EDUCATIE 6 septembrie 2011

Grupurile școlare, din nou perdante la Bac

de Monica Vrânceanu | 518 vizualizări

Zero promovabilitate la Grupul Școlar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat (Bac) a adus un nou rezultat dezastruos, iar cele 18 procente de promovabilitate obținute în județul Covasna se încadrează în media promovabilității de 16% de la nivel național. O privire mai atentă asupra a ceea ce s-a petrecut la Bac în sesiunea de toamnă relevă faptul că foarte puțini absolvenți de liceu au reușit să obțină diploma, iar la nivelul unităților de învățământ situația este un adevărat dezastru. Dezastrul devine însă și mai pregnant atunci când e vroba despre grupurile școlare, căci la liceele teoretice situația este totuși mai bună în ansamblu. Așa se face că în cea de-a doua sesiune a Bac-ului nu doar că nimeni nu a reușit să ia note de 9 sau de 10, dar avem chiar și o unitate de învățământ unde niciun elev nu a promovat: Grupul Școlar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului. La Bac-ul de toamnă s-au înscris aici 47 de absolvenți, 12 dintre aceștia nu s-au mai prezentat apoi la probe iar restul nu au reușit să obțină note de trecere.

„E nevoie de o schimbare a metodologiei de Bac”

Directoarea Grupului Școlar din Întorsura, Petruța Modroiu, spune că situația era una de așteptat în condițiile în care aici au absolvit elevi care nu au obținut note de peste 5 nici la examenul de capacitate, venind de pe linia școlilor profesionale. În plus, se pare că nici cei care au picat Bac-ul de vară nu și-au dat acum interesul pentru a asimila cât mai mult din materie, în condițiile în care la Grupul Școlar Nicolae Bălcescu s-au organizat, în ultimele săptămâni, cursuri de pregătire și ei nu prea le-au frecventat.

”Școala a organizat pregătire pentru Bac-ul de toamnă, dar absolvenții au fost cei care nu au prea venit. La noi ”bubele” Bac-ului au fost fizica și chimia, dar și la matematică au fost probleme. Fiind vorba despre copii care au venit la liceu pe linia progresivă a școlilor profesionale, e evident că nivelul lor e mai scăzut decât al celor de la licee teoretice, prin urmare în mod clar avem nevoie de o schimbare a metodologiei de Bac”, apreciază Petruța Modroiu.

Aceasta este de părere că eșecul de la Bac a fost cauzat nu doar de dezinteresul elevilor și de proasta organizare a sistemului care impune aceeași dificultate a subiectelor atât absolvenților de teoretic cât și celor de tehnologic, ci implicit de către profesori. Vorbind strict de unitatea de învățământ pe care o conduce, Modroiu a arătat că aici au fost probleme și cu unele cadre didactice care nu s-au ocupat de liceeni.

Pleacă la muncă în străinătate

În ceea ce-i privește pe cei care au ratat și acum Bac-ul, Petruța Modroiu a spus că aceștia nu prea au planuri mari, majoritatea dorindu-și să plece din țară.

”Cei mai mulți dintre absolvenții cu care am vorbit spun că nu vor rămâne un an acasă ci au plănuit să plece la muncă în străinătate, intenționând să se întoarcă anul viitor pentru un nou examen de Bac”, a explicat Modroiu, arătând că tinerii par destul de deciși să revină pentru a obține diploma mult-râvnită.

Nici la alte grupuri școlare din județ situația nu este mai fericită, astfel că la Puskas Tivadar doar cinci absolvenți și-au luat Bac-ul, cu medii cuprinse între 6,12 şi 7, în vreme ce la Grupul Școlar Constantin Brâncuși au trecut de Bac opt absolvenți, mediile acestora fiind cuprinse între 6,10 şi 7,35.

1+1 = 2 absolvenţi la Gaman Janos

La Grupul Şcolar Gaman Janos, situația ar fi chiar haioasă dacă nu ar fi tristă: cu un promovat în sesiunea din vară a Bac-ului și încă unul în cea din toamnă, profesorii și directorul de aici se pot ”lăuda” cu doi absolvenți care au luat Bac-ul în 2011. Cadrele didactice de la Gaman Janos susțin însă că pregătiri s-au ținut pentru cei care aveau să susțină iar Bac-ul, însă sistemul pare a fi principalul vinovat în opinia acestora, pentru că nu diferențiază Bac-ul astfel încât acesta să le fie ”accesibil” și celor de pe filieră tehnologică.

În județul Covasna, promovabilitatea Bac-ului de toamnă a fost de numai 18%, cu mult mai mică decât la Bac-ul din iunie, când am avut o promovabilitate de 45,92%.

Potrivit inspectorului Farkas Csaba din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, la Bac-ul de toamnă s-au înscris 1.120 de absolvenți de liceu, însă 157 dintre aceștia nu s-au mai prezentat la examenele pe care le aveau de susținut, în vreme ce alți patru au fost eliminați ca urmare a tentativelor de fraudare. În ceea ce privește numărul contestațiilor, au fost depuse 263, 90 dintre acestea la Limba și literatura română, 70 la Matematică, 25 la Limba și literatura maghiară și restul la diverse alte discipline precum chimie, fizică, bilogie, istorie ori geografie. Rezultatele finale ale Bac-ului, după corectarea contestațiilor, se vor afla pe 7 septembrie.

Prefectul critică rezultatele slabe

Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, s-a arătat dezamăgit de rezultatele celei de-a doua sesiuni a Bac-ului, apreciindu-le ca fiind ”triste”. În acest context, Gyorgy Ervin a arătat că șefa IȘJ Covasna, Keresztely Irma, a fost invitată la următoarea şedinţă a Colegiului Prefectural, care va avea loc la finele acestei luni, așteptându-se ca aici să prezinte o situaţie generală a învăţământului covăsnean. În această prezentare se așteaptă ca insp. Keresztely să arate și motivele care au dus la aceste rezultate slabe de la Bac.

De pe băncile liceului, direct în șomaj

În ceea ce privește posibilitatea de a rămâne acasă și a-și găsi un loc de muncă în județ, șansele tinerilor absolvenți par destul de îndoielnice. Chiar dacă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna sunt anunțate săptămânal peste 100 de locuri de muncă vacante, acest lucru nu oferă nicidecum o garanție. Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, spune că șansele de angajare depind de particularitățile fiecărui loc de muncă – în unele cazuri se cere vechime, în altele este posibil să se ceară o anumită specializare.

Pe de altă parte, locuri de muncă pot apărea și pe alte filiere decât AJOFM, cum ar fi prin prieteni sau cunoștințe, cazuri în care se dorește identificarea unei persoane serioase pentru un post liber, înainte ca acesta să fie anunțat la Agenție. Kelemen Tibor a ținut însă să amintească despre faptul că absolvenții de liceu – indiferent de faptul că au luat Bac-ul sau nu, sunt așteptați la AJOFM pentru depunerea actelor de șomaj, în cazul în care nu-și continuă studiile sau nu-și găsesc un loc de muncă; șomajul de absolvent este de 250 de lei lunar – jumătate din suma indicatorului social de referință, 500 de lei.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.