EDUCATIE 26 februarie 2024

De ce merită să-ți dai copilul la Liceul de Artă

de Mirela Cara Dragu | 2115 vizualizări

Să faci o ierarhie a grijilor părintești în general este nu doar o provocare, ci și un demers destul de dificil, întrucât acestea izvorăsc din subiectivismul fiecărui om în parte. Însă, dincolo de acest aspect, una dintre cele mai dese preocupări pe care părinții le au în comun se referă la a găsi cel mai bun răspuns pentru întrebarea „La ce școală să înscriu copilul?”, atunci când cel mic este pe punctul de a-și începe viața de școlar.

Răspunsul la această întrebare readuce însă în prim-plan subiectivismul, întrucât alegerea se face în funcție de așteptările părinților și de ceea ce contează cel mai mult pentru ei în raport cu copiii lor. Dacă pentru unii este relevant ca învățătoarea să fie exigentă, să facă matematică intensiv sau să dea cât mai multe teme de vacanță, pentru alții contează ca, dimpotrivă, copilul să fie tratat bine, să învețe prin joc și să meargă cu drag la școală. În unele cazuri, un criteriu de selecție este prestigiul școlii sau reputația învățătoarei.

Când vine vorba, de pildă, de Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, dezbaterea în jurul întrebării „Merită sau nu să dai copilul la Arte?” se poartă în jurul a două păreri aflate la distanță polară. În timp ce, din punctul de vedere al unora, liceul respectiv este o pierdere de vreme, pentru alții, el reprezintă alegerea cea mai bună, întrucât, în opinia lor, prin artă, copilul dobândește șansa de a-și dezvolta mai multe valențe, de a avea o cultură generală mai vastă, precum și de a-și valorifica abilitățile și talentele cu care a fost înzestrat. La drept vorbind, când ne uităm la evoluția umanității, vedem că epocile sunt denumite cu precădere după curentele artistice valabile în anumite secole. De unde putem desprinde concluzia că evoluția umană a avut ca apanaj arta.

Prin urmare, alegerea de a-ți înscrie copilul la Liceul de Artă nu poate fi decât de bun augur. O părere similară în acest sens o are și Maria Florescu, învățătoarea care, în anul școlar 2024-2025, va prelua copiii care termină grădinița în această vară. „Simt că aici este locul copiilor care doresc să se dezvolte și să crească intelectual, dar mai ales emoțional. Nu pentru că sunt aici sau pentru că este o convingere personală, sunt foarte obiectivă când afirm că, școala aceasta este o școală completă. Aici, copilul nu doar învață, se educă și se autoeducă, ci se dezvoltă și pe partea interioară, emoțională. Acești copii sunt altfel, sunt calmi, serioși, muncitori, talentați (unii dintre ei au dobândit acest talent aici), empatici, consecvenți, pragmatici/practici, îndemânatici și mai fericiți, nu încape urmă de îndoială. Însuși faptul că ei petrec foarte mult timp într-un „mediu al Artei”, că beneficiază în mod gratuit de lecții și ore de instrument sau arte plastice, cred că îi bucură și le face misiunea de elev mai ușoară, mai plăcută”, își argumentează ea opinia.

Așadar, părinții care înțeleg că dezvoltarea inteligenței emoționale este cel puțin la fel de importantă ca abilitățile cognitive în relațiile interumane și în carieră, pot alege fără rezerve să își înscrie copiii la Liceul de Artă „Plugor Sándor”, unde, pe lângă materiile de bază, copiii lor vor veni în contact și cu alt tip de informații, care își vor pune definitiv amprenta pe personalitatea lor. Ce-i drept, vor avea un pic mai mult de lucru decât copiii de la alte școli, dar, la finele celor 12 clase obligatorii, s-ar putea să descopere că a meritat din plin efortul.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.