EDUCATIE 30 mai 2019

Elevii covăsneni, provocați de polițiști în Capsula Timpului

de Iulia Drăghici - Taraș | 947 vizualizări

Proiectul pilot urmează să fie preluat ca model și aplicat și în alte județe

Polițiștii de la Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna se apropie de momentul evaluării finale în proiectul pilot „Capsula Timpului – Mesajul meu pentru siguranță”, inițiat în octombrie 2018. Oamenii legii au provocat aproape 600 de elevi covăsneni, din clasele I – XII, din zonele Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, să își asume câte o „misiune” de autoprotecție. Evaluarea îndeplinirii acestora, precum și a succesului acțiunii vor fi realizate în acest final de an școlar.

Proiectul a fost inițiat în județul Covasna din dorința polițiștilor de a-i face pe copii și tineri mai conștienți de ceea ce înseamnă propria siguranță, atât în trafic, dar și în alte aspecte ale vieții.

Totul a început în orele de expunere susținute de polițiști la clasă, dar și la alte cursuri, unde profesorii interesați au dat curs provocării. Elevilor li se cerea să scrie pe un bilețel o promisiune pe care se angajează să o respecte până la finele anului.

„Este o idee, încă nu am evaluat-o, dar acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Proiectul se numește „Capsula Timpului – Mesajul meu pentru siguranță”. Noi susținem expuneri în fața elevilor pe diverse teme, începând de la siguranța rutieră, continuând cu cea online, prevenirea furtului, prevenirea faptelor comise cu violență, iar la sfârșitul expunerilor, rugăm copiii să scrie pe un pătrățel de hârtie numele și un mesaj legat de propria siguranță. De exemplu, „nu vreau să devin victima accidentelor rutiere”, „nu o să îmi postez datele personale pe rețele de socializare”. (...) Am ales mesaje care pot fi cuantificate, verificate într-un anumit fel. Avem semnale pozitive. (...) Scopul este de a conștientiza în sinea copilului nevoia de autoprotecție și de a adopta un comportament dezirabil, un fel de modelare a autocontrolului prin propriile forțe. (...) Eu zic că acest program se va bucura de succes. O să vedem. Sunt foarte curios. Ideea de la care a pornit a fost cum să îi responsabilizăm puțin pe copii”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, șeful Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, comisar șef de poliție Tóth Sigismund.

Ideea pare să fi fost apreciată și de polițiștii din alte județe ale țării, care se gândesc chiar să o aplice la rândul lor.

„Avem semnale de la colegi din alte județe că ar dori să preia ideea. Li s-a părut bună și este posibil să fie preluată. Cel mai important este ca mesajul preventiv să ajungă la cât mai multă lume”, a completat și purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj – Marin.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Rezultatele finale ale programului, dar și principalele obiective pe care și le-au asumat participanții vor fi făcute publice la final de an școlar, au mai spus polițiștii.

În funcție de rezultatele evaluărilor, programul va fi extins la nivelul întregului județ.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.