EDUCATIE 9 iunie 2023

Copiilor din Comandău li s-a dat școala înapoi

de Mirela Cara Dragu | 1616 vizualizări

Școala gimnazială din Comandău, pentru reconstrucția căreia Observatorul de Covasna și Gașca Zurli au inițiat campania „Le dăm școala înapoi”, a fost inaugurată joi. La momentul respectiv, în demers s-a implicat și Opera Comică pentru Copii din București. Clădirea nou construită înlocuiește clădirea din lemn, distrusă de un incendiu violent în ianuarie 2017. Investiția a fost de 6,5 milioane lei. Majoritatea fondurilor au fost asigurate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Vestea că școala din Comandău a fost distrusă de flăcările unui nemilos incendiu a afectat, în după-amiaza zilei de 9 ianuarie 2017, întreaga comunitate covăsneană, care s-a mobilizat să ajute la refacerea cât mai rapidă a clădirii arse. Catalizator la momentul respectiv a fost chiar ziarul Observatorul de Covasna care, împreună cu Asociația pentru comunitate și Asociația Ecou, a inițiat campania „Le dăm școala înapoi”. Cauza a impresionat-o și pe celebra Mirela Retegan, fondatoare a Găștii Zurli, care s-a implicat în demersul de a strânge bani pentru școala din Comandău. Cu acest scop, îndrăgita gașcă a susținut la Sf. Gheorghe două concerte pentru strângere de fonduri și a mers chiar la Comandău, de unde a transmis la nivel național un semnal de implicare a oamenilor în această cauză. Mai mult decât atât, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a strâns și donat 4.000 de cărți pentru biblioteca școlii nimicite de flăcări.

Situația Şcolii „Horn Dávid” a intrat și în atenția sopranei Felicia Filip, director general al Operei Comice pentru Copii din București, care a mers personal la Comandău, pentru a se întâlni cu elevii rămași fără școală. Vizita acesteia a fost urmată de spectacolul „Don Quijote”, susținut la Sfântu Gheorghe de artiștii Operei Comice în scopul sprijinirii reconstrucției școlii din Comandău, ca parte a aceleiași campanii „Le dăm școala înapoi”.

Demersul a fost continuat de autoritățile județene, care s-au implicat la rândul lor în proiectul de reconstrucție a școlii, astfel că, joi, comunitatea din Comandău a putut participa la inaugurarea unei școli noi și moderne, clădite din fonduri asigurate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Investiția s-a ridicat la 6,5 milioane de lei.

Alături de directorul școlii, Opra Béni Béla, la inaugurarea de joi au participat mai mulți politicieni și reprezentanți ai autorităților naționale, locale și județene, între care ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila-Zoltán, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, primarul comunei Comandău, Béla Kocsis, prefectul Județului Covasna, Ráduly István, și inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Am promis că vom construi o școală nouă la Comandău. Astăzi a fost predată comunității. Ca o pasăre Phoenix care se ridică din cenușă, așa a fost această școală construită pe baza unei solidarități nemărginite, care s-a format în jurul ei. Am văzut cu toții cât de multe resurse există în comunitatea noastră când este nevoie de ajutor. Mulțumim tuturor celor care au ajutat ca această școală să fie finalizată, prin sprijin financiar, cu echipamente sau prin muncă. (...) Valoarea proiectului se ridică la 6,5 milioane lei. Pe lângă fondurile guvernamentale, din donații către Asociația pentru Comandău, s-au mai strâns încă 180.000 de lei", a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Incendiul din 2017 s-a datorat unui coș de fum deteriorat. Flăcările au distrus atunci acoperișul, biblioteca în care se aflau aproximativ 9.000 de cărţi, arhiva școlii, două laboratoare de informatică, centrala termică și o magazie în care erau depozitate echipamente sportive. Cum tot răul e spre bine, acum școala este modernizată complet. Clădirea nou construită dispune de șase săli de clasă, două săli de grădiniță, un laborator multifuncțional, un laborator IT și o sală de conferințe cu 160 de locuri. În școala de la Comandău învață în prezent 76 de elevi în total, din care 17 sunt la grădiniță, și activează 12 cadre didactice. Clasa cu cel mai mare efectiv de elevi este cea din an terminal, a VIII-a, care are 10 elevi.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.