EDUCATIE 27 martie 2018

Elevii întorsureni, în schimb de experiență la vecinii bulgari

de Iulia Drăghici - Taraș | 2606 vizualizări

Acțiunea a marcat o nouă etapă a proiectului Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”

Un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a participat în perioada 19 – 23 martie a.c. la o vizită de studii într-o școală din țara vecină, Bulgaria. Acțiunea a fost o nouă etapă a amplului proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”.

Elevii Sonia Calcea, Denisa Boricean, Alexandru Băjenaru, Maria Bularca Mariș, Adina Matei, Ioana Pastor și Cristina Ciulei, însoțiți de profesoarele Doina Pătrunjel și Voichița Neșa s-au întâlnit săptămâna trecută, la o școală din Bulgaria, cu elevii și profesorii parteneri din alte patru școli din Europa, toți implicați în proiectul Erasmus+,  „BESTeachers, BESTudents”. Gazdele din orașul bulgăresc Popovo le-au pregătit oaspeților din restul Europei activități interesante, demne de amintiri pe viață, de la jocuri, la excursii, ateliere de dansuri tradiționale sau căutare de comori. Elevii întorsureni și-au prezentat, la rândul lor școala, precum și o serie de practici despre prevenirea discriminării în școală.

 „Mobilitatea efectuată în Bulgaria a însemnat o oportunitate deosebită pentru elevi, profesori și școală. Spun acest lucru deoarece fiecare experiență de genul aceste ne îmbogățește, ne face să ne dorim să fim mai buni, să ne dezvoltăm, să ne formăm, să socializăm și să facem față provocărilor, limba proiectului fiind limba engleză. Putem învăța la orice vârstă! Fiecare mobilitate internațională înseamnă ceva nou. Descoperi oameni, locuri, o altă cultură, o altă civilizație. Gazdele s-au comportat extraordinar, atât cu elevii, cât și cu profesorii implicați în proiect. Au fost atenți la toate aspectele, au pregătit activități atractive (diverse jocuri și ateliere pe tema drepturilor omului, ale copilului și discriminare) și excursii educative foarte interesante. S-au desfășurat activități în școală (jocuri de spargere a gheții, de socializare, axate pe tema proiectului și a întâlnirii –«Let’s be happy at school») și în afara școlii (activitate de tip treasure hunt- cunoașterea orașului Popovo). Elevii au fost  implicați și în jocuri sportive, amuzante și atractive, de asemenea s-a organizat un atelier de dansuri tradiționale, sub îndrumarea unei profesoare de dans de la liceul gazdă Profilirana gimnazia «Hristo Botev ». Excursiile organizate ne-au oferit ocazia să descoperim și să explorăm orașe interesante precum Tryavna , Veliko Tîrnovo, Pliska, Shumen, să vizităm muzee și cetăți, să aflăm lucruri interesante. O excursie deosebită a fost cea organizată la Pliska, prima capitală a Bulgariei, unde am vizitat cetatea, muzeul de istorie și cel al literelor chirilice. Minunat!”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, profesoara Voichița Neșa.

„Am învățat că deşi ne diferențiază limba, religia, tradițiile, ne leagă aceleaşi lucruri”

Experiența a fost una benefică în egală măsură pentru profesori, dar și pentru elevi, după cum ei înșiși susțin.

„Pentru mine această deplasare a fost o experiență unică, deoarece am învățat să-mi susțin punctul de vedere, să comunic cu ceilalți și să mă implic cu încredere în diverse activități. Am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase, m-am simțit foarte bine alături de colegii din celelalte țări partenere, mi-am făcut prieteni noi cu care am împărtăşit gânduri şi idei. Sunt foarte sigură că această experiență mă va ajuta pe viitor să mă implic mai mult şi să fiu mai sigură pe mine. Mai mult decât atât, am învățat că, deşi ne diferențiază limba, religia, tradițiile, ne leagă aceleaşi lucruri: muzica, dansul şi activitățiile de interacțiune în care am participat cu entuziasm cu toții. Trebuie doar să ieşim din cercul nostru şi să descoperim alte orizonturi şi alte persoane”, ne-a spus eleva Ioana Pastor.

De aceeași părere este și Sonia Calcea, o altă elevă care s-a bucurat de șansa de a vizita Bulgaria în cadrul acestui proiect școlar.

