Forța de muncă a viitorului, sărbătorită de toate școlile profesionale din județ
„Berde Áron” a avut parte de acțiuni de promovare a meseriilor de bucătar și ospătar
Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” s-a alăturat manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Meseriilor. Unitatea școlară a organizat activități luni, iar acestea continuă și marți. În prima zi li s-au alăturat reprezentanții AJOFM și ai Inspectoratului Școlar Județean, dar și foști absolvenți ai școlii.
Invitații au avut parte astfel luni, în 9 martie a.c. ocazia să încerce din preparatele pregătite de elevii din clasa a X-a la profilul de bucătari.
Evenimentul a fost totuși un prilej de informare, atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici.
„Invitații noștri au discutat despre care sunt oportunitățile și ce au nevoie. Inițiativa a fost de a afla chiar de pe piața muncii care sunt acele locuri de muncă unde avem nevoie de elevi, să vedem unde acele profiluri care există în școală sunt bune pentru piața muncii. Cam asta a fost astăzi, iar mâine va fi o întâlnire tot pentru elevii de la industrie alimentară și turism, pentru că îi avem ca invitați pe domnul Edler András de la Camera de Comerț și domnul László Endre de la agenția de turism TTS. Inițiativa dânșilor a fost de a veni și discuta cu elevii care sunt oportunitățile în județul Covasna din punct de vedere al turismului și ce burse pot să primească elevii, indiferent de profil, în timpul școlii sau după absolvire, de la agenții economici”, ne-a spus directoarea liceului, Szőke Ana Maria.
Viitorul județului este turismul și industria ospitalității
Directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, ne-a spus luni că pentru instituția pe care o reprezintă acest parteneriat, cu acțiuni de promovare a meseriilor, a început încă de săptămâna trecută, pentru că sărbătoarea meseriilor se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, deși Ziua Națională a Meseriilor va fi oficial în 11 martie.
Evenimente au fost organizate de mai multe școli, printre care „Puskás Tivadar”, „Kós Károly”, „Constantin Brâncuși” și acțiunile sunt încă în desfășurare.
Tot Kelemen Tibor a punctat că viitorul județului Covasna este turismul, motiv pentru care este nevoie de profesioniști în acest domeniu al ospitalității.
„Covasna are capacitate, are oameni, poate să se implice și să desfășoare activități care să permită tuturor să vină să ne viziteze. (...) Istoria este un lucru de care trebuie să ținem cont și dacă ne gândim la asta, vedem că aici a fost întotdeauna ospitalitatea aceasta, cu posibilitatea de a vizita munții și bogățiile țării”, a spus directorul AJOFM.
Tinerii ar trebui îndemnați de părinți și societate să își aleagă meserii pe care să le facă cu plăcere, nu neapărat ghidați după criteriul financiar, a mai spus acesta, argumentând că „banii mulți se cheltuiesc al fel ca și banii puțini” și că importantă este liniștea unei meserii făcute cu drag și pasiune.
„Cred că învățământul profesional și tehnic trebuie relansat”, a mai spus Kelemen.
Activități în toate cele opt școli tehnologice din județ
La nivelul județului Covasna funcționează opt licee tehnologice, iar școlile și-au planificat 47 de evenimente/activități de promovare a învățământului profesional și tehnic, a meseriilor.
„S-au organizat activități la Întorsura Buzăului, Baraolt, Târgu Secuiesc, Covasna și Sfântu Gheorghe. Au fost multe acțiuni, de la prezentarea activităților de instruire practică, vizitarea acestor activități de către viitorii absolvenți de clasa a VIII-a, vizite între școli, între colegi, am avut invitați agenți economici, ai autorităților publice, săptămâna trecută am ținut și un simpozion, am avut „Mecanicul viitorului” și în paralel s-a prezentat și mașina viitorului, hibridul Toyota”, a spus inspectorul de specialitate, învățământ profesional și tehnic, Marius Popescu.
„Nu ne putem școli cu toții să fim profesori, doctori și economiști. Avem nevoie și de meseriași, de brutari, de tâmplari, de sudori, de mecanici și așa mai departe. Dacă ne uităm pe statistici, piața românească suferă din cauza lipsei forței de muncă”, a mai spus inspectorul Marius Popescu, adăugând totodată că în țară și implicit în județ sunt prea multe licee teoretice și prea puține tehnologice, care să creeze forța de muncă „a viitorului, pe care o cere piața muncii”.
Un eveniment similar, de promovare a meseriilor, a avut loc și săptămâna trecută, când în vizită la „Berde Áron” au fost elevi de clasa a VIII-a. Iar ca să îi convingă să aleagă această școală, liceeni le-au pregătit colegilor mai mici mâncare făcută de mâna lor.
„Cei din a VIII-a au fost mirați că avem o bucătărie a școlii, că avem o sală unde pot să servească și au mâncat tot din farfurii. Ospătarii au venit și le-au arătat ce învață la școală”, ne-a spus directoarea.
Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe are 130 de elevi în total, împărțiți pe clasele de bucătar-cofetar, bucătar – ospătar, estetică și igiena corpului și comerț.
„Chiar dacă nu vor să rămână în meserie, cei care învață la acest profil învață să gătească și să mențină ordine în bucătărie”, ne-au spus două eleve ale liceului, Boglárka și Imola, care tocmai își încheiaseră activitatea în bucătăria școlii.
Activitățile dedicate Zilei Naționale a Meseriei continuă așadar și în zilele următoare.