Drumul CNMV – Araci – Strasbourg a fost deschis
Echipa Euroscola CNVM a câștigat o nouă vizită la Parlamentul European
Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe fac din nou istorie! Echipa care a implementat proiectul „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor și călător în toată Europa”, în cadrul concursului european „Euroscola” a obținut locul 4 la nivel național. Poziția le oferă covăsnenilor o nouă vizită de studii în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Călătoria este programată pentru 3 aprilie 2020.
Cine ar fi știut că dacă mergi pe drumul spre Araci, locul unde s-a născut și copilărit scriitorul, profesorul și călătorul Romulus Cioflec, ajungi la Strasbourg? Se pare că cei 24 de elevi ai din echipa Euroscola CNMV, care au muncit ca acest vis să devină realitate.
„La a doua participare în competiția națională şi europeană - Euroscola, echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” şi-a câştigat din nou dreptul de a reprezenta comunitatea noastră şcolară în Parlamentul European de la Strasbourg - 3 aprilie 2020. Mulțumiri şi felicitări partenerilor şi elevilor noştri!”, au transmis vineri, prin intermediul Facebook, cele două coordonatoare ale proiectului, profesoarele Maria Băilă și Constanța Balog.
Echipa Euroscola CNMV a pus astfel, cu multă muncă, devotament, creativitate și voință bazele unei „infrastructuri” care să îi ducă spre obiectivul lor: vizita la Parlamentul European.
„Elevii noștri sunt foarte fericiți pentru acest loc 4. Aș vrea să le mulțumim partenerilor, şi în special doamnei Luminița Cornea, că au avut încredere in noi!”, ne-a spus profesoara Maria Băilă.
Premiul nu a venit ușor, pentru că în spatele punctajului obținut stă foarte multă pregătire. Elevii au pus la cale o mulțime de activități prin care și-au propus să aducă mai aproape de comunitatea covăsneană mesajul că „Educația schimbă vieți” și au făcut acest lucru prin intermediul personajului „Romulus Cioflec”.
Din cadrul proiectului au făcut parte o mulțime de activități și interne, la nivel de școală, cât și externe, în alte școli sau chiar în comunitate, dar și online.
În programul proiectului „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa” s-a organizat o excursie la Casa Memorială din Araci, s-au făcut interviuri, studii, sondaje, s-au împărțit pliante și multe altele.
În ceea ce privește mediul online, elevii au prezentat publicului, prin pagina lor de Facebook, un serial interesant numit „Euroscola Cultural”. Tot virtual s-a publicat și un filmuleț în care Romulus Cioflec a luat viață într-o animație cu piese Lego.
Elevii au pregătit și o piesă de teatru, un flashmob, dar și alte acțiuni prin care au promovat date despre personalitatea aleasă în concurs, Romulus Cioflec.
O activitate care s-a bucurat de succes a fost cea în care un absolvent al Colegiului, managerul Corului „Madrigal”, Emil Pantelimon, a susținut în fața a peste 150 de elevi o conferință în care a vorbit despre succesul în carieră și de ce sunt importante atât educație formală, cât și cea nonformală în viețile tinerilor.
Toate activitățile s-au încheiat în 24 octombrie, odată cu perioada derulării concursului, pentru care pregătirile au început încă din vară.
CNMV nu este la prima experiență de acest gen. Pe lângă faptul că a mai participat la Euroscola și în urmă cu doi ani, în perioada 2017/2018, școala covăsneană s-a clasat pe locul 1, poziție pentru care s-a luptat cu peste 100 de școli din România.
„Ce am învățat este că e foarte important să te informezi înainte să îți formezi un punct de vedere și cel mai important e să vrei și să ai curajul să vorbești. Sfatul meu, în cazul în care ajungeți să câștigați și să luați parte la ședințele din Parlamentul European, este să pregătiți din temele propuse pentru că aveți posibilitatea să vă expuneți punctul de vedere și oamenii chiar o să vă asculte, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna la noi”, le transmitea elevilor, în evenimentul în care a debutat proiectul, un fost participant la concursul Euroscola de acum doi ani, Alexandru Lucanu.
Ediția de atunci a competiției „Euroscola” s-a desfășurat sub tema „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”. Fiecare echipă a avut de găsit și promovat un obiect de patrimoniu din comunitatea în care trăiește. Fără să stea foarte mult pe gânduri, elevii și profesorii au ales ca punct central al proiectului chiar locul în care își petrec foarte multe ore din viață, „a doua casă”, respectiv clădirea Colegiul Național „Mihai Viteazul”.