EDUCATIE 13 ianuarie 2013

Extensia UBB: între trecut și planuri de viitor

de Monica Vrânceanu | 585 vizualizări

Extensia UBB: între trecut și planuri de viitorExtensia Universitară din Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj are de la finele anului trecut o nouă conducere care țintește spre o uniune a facultăților din cadrul Extensiei și spre o dezvoltare a acesteia – în sensul influenței în spațiul local și în sensul atragerii unui cât mai mare număr de studenți.

Directorul Extensiei, lector univ. Nagy Attila, susține că Extensia se află într-o continuă dezvoltare, fondurile venind în acest sens de la Universitatea din Cluj, dar și din ceea ce se atrage la nivel local prin cei care se află în conducerea Extensiei – directorul și responsabilii de programe.

Astfel, ultimele investiții care s-au realizat la Extensie marchează ridicarea noii clădiri la un nivel demn de o universitate modernă – laboratoare bine dotate, săli de cursuri adaptate cerințelor actuale și o viziune de viitor care se axează pe stabilitate. Reprezentantul Extensiei în cadrul Senatului UBB, prof. univ. Laura Olteanu, susține că zvonurile legate de o clădire prea mare în raport cu numărul de studenți nu se justifică, mai ales dacă se iau în considerare planurile de atragere a tot mai multor tineri.

„Consider că o Extensie ca cea din Sfântu Gheorghe chiar avea nevoie de o clădire mare, spațioasă, în care studenții și profesorii să simtă că într-adevăr vin într-o instituție de învățământ superior. Actualul sediu nici nu se poate compara cu cel anterior, iar dacă ne gândim la viitor este normal să tindem către o locație potrivită activității noastre. Speculațiile legate de cheltuieli, costuri, chiar nu își au rostul, acestea fiind exercitate de către UBB”,  a explicat prof. univ. Laura Olteanu.

În prezent, Extensia are specializări pe Administrație Publică, Ingineria Mediului și Marketing și chiar dacă se observă o scădere a numărului de studenți, conducerea susține că acest lucru nu este o particularitate pentru Sfântu Gheorghe ci o trăsătură comună în întreaga Europă, cauzată în principal de regresul demografic al ultimilor ani.

Planuri pentru noi specializări

Pe de altă parte, susține Nagy Attila, ideea că Extensia de la Sfântu Gheorghe s-ar afla în pericol pe termen lung nu este deloc reală, deoarece nu există niciun semnal din partea UBB că nu ar mai dori să finanțeze acest centru, dimpotrivă.

„Nu am avut niciodată probleme cu banii și nici nu prevedem să avem. UBB ne susține din toate punctele de vedere, tocmai de aceea intenționăm să aducem la Sfântu Gheorghe și alte specializări la nivel de licență. În acest sens, au fost făcute deja demersurile pentru înființarea unei secții de Ziaristică – Publicitate în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și a unei secții de Geografia Mediului, în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului. În acest sens s-a realizat un plan de fezabilitate, s-au făcut studii asupra interesului pentru aceste secții și documentația se află la Cluj, astfel încât dacă totul va merge bine, este posibil ca din anul universitar 2013/2014 să avem aceste două noi secții”, a explicat directorul Nagy Attila.

Potrivit acestuia, o altă secție ce s-ar dori la Sfântu Gheorghe este una de Inginerie Economică, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, însă această nouă secție se află încă în faza de studiu local, documentația nefiind depusă la UBB.

Atragerea studenţilor, o prioritate

În ceea ce-i privește pe studenți, Extensia de la Sfântu Gheorghe țintește nu doar spre tinerii de aici ci și spre cei din județele vecine, pe care speră să-i atragă prin programele de licență și master dar și prin posibilitatea de a studia într-o instituție patronată de prestigioasa UBB Cluj. În plus, noua conducere a Extensiei spune că își dorește o legătură mai puternică cu studenții, drept pentru care se lucrează foarte mult la o imagine mai relaxată, în care tinerii sunt incluși în viața Extensiei, inclusiv prin activități de relaxare destinate lor: săli de biliard și diverse sporturi, precum și o cantină la care se lucrează deocamdată.

„Ne dorim o uniune a departamentelor din cadrul Extensiei, o comunicare așa cum, din păcate, până acum ceva vreme nu a existat. Și ne dorim o apropiere față de studenți, atragerea altor tineri către noi, în sensul în care UBB înseamnă învățământ de calitate. Vrem o schimbare în bine, care să-i atragă pe tineri, o schimbare care să fixeze un loc bine definit al Extensiei în conștiința comunitară. Asta ne-am propus și cred că, alături de colegii mei, vom realiza”, a conchis directorul Nagy Attila.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.