„A fost o experiență minunată! Am observat că deși am fost elevi din 6 țări diferite, ne-am înțeles foarte bine și nu au existat conflicte de niciun fel ! (...) Un alt lucru captivant a fost faptul că am învățat cuvinte de bază în limba fiecăruia. Elevii din Turcia și Bulgaria au fost foarte drăguți și ne-au invitat în vacanțe la ei, iar elevii din Spania, Slovacia și Polonia ne-au spus că vor să vină în țara noastră atât pentru a vedea orașul Întorsura Buzăului, dar și pentru renumitul „Castel Bran”, al lui Dracula. (...) Mi-a plăcut enorm pentru că mi-am făcut o mulțime de prieteni și m-am bucurat de faptul că aceștia consideră România o țară superbă, plină de oameni frumoși”, ne-a spus eleva Liceului „Mircea Eliade”.

Peste două săptămâni, elevii vor prezenta în fața colegilor și a profesorilor întorsureni „Jurnalul de călătorie Erasmus+ în Bulgaria”, în care vor vorbi despre impactul pe care l-au avut activitățile de învățare din Bulgaria și despre lecțiile învățate în familiile-gazdă.

Acasă s-au derulat activități conexe

În paralel, în vreme ce colegii lor erau în Bulgaria, elevii de la „Mircea Eliade”, începând de la cei de clasa a IX-a până la anii mai mari, au fost implicați în proiecte conexe.

„Luni, 19.03.2018, s-a desfășurat în școală, activitatea „Cinema Day”, coordonată de prof. Maria Badiu, ocazie în care elevii din echipa Erasmus+ și invitații lor, elevii din clasele a VIII-a de la Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu, au vizionat filmul „Wonder”, au purtat discuții, au realizat sloganuri, au reflectat asupra problematicii filmului și au petrecut timp de calitate împreună”, ne-a informat coordonatoarea locală a proiectului și cea care a popularizat în zona Buzaielor proiectele finanțate prin Erasmus+, Doina Pătrunjel.

Aceasta ne-a precizat de asemenea că activitățile care au legătură cu Erasmus+ sunt în derulare: „În această săptămână, echipa Radio A.R.M.E, sub coordonarea prof. Elena Mihaela Mitrea, definitivează un material despre proiectul BESTeachers, BESTudents, care va reprezenta Liceul Teoretic Mircea Eliade la Concursul Național „Made for Europe”, care va avea loc în luna aprilie la Constanța. De asemenea, prof. Emilia Ștefan pregătește împreună cu elevii „Science Camp”- o altă activitate din proiectul Erasmus+ prin care dorim ca Științele să ajungă la comunitate; elevii vor realiza în spațiul public experimente interactive și spectaculoase, în care dorim să se implice cât mai mulți  întorsureni”.

Următoarea vizită transnațională, în mai, în Turcia

Proiectul BESTeachers, BESTudents, început încă din 2016, este departe de a se fi încheiat. La începutul lunii mai, alți 6 elevi, însoțiți de doi profesori, vor participa la ultima mobilitate, organizată la Gazi Sosyal Bilimler Lisesi, din Isparta - Turcia, iar în perioada 4-8 iunie 2018, va avea loc - la Întorsura Buzăului - ultima întâlnire de lucru a profesorilor și abia atunci încheierea activităților proiectului BESTeachers, BESTudents.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană cu aproape 23.000 de euro. Vizitele transnaţionale din cadrul acestuia sunt de două feluri: jumătate dintre ele se axează pe întâlniri de lucru ale profesorilor, ore deschise cu elevi din alte ţări, diseminări şi altele, iar cealaltă jumătate pe schimburi de experienţă între elevi şi profesori din ţările partenere.

Prima activitate transnaţională a avut loc în 2016 în Turcia şi a implicat doar profesori, a doua a fost în ianuarie 2017 în Polonia, cu elevi şi profesori, a treia a fost derulată la Întorsura Buzăului, cu elevi și profesori din cinci țări europene. Profesorii din proiect au avut parte de o întâlnire de lucru în iulie 2017, tot în Bulgaria. Slovacia a primit în luna octombrie atât elevii, cât şi profesorii, iar în noiembrie cadrele didactice implicate în proiect au plecat în Spania.

Dacă reprezentantul României în acest proiect este Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, celelalte şcoli implicate în acest proiect „Erasmus+” sunt „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredna odborna skola polnohospodarstva a sluzieb na vidieku” din Kosice, Slovacia, „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w” din Katowice, Polonia şi „Centre Educatiu Balaguer, L’Hospitalet” din Barcelona, Spania.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.