EDUCATIE 14 noiembrie 2017

Copii români, maghiari și romi, într-un spectacol comun la Arena Sepsi

de Iulia Drăghici - Taraș | 2117 vizualizări

Aproximativ 2.000 de persoane sunt așteptate să participe la evenimentul organizat de Fundația Creștină „Diakonia”

Cu scopul de a promova dialogul intercultural, Fundația Creștină „Diakonia” din Sfântu Gheorghe organizează, în 24 noiembrie a.c., evenimentul „ROMARO” – proiect de „Incluziune socială şi îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”. Aproximativ 1.800 de copii români, maghiari și romi și 200 de profesori coordonatori sunt așteptați să ia parte la activitatea care va avea loc la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, săptămâna viitoare, între orele 09:00 – 11:00.

Evenimentul „ROMARO” este organizat în cadrul programului „Școală după școală”, cu ocazia Zilei internaționale a Drepturilor Copiilor. Fiecare dintre cei prezenți va aduce în fața celorlalți momente artistice cu muzică, dansuri tradiționale și prezentare de porturi populare.

„Poziţionarea interculturală nu se reduce la o prezentare cumulativă a unor cunoştinţe despre valorile altora, ci înseamnă cultivarea unor atitudini de respect şi de deschidere faţă de diversitate. Este un fapt ştiut că cele mai multe tensiuni interetnice au drept sursă necunoaşterea suficientă din punct de vedere cultural. În județul Covasna, trăiesc laolaltă mai multe grupuri etnice (români, maghiari, roma etc.). Pentru a evita conflicte deschise sau ascunse (reale, virtuale, imaginare) între diferite etnii, credem că, în cadrul programului „Școală după școală” implementat în județul Covasna, trebuie să punem accent pe linia de educaţie prealabilă pentru interculturalitate”, transmit coordonatorii programului.

Evenimentul din 24 noiembrie de la Arena Sepsi este organizat, potrivit coordonatorilor, „cu ocazia celebrării Zilei Drepturilor Copilului, pe 20 noiembrie, data aniversară a „Declaraţiei drepturilor copilului" (1959) şi a „Convenţiei privitoare la drepturile copilului" (1989) adoptată de ONU” și are la bază întâlnirea „între copiii de culturi diferite din județul Covasna, pentru a le da o ocazie de stabilire a unor noi relaţii de prietenie și nu numai. În jur de 2.000 de copii vor avea ocazia să viziteze municipiul Sfântu Gheorghe, în cadrul unei  zile  de studiu centrat pe  aspectul  muzică şi dans popular”, spun organizatorii.

„În Arena din Sfântu Gheorghe, pe scenă vor fi trei momente artistice susţinute de reprezentanţi ai comunităţilor etnice din România (români, maghiari, romi), care îşi vor prezenta costumele, muzica şi dansurile tradiţionale. În continuarea programului, cântăreața Bagdi Bella, președinte al Fundației „Lumea e mai bună cu tine” din Ungaria, va oferi copiilor un concert cu cântece pentru copii concepute pe baza psihologiei pozitive”, informează reprezentanții Fundației Creștine „Diakonia”.

În rândul partenerilor acestui eveniment se numără Consiliile Locale din Sfântu Gheorghe,  Reci, Zagon, Covasna, Cernat, Arcuș, Zăbala, Micfalău, Baraolt, Malnaș, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, şcolile în care se implementează programul „Școală după Școală” din județul Covasna, „Fundația Lumea e mai bună cu tine” din Ungaria și alții.

„Credem că a face educaţie interculturală presupune ca însuşi procesul educaţional să se realizeze într-un mediu interacţional, prin punerea alături, faţă în faţă, a purtătorilor unor expresii culturale diferite. Un astfel de eveniment, printr-o educaţie concepută în perspectiva interculturală va resemnifica relaţiile dintre şcoală şi alte spaţii educative; ea va deborda zidurile şcolii, prelungindu-se şi insinuându-se în activităţile informale, în viaţa de zi cu zi”, mai transmit organizatorii.

În anul școlar 2017-2018, vor mai avea loc alte trei conferinţe despre protecţia minorităţilor, situaţia romilor în județul Covasna și în România, dialogul interconfesional şi convieţuirea interculturală.

Evenimentul „ROMARO” este organizat de Fundația Creștină „Diakonia”, cu sprijinul HEKS - Hilfswerkder Evangelischen Kirchender Schweiz (Fondul de Întrajutorare al Bisericii Evanghelice din Elveția).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.