EDUCATIE 10 ianuarie 2022

IȘJ Covasna: fără teste de salivă în acest an, până în prezent; șapte persoane apar în evidențe cu infecție SARS-COV-2

de Iulia Drăghici - Taraș | 759 vizualizări

Două cadre didactice, o secretară și patru elevi apar în evidențele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna ca fiind infectați cu noul coronavirus, a informat vineri inspectorul școlar general Kiss Imre. În același context, el a transmis că în 2022 IȘJ nu a mai primit teste de salivă, dar și că la finele anului trecut au fost distribuite peste 34.000 de bucăți în școlile din județ. 

În acest moment în evidența I.Ș.J. Covasna există două cadre didactice, o secretară și 4 elevi  infectați cu SARS-CoV-2, iar activitatea față în față este suspendată la o singură clasă de la C.N. „Székely Mikó” din cauza unui elev infectat”, se arată în informarea transmisă de inspectorul școlar general. 

Tot astfel, Kiss Imre a transmis și că anul acesta nu au ajuns la IȘJ teste de salivă care să fie transmise mai departe școlilor și ulterior părinților și că ultima tranșă a fost distribuită în ultima săptămână de școală dinaintea sărbătorilor. 

Prin prezenta vă comunicăm că în data de 20 decembrie 2021, în ultima săptămână de școală înainte de vacanța de iarnă, I.Ș.J. Covasna a distribuit ultima tranșă de teste rapide efectuate din probă de salivă, primite în anul 2021.

Astfel, au fost distribuite unităților de învățământ din județ (toate zonele) 34.500 de teste. Acestea au fost distribuite elevilor înainte de a pleca în vacanță și au fost utilizate în data de 4 ianuarie 2022 (prima zi de școală din acest an). Un singur elev a fost confirmat pozitiv (și ulterior reconfirmat prin test PCR). Astfel, elevul nu a mai venit la școală, și nu a fost nevoie de suspendarea activității față în față a clasei.

În acest an I.Ș.J. Covasna nu a mai primit teste de salivă”, a mai transmis IȘJ. 

Prima tranșă de teste rapide antigen, pe bază de salivă, 81.000 de bucăți, a ajuns la finele lunii noiembrie 2021 la IȘJ Covasna, cu ajutorul ISU Covasna, iar de acolo au mers mai departe la fiecare unitate de învățământ și apoi la familiile elevilor. Asta pentru că la nivelul județului Covasna, aproape toate școlile au decis la vremea respectivă (cu excepția Ș.G. Gödri Ferenc si Ș.G. Ady Endre) ca testarea copiilor/elevilor să fie efectuată la domiciliul acestora, sub supravegherea părinților/tutorilor legali. 

Între timp, de la București vin semnale neclare în teritoriu. Lipsa testelor vine dintr-o serie de proceduri birocratice. Potrivit Digi24, secretarul de stat Raed Arafat a transmis că „achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante, așa că se așteaptă decizia instanței”. Totodată, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că este îngrijorător că elevii se întorc la școală fără testare. „Este un lucru foarte grav, îngrijorător. Noi cerem de la IGSU de multă vreme, pentru că dacă vrem să nu avem pierderi în educație avem nevoie de prezență fizică”, a spus acesta. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.