Dezbateri pentru elevii din învățământul profesional
Activitățile se derulează pentru o parte din elevii de la „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe
Participanții la proiectul european „Crearea mediului de practică pentru elevii din învățământul profesional din localitatea Sfântu Gheorghe”, coordonat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, vor lua parte, în perioada 25 – 27 februarie, la dezbateri. La activități vor fi invitate să participe persoane din diferite arii de activitate, conexe cu domeniile auto, electro și mecanică.
Dezbaterile vin ca urmare a succesului înregistrat în mai multe evenimente similare, organizate începând de anul trecut.
Primul eveniment din seria „Masă Rotundă” de la Camera de Comerț și Industrie Covasna a avut loc în perioada 10 – 12 decembrie 2018.
În prima zi, 26 de elevi în domeniul auto și invitatul lor, președintele Asociaţiei Service-urilor Auto din Sfântu Gheorghe (ASASF), Csiszér Csaba, au vorbit despre problemele cu care se confruntă învățământul profesional din țară.
„În primul rând, faptul că elevii absolvenţi din gimnaziu sunt distribuiţi după medie, astfel scăzând şansa lor de a alege şcoala profesională şi în al doilea rând, lipsa motivaţiei de a învăţa o profesie. O altă temă dezbătută a fost problema însuşirii limbilor străine, care provine din structura și metodologia învăţământului profesional”, arată un comunicat de presă transmis de CCI Covasna.
A doua zi, pe 11 decembrie 2018, reprezentanții firmelor Ariadne Impex SRL și Kristo SRL, Pozna Dávid, respectiv Kristó Gyula-András au vorbit celor peste 30 de participanți despre lipsa orelor de practică şi de asemenea despre inactivitatea elevilor la orele teoretice.
„În cadrul acestei etape a fost prezentată şi programa învăţământului românesc care nu corespunde cu normele moderne (prezente în ţările vestice) care cuprind orientarea profesională a elevilor. Concluzia: elevii absolvenţi au nevoie de o orientare profesională în aşa fel încât să fie atraşi de ideea unei profesii”, arată aceeași sursă.
„Masa Rotundă” s-a încheiat cu prezentarea Asociaţiei Service-urilor Auto din Sfântu Gheorghe (ASASF) - din domeniul electrotehnic, reprezentată de către Csiszér Csaba, cu o dezbatere pe tema discriminării elevilor din şcolile profesionale de către elevii din liceele teoretice.
„Toate cele 3 etape ale evenimentului s-au bucurat de succes în rândul participanţilor, aceştia ajungând la decizia de a organiza astfel de dezbateri şi în perioada 25.02.2019-27.02.2019, împreună cu alţi invitaţi de la alte organizaţii”, arată comunicatul de presă, transmis de Camera de Comerț și Industrie Covasna.
Tot în cadrul aceluiași proiect, derulat pe fonduri europene, în noiembrie au început și „Serviciile de consiliere și orientare profesională” (COP), pentru elevi. Întâlnirea a fost coordonată de către Henrietta Márton, din partea Fundația Dreptul la Educație.
„Serviciile COP se bazează pe trei componente importante: abilitate, competență tehnică și competență transversală şi are 3 etape: evaluare, baterii de teste şi teste online. Cu ajutorul acestor evaluări, respectiv teste, elevii au şansa de a primi o idee în ceea ce priveşte orientarea lor profesională.
Între timp partenerul FUNDAȚIA CULTURALĂ TEHNICO-ȘTIINȚIFICĂ „PUSKÁS TIVADAR” a achiziționat echipamentele și softurile necesare pentru orele de practică profesională și a creat mediul de practică în Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din localitatea Sfântu Gheorghe”, arată același comunicat de presă, care punctează și că „evenimentele derulate în cadrul acestui proiect precum şi impactul acestora este constant monitorizat de Partener Lider - Camera de Comerț și Industrie Covasna”.