a nu influența ofertele pe care Inspectoratul le va primi din partea firmelor de profil.

Șefa IȘJ a subliniat că în prezent se duc tratative legate de achiziționarea unor sisteme web, însă nu a putut spune cu siguranță că acestea se vor și cumpăra în cele din urmă. Keresztely Irma a arătat că Inspectoratul nu a ajuns încă la o concluzie finală în ceea ce privește amplasarea acestor sisteme.

”Am dori liniște și echilibru în interiorul județului, din punct de vedere al candidaților care urmează să se prezinte la examenul de Bac. Dacă le spunem azi că toate sălile vor fi dotate cu camere web, atunci atitudinea și psihicul lor va crește stresul; pe de altă parte, dacă le spunem că în județul nostru nu este necesară o astfel de dotare, atunci elevii se vor pregăti pentru a folosi eventual instrumente ajutătoare pentru a ridica nota lucrării pe care urmează să o realizeze. Prin urmare, cu sau fără camere web, vom asigura o riguroasă monitorizare a examenului de Bac, astfel încât să fie eliminată orice tentativă de fraudă și toate probele să se desfășoare sub semnul corectitudinii și al profesionalismului - aceasta este deviza noastră pentru Bac”, a subliniat Keresztely Irma, apreciind că nu se dorește tensionarea candidaților.

În acest context, șefa IȘJ a arătat că le recomandă candidaților înscriși la Bac să profite de faptul că până la proba scrisă mai sunt trei săptămâni - deci pot recapitula și aprodunda materia în acest timp, care în mod sigur nu le va fi luat de probele orale.

Potrivit lui Keresztely Irma, amplasarea de camere web nu este o măsură obligatorie la examenul de Bac, Ministerul Educației dând posibilitatea de amplasare prin achiziționarea camerelor de către inspectorate și nu impunând-o. Se pare că în vreme ce unele județe s-au grăbit să cumpere și să amplaseze astfel de camere, altele au anunțat că fie nu au bani în acest sens, fie pur și simplu aceste camere nu s-ar justifica. Oricum ar fi, se pare că amplasarea unor camere web la o calitate bună ar depăși câteva mii de euro, de aceea în Covasna cel puțin ar fi preferabilă închirierea acestora de la o firmă de profil - în cazul în care Inspectoratul va ajunge la concluzia că este nevoie de astfel de sisteme la Bac.

”Ne dorim un Bac plin de corectitudine, iar profesorii și elevii trebuie să înțeleagă deopotrivă importanța acestui luncru. Este foarte important pentru un tânăr absolvent de liceu să vadă că lucrurile funcționează corect - pentru că vorbim de generația viitoare. Nu putem fi de acord cu lucrările identice sau cu faptul că unii iau note de 7 pe propriile forțe, în vreme ce alții iau 9 copiind - un tânăr care pățește așa ceva va fi complet dezamăgit și va înțelege că în viață, pentru a reuși, trebuie să fii trișor și șmecher. De aceea suntem complet împotriva acestor atitudini și ele trebuie schimbate, plecând de la mentalități”, a mai spus Keresztely Irma.

 

Peste 2.000 de candidaţi la Bac

În ceea ce privește datele statistice ale sesiunii din iunie a Bac-ului, acestea arată că în județul Covasna s-au încris 2.013 absolvenți de liceu; dintre aceștia, 1.371 provin de la secțiile cu predare în limba maghiară - deci vor susține și probele oral și scris la această limbă, iar 642 provin de la secții cu predare în limba română.

De la liceele cu frecvență la zi, vor susține Bac-ul 1.473 de absolvenți, de la seral 174, de la frecvență redusă 155, iar 211 înscriși la Bac provin din promoțiile anilor anteriori. Pe de altă parte, 178 de elevi nu se regăsesc pe lista înscrișilor la Bac față de numărul celor care au început anul școlar 2010/ 2011, semn că aceștia sunt în corijențe sau au rămas repetenți.

Pentru examenul de Bacalaureat din acest an, IȘJ a mobilizat aproximativ 500 de cadre didactice. Pe 1 iunie a expirat termenul depunerii de cereri pentru observatori din partea organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor de profesori sau ale celor de părinți, iar potrivit șefei IȘJ nu s-a primit nicio astfel de solicitare, semn că nimeni nu e interesat să fie observator la Bac în județul nostru.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
..., 3 iunie 2011
Nu sunt de acord sistemele web. De ce exista profesori supraveghetori?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.