EDUCATIE 4 decembrie 2020

Elevii din Barcani nu vor mai face școală în sala de sport

de David Leonard Bularca | 2759 vizualizări

Atunci când se vor relua cursurile în format fizic, școlarii bărcăneni vor fi împărțiți în mai multe instituții din comună 

La începutul lunii octombrie scriam într-un articol despre faptul că la Școala „Andrei Șaguna” din Barcani cursurile se făceau în sala de sport, care era, la acel moment, încă nerecepționată. Iată că, spune directorul școlii, între timp s-au găsit alte soluții pentru momentul în care elevii se vor întoarce la școală în format fizic. Aceștia vor fi împărțiți, pe clase, în mai multe zone din comună, căci, din cauza frigului, sala de sport nu a mai rămas o opțiune. 

Cei peste 200 de elevi ai școlii din Barcani vor face ore în Casa de Cultură a comunei și în sala de ședințe a Consiliului Local, care este situată în sediul Primăriei. Alte clase vor merge la școala din Sărămaș, localitate ce aparține de comuna Barcani, iar alți elevi vor face ore în clădirea Grădiniței, care urmează a fi recepționată, ne-a spus directorul școlii, Cătălin Petcu.

„Am hotărât în urma unor analize destul de serioase ca, dacă ar fi să ne întoarcem la școală după 9 decembrie, să nu mai ținem cursurile în sala de sport. Ideea e că reușim să încălzim, dar nu reușim să încălzim la standardele care ar fi necesare pentru ca o oră să se desfășoare în mod normal. Adică nu poți să-i spui copilului să scrie îmbrăcat sau chestiuni de genul acesta. O sală de clasă va merge la Căminul Cultural, o sală însemnând două clase care vor face (n.red. ore), una dimineața, una după-masa. O sală se va face în sala de ședință a Consiliului Local. Trei săli de clasă merg la școala din Sărămaș și două săli de clasă am reușit, printr-o redistribuire, să le obținem de la grădinița pe care o să o primim, practic. Se face recepția clădirii zilele acestea și astfel vom mai avea încă două săli de clasă în care mai putem face ore și dimineața și după-masa. Și atunci, cum am socotit, toate grupele și toți copiii o să reușim să acoperim să nu mai intrăm cu ore în sala de sport”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Cătălin Petcu.

Când se vor finaliza renovările la școala din comună

Chiar dacă se vorbea despre faptul că lucrările la clădirea școlii se vor finaliza până la data de 1 decembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. Primarul din Barcani, Nicolae Pastor, spune că lucrările în corpul principal de clădire sunt aproape de finalizare.

„Vorbesc aproape zilnic cu constructorul, iar stadiul lucrărilor în primul corp de clădire sunt undeva la 85/90%. Sperăm ca în luna ianuarie să putem deschide acest corp”, ne-a spus edilul.

Pe de altă parte, Cătălin Petcu ne-a spus că data de finalizare a proiectului este stabilită în 2022, dar, totuși, lucrările sunt avansate.

„Termenul acesta de 1 decembrie nici nu știu de unde a pornit, s-ar putea să fi pornit de la mine, pentru că l-am rostit de câteva ori în anumite circumstanțe pentru că așa mi-a zis constructorul, că până la 1 decembrie o să primim sălile respective. În proiect, din câte știu, ar fi să se termine undeva în anul 2022. Este destul de înaintată situația, adică au pus caloriferele, au pus gresia, faianța. Cred că mai au parchetul de pus și să lege pur și simplu la centrala veche pe care am avut-o în corpul acela de clădire în așa fel încât să avem și căldură. Deci lucrurile merg destul de bine”, este de părere directorul școlii „Andrei Șaguna” din Barcani.

Cum funcționează școala online la Barcani

Până când elevii se vor putea întoarce în sălile de clasă, școala online a rămas singura opțiune pentru învățământul românesc. L-am întrebat, așadar, pe Cătălin Petcu și despre cum funcționează școala online pentru elevii și cadrele didactice de la Barcani.

„Nu vreau să mă laud, nu vreau nici să mă plâng. Din punctul meu de vedere, funcționează bine. Nu zic foarte bine, nu zic nici rău. Am și câteva argumente. În primul rând, încă de când a început nebunia aceasta cu pandemia și cu sistemul online am luat măsuri și împreună cu administratorul de rețea de aici, de la școală, am cumpărat un domeniu al școlii de pe internet. În așa fel încât am putut să punem la punct platforma aceea, Classroom, care este practic pusă la dispoziție de către Google (…). Acum, sistemul în sine nu e de dorit, adică nu putem spune că este de dorit, pentru că să ții un copil atâtea ore în fața calculatorului, există tendința cadrelor didactice să dea mai multe teme, mai mult decât ar fi dat în orele normale. Din ce văd și ce sesizez, din păcate, interesul scade. Încep (n. red. elevii) să își închidă camerele, încep să nu mai colaboreze atât de bine și așa mai departe, din păcate”, a spus directorul, care a mai susținut, în același timp, și că este foarte mulțumit de toate cadrele didactice.

În același timp, Comuna Barcani a primit 46 de tablete pentru elevii care învață în localitate din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna și au fost achiziționate încă 60 de tablete din fondurile proprii ale școlii. Conform directorului, mai este nevoie, în continuare, de 80 sau 90 de tablete pe care școala își propune să le achiziționeze printr-un parteneriat cu IȘJ Covasna sau tot din fondurile proprii, dacă vor scădea cheltuielile la căldură, curent și apă. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.