EDUCATIE 12 aprilie 2018

Covăsneancă, pe podium la olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1619 vizualizări

Eleva din Sita Buzăului a obținul locul al III-lea pe țară

Elevia Maria Delia Nițu din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului reușit performanța de a ocupa locul al III-lea pe podiumul concursului național „Lectura ca abilitate de viață”, desfășurat în perioada 3 – 6 aprilie a.c., la Baia Mare. Rezultatul este cu atât mai important cu cât tânăra a participat, în aceeași perioadă, și la olimpiada de Limba și Literatura Română.   

„Pentru mine, calificările de la OLLR (Olimpiada de Limba și Literatura Română) și OLAV (Olimpiada Literatura ca Abilitate de Viață) nu au fost ceva ieșit din comun, adică m-am obișnuit cu susținerea a două probe în același timp,  precum și cu calificările la etapele naționale. Eram entuziasmată pentru că nu am ajuns mai fost până acum în Baia Mare, deși trebuie să recunosc că nu am fost plăcut surprinsă de condițiile oferite. Probele nu mi s-au părut foarte grele, la cea orală de la OLLR am avut ce-i drept noroc cu subiectul. Adevăratul șoc a venit în clipa în care am aflat că am luat locul 3 la OLAV. Parcă toate impresiile negative dispăruseră. Cu toate acestea, bucuria de a urca pe locul al treilea pe podium nu se compară cu nemărginita bucurie că mi-am făcut noi prieteni. În ultima seară,  plictisiți și fără idei,  am făcut un afiș în care îi invitam pe ceilalți să vină să ne jucăm cărți și a fost de departe cea mai bună idee din ultima săptămână. Ne-am strâns vreo 20 de persoane. Vorbeam,  glumeam și am început să ne simțim cu adevărat bine. A fost o experiență nouă. Nu doar concursurile în sine,  care nu au fost chiar atât de grele, ci şi cele douăsprezece ore pierdute pe tren au dispărut după ce am spart gheața între concurenți, legând adevărate prietenii”, ne-a spus eleva Maria Delia Nițu.

Maria este un copil deosebit, ambiţios, capabil de mari performanţe. Citeşte foarte mult ceea ce o ajută în exprimare şi în propria dezvoltare. Are o putere şi o determinare pe care nu mulţi copii o au. Ştie că prin muncă poate reuşi. Anul trecut a participat la etapele naţionale ale olimpiadelor de limba română şi Lectura ca abilitate de viaţă de la Deva obţinând premiu special (clasată a XI-a), respectiv menţiune (clasată a IX-a). Au fost nişte rezultate extraordinare. Anul acesta când am aflat că a luat locul al III-lea pe ţară nu mi-a venit să cred. Este cel mai bun rezultat de până acum. Am avut trei elevi calificaţi la olimpiada de limba română, Maria fiind calificată și la olimpiada de limba română şi la Lectura ca abilitate de viaţă. Pentru ea au fost 2 zile cu 2 probe orale şi 2 probe scrise ceea ce nu este uşor”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, profesoara de limba română a Mariei, Otilia Buzea.

Aceasta ne-a mai spus despre Maria că eleva nu doar că este talentată și iubește limba română, dar este și o bună actriță, care ocupă mereu rolurile principale în piesele puse în scenă de trupa de teatru a școlii. Ba mai mult, tânăra din clasa a VIII-a a scris pentru revista școlii „Nicolae Russu” două piese de teatru cu care a participat și la concursul inițiat de teatrul Excelsior din Bucureşti. „Este un copil special cu care şcoala noastră se mândreşte. Nu este singurul copil capabil de performanţă in şcoala noastră”, ne-a mai spus Otilia Buzea, care a subliniat că și elevele Ana Maria Cristian, din clasa a V-a şi Delia Maria Sporea, din clasa a VII-a au participat la Olimpiada de Limba Română de la Baia Mare.

Iar rezultatele deosebite ale elevilor din Sita Buzăului nu se opresc aici: „Anul acesta am obţinut 9 calificări la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor de limba română. Astfel, acum începem pregătirea pentru Concursul naţional interdisciplinar de la Iaşi, „Ionel Teodoreanu”, ce va avea loc între 21 și 23 mai. Aici avem calificate 2 eleve: Bianca Radu, din clasa a VI-a şi Alexandra Hosu, a VIII-a, cea din urmă obţinând anul trecut la aceeaşi competiţie premiu special. După această competiţie, la începutul lunii iunie, vom pleca la Galaţi la olimpiada pentru elevii din mediul rural „Universul cunoaşterii prin lectură”. Echipajul va fi format din 3 elevi ai şcolii noastre: Elena Tohănean, clasa a VI-a, Delia Maria Sporea, clasa  a VII-a şi din nou Maria Delia Niţu,clasa a VIII-a și un elev de la școala gimnazială din Dobârlău. La acest concurs echipajul județului Covasna, format din 4 elevi ai şcolii noastre, a obţinut anul trecut premiu special”, a completat profesoara de limba română din Sita Buzăului.

„Sunt mândră de toţi elevii mei şi singurul lucru pe care mi-l doresc atunci când participă la o etapă naţională sau judeţeană este să fie ei înşişi mulţumiţi de ceea ce au scris, să fie bucuroşi că au făcut faţă subiectelor. Le spun că fiecare participare la o competiție judeţeană sau naţională este o experiență ce îi clădește şi îi pregătește pentru examenele vieții”, a încheiat profesoara Otilia Buzea.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.