EDUCATIE 18 august 2011

Grădiniţele din Sfântu-Gheorghe nu vor comasări cu școlile (VIDEO)

de Monica Vrânceanu | 703 vizualizări

Armele împotriva IȘJ: o scrisoare de protest și o petiţie online

Reorganizarea sistemului de învățământ și noutățile impuse de noua Lege a Educației provoacă un adevărat scandal la Sfântu-Gheorghe, unde mai mulți reprezentanți ai părinților și conducători de grădiniție sunt nemulțumiți de plănuita comasare cu anumite școli și acuză Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ de dezinteres față de grădinițe.

O parte a reprezentanților a trei grădinițe din Sfântu Gheorghe - Panseluța (Ciucului), Pinocchio (Lenin) și Rază de Soare (zona Gării), susțin că IȘJ Covasna a luat decizia de a comasa cele trei grădinițe cu trei școli, astfel grădinițele trecând în administrarea școlilor pentru ca acestea din urmă să-și păstreze personalul și să obțină bugete mai mari. Din această cauză, reprezentanții părinților au redactat o scrisoare de protest pe care au transmis-o ieri către IȘJ și au inițiat o petiție pe www.sepsiszentgyorgy.info, unde speră să adune cât mai multe semnături din partea întregii comunități împotriva comasărilor.

 

Școli acuzate că vor să trăiască pe spinarea grădiniţelor

 

Părinții spun că această comasare dorită de IȘJ nu se justifică în condițiile în care grădinițele au bugete proprii, se administrează singure și au acoperit efectivul de preșcolari, toate la un loc având aproape 1.000 de copii.

Nemeth Carmen, una dintre reprezentantele părinților, a declarat ieri că părinții nu au fost informați cu privire la niciuna dintre schimbările dorite de IȘJ Covasna de la 1 septembrie, întreaga poveste ieșind la iveală doar prin intermediul presei.

”Comasarea a trei grădinițe care sunt autonome financiar și foarte bine funcționale cu trei școli de cartier slabe nu se justifică, mai ales că legea arată că acest lucru se face doar atunci când într-o grădiniță sunt sub 150 de copii, deci nu este cazul celor trei grădinițe aflate în discuție. IȘJ a luat însă hotărârea aceasta în mod dictatorial iar noi, părinții, am fost puși în fața faptului împlinit”, a explicat Nemeth Carmen, arătând că toate protestele părinților și argumentele, susținute inclusiv de către cadrele didactice educatoare, s-au lovit de refuzul IȘJ de a mai discuta pe această temă.

Părinții spun că au susținut de-a lungul anilor investițiile în grădinițe, au creat diverse foonduri și nu le convine ca acum toate beneficiile să treacă practic în administrarea școlilor. În plus, ei își argumentează poziția arătând că trecerea grădinițelor alături de școli nu ar face decât să ducă la dezavantaje pentru grădinițe, deoarece școlile și-ar trage ele toată ”pătura” finanțărilor iar grădinițele ar mai primi doar rămășițe.

”Oficial, IȘJ ne-a spus că această decizie este pentru contribuirea la scoaterea României din criză, pentru economii, dar altele trebuie să fie motivele”, au mai spus părinții.

 

Dezacord la nivelul părinţilor

 

Cu toate acestea, există voci în rândurile părinților care nu cred că respectiva comasare plănuită de IȘJ ar fi neapărat una dezavantajoasă pentru grădinițe. În această idee, unii părinți susțin că cei din grupul reprezentanților părinților nu i-au anunțat despre protestul lor.

”Cel puțin noi, părinții care avem copii la secția română a Grădiniței de la Gară, am aflat despre protest acum câteva zile, o parte dintre părinți susținând că dacă se face comasarea se pierde din finanțare. Nu prea înțelegem care finanțare, căci mare lucru nu s-a făcut până acum, iar părinții trebuie să ducă de acasă săpun, șervețele și hârtie igienică pentru copii (...). Ni s-a arătat o petiție, dar discuțiile s-au purtat în mare parte în limba maghiară. Ideea care s-a desprins a fost aceea că ce vrea să facă IȘJ e ilegal, caz în care am spus că atunci trebuie mers în instanță, dar nu a fost luată în considerare această propunere”, susține Simona Marcu, mama unui copil de la Grădinița „Rază de Soare” de la Gară.

Educatoarele spun, la rândul lor, că decizia de comasare nu ar fi tocmai în interesul grădinițelor, care au învățat să se gospodărească singure și care, având directori și administratori proprii, sunt mult mai bine reprezentate decât având o conducere axată pe interesele școlilor în primul rând.

 

Săpunul şi hârtia igienică, aduse de acasă

 

În ceea ce-i privește pe părinții care spun că în grădinițe nu s-ar fi făcut nimic, educatoarele resping această idee și, în plus, susțin că săpunul, șervețelele și hârtia igienică sunt lucruri pe care orice copil trebuie să le aibă la grădiniță dar care nu sunt finanțate de la buget, drept pentru care sunt cerute să fie aduse de către părinți.

Nici directorii grădinițelor nu sunt de acord cu dorința celor de la IȘJ și arată că descentralizarea făcută în urmă cu câțiva ani nu se mai justifică dacă acum se ajunge la o nouă centralizare prin comasare.

”Nu ar fi bine, grădinițele au aparținut de școli foarte mulți ani, dar pot spune că odată cu separarea s-au văzut și schimbările în bine. De-a lungul vremii am reușit să punem ferestre termopan, parchet, să cumpărăm jucării, tot felul de lucruri pe care înainte nu le aveam. Sigur, criza ne-a afectat în ultimul an, dar am reușit totuși să facem multe lucruri. Administrativ e mai bine să fim separat, pentru că nimeni nu poate ști ce e mai bine pentru noi... Dacă se vor comasa totuși, peste voința noastră, vor fi multe lucruri de clarificat, de văzut ce reprezentativitate vom avea în Consiliul de Administrație, cum va fi bugetul... Sincer, nu înțeleg ce economii ar obține Statul prin această comasare”, a declarat directoarea Grădiniței „Rază de Soare” din cartierul Gării, Balint Eva.

 

IȘJ lasă clarificările pe săptămâna viitoare

 

Frământările din cele trei grădinițe, împotrivirea la comasare și disputele din interiorul reprezentanților părinților sunt însă abia la început, iar IȘJ Covasna nu a oferit încă nicio poziție care să ofere răspunsuri tuturor întrebărilor.

Șefa IȘJ Covasna, Keresztely Irma, a refuzat să comenteze ieșirea părinților în presă, în schimb a declarat că în săptămâna care urmează va prezenta, în cadrul Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, Programul de dezvoltare a rețelelor școlare din municipiu, conform noii Legi a Educației. Keresztely a dat asigurări că, în acest context, va lămuri și problemele ridicate de reprezentanții părinților și personalul celor trei grădinițe.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
alex, 18 august 2011
Se incearca manipularea parintilor. Adevaratul motiv este ca isi vor pierde functiile anumite persoane. Daca, de-a lungul timpului, constructia și executia bugetelor, s-ar fi facut transparent, citeste integral
Simona Marcu, 18 august 2011
Ce a facut domana Balint, unde sunt acele multe lucuri facute???Unde sunt jucariile cumparate de dansa, de ce strangem bani s ane administram singuri grupele? S-a zugravit in vacanta aceasta, s-a citeste integral
Simona Marcu, 18 august 2011
Doresc sa ma repet, care parinti au avut aceasta initiativa de protest, sa se dea nume, pentru ca eu si sotul meu am fost anuntati cu 3 zile inainte de aceasta conferinta de presa ca este un protest, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.