EDUCATIE 30 decembrie 2020

Două licee din judeţul Covasna, modernizate cu fonduri nerambursabile de peste 5 milioane de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 2897 vizualizări

Două licee din judeţul Covasna, în care învaţă mai mult de 1.600 de elevi, vor fi extinse şi modernizate cu fonduri nerambursabile de peste 5 milioane de euro, în urma semnării contractelor de finanţare la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

„Peste 5 milioane de euro se vor aloca din bugetul POR 2014-2020, pentru realizarea investiţiilor prevăzute în cele două contracte semnate recent la ADR Centru, pentru Colegiul Naţional „Szekely Miko” din municipiul Sfântu Gheorghe şi pentru Liceul Tehnologic „Apor Peter” din municipiul Târgu Secuiesc", precizează sursa citată.

Proiectul „Reamenajarea, restaurarea imobilului educaţional situat pe strada Gabor Aron nr.18” are o valoare totală de aproape 14 milioane de lei, din care majoritatea, echivalând circa 3 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către beneficiarul proiectului, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe.

Termenul de finalizare estimat la depunerea proiectului a fost data de 31 august 2021.

În cadrul Colegiului Naţional „Szekely Miko” din municipiul Sfântu Gheorghe studiază 1.208 elevi şi sunt 127 angajaţi. Proiectul prevede investiţii în reabilitarea şi reamenajarea clădirilor C1 şi C3+C7, dar şi lucrări de amenajare exterioară.

La toate clădirile se vor realiza lucrări de finisaje interioare, la nivelul pardoselilor şi a scărilor interioare, a pereţilor şi tavanelor, precum şi termoizolarea planşeelor şi a tâmplăriei existente. La exterior sunt prevăzute lucrări de termoizolare a faţadelor, curăţirea soclului de piatră, refinisarea scărilor de acces, realizarea unor acoperişuri asupra acceselor şi amenajarea terenului în jurul clădirii. (...). Podul se va termoizola, sălile de gimnastică vor avea parchet de lemn sau PVC, iar vestiarele şi grupurile sanitare vor avea pardoseala de gresie. Se vor reface trotuarele, se vor repara finisajele de pe zidurile de sprijin, se va amenaja curtea de joacă care se va acoperi cu un covor de cauciuc vopsit în diferite jocuri de exterior, iar zona se va dota cu bănci. Se vor monta elemente de căţărat, mese de ping pong şi alt mobilier de joacă pentru copii, din materiale ecologice”, se arată în comunicat.

Tot din bugetul proiectului este prevăzută amenajarea terenului de sport şi a pistei de alergare, precum şi realizarea de alei pietonale şi scări de acces, montarea unui tobogan de inox şi realizarea unor spaţii verzi tematice: amfiteatru din buşteni, sală de clasă din bănci de lemn pe piatră nordică.

În cadrul proiectului se va mai efectua repararea sau înlocuirea instalaţiilor şi a echipamentelor aferente construcţiei: alimentarea cu apă, canalizare, instalaţii sanitare, hidranţi de incendiu interiori, instalaţii termice, instalaţii electrice, instalaţii electrice curenţi slabi.

Proiectul „Reabilitarea, extinderea şi dotarea Liceului Tehnologic Apor Peter din Municipiul Târgu Secuiesc”, finanţat prin aceeaşi prioritate a POR 2014-2020, are o valoare totală de peste 16 milioane de lei, din care peste 14,8 milioane de lei, adică în jur de 3,2 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de beneficiarul proiectului, Primăria municipiului Târgu Secuiesc.

Termenul de finalizare prevăzut de către beneficiar este 31 octombrie 2023.

Pentru Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, investiţia propusă prin proiect prevede modernizarea, reabilitarea şi echiparea corpurilor de clădire C1, C2, C3 şi C4 şi construirea unui corp nou de clădire, corpul C10, pentru amenajarea unui atelier de mecanică auto.

La Liceul Tehnologic „Apor Peter”, înfiinţat în 1935, învaţă peste 400 de elevi.

Sunt propuse reparaţii de tencuieli şi zugrăveli interioare şi exterioare, reparaţii sau schimbarea finisajelor interioare (pardoseli, placaje), reparaţii curente la acoperiş (schimbare învelitoare, ignifugare), refacerea streaşinei, jgheaburilor, burlanelor, modernizarea grupurilor sanitare, termoizolarea clădirilor, lucrări de refacere a conductelor de apă potabilă şi canalizare, lucrări de refacere a instalaţiilor electrice, dotarea clădirilor cu instalaţii de detecţie şi semnalizare.

Pentru îmbunătăţirea calităţii procesului de predare-învăţare se propune construirea unui corp de clădire nou (C10), în care se va amenaja un atelier didactic de mecanic auto.

Totodată, prin proiect se are în vedere amenajarea spaţiului exterior prin reamenajarea spaţiului verde, pavat din curtea liceului tehnologic şi dotarea acestuia cu mobilier exterior (bănci, suport pentru biciclete, mese, coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor), precum şi reconstruirea gardului care împrejmuieşte liceul.

Printre dotările prevăzute în proiectul de la Târgu Secuiesc se regăsesc mobilierul şcolar, table şcolare, dulap stocare documente, televizor, laptopuri, ecrane de proiecţie, videoproiectoare, dotări pentru laboratorul de chimie şi de informatică, dotări pentru atelierul auto didactic şi pentru atelierul de lăcătuşerie, precum şi pentru laboratorul de tehnician veterinar.

Ambele licee au fost finanţate şi în perioada 2007-2013, aceste noi contracte de finanţare fiind necesare pentru completarea lucrărilor deja începute, pentru extinderea numărului de clase, pentru echiparea laboratoarelor şi refacerea spaţiilor externe”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Sursa: AGERPRES. 

Sursa foto: ADR Centru. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.