Cine a câștigat ediția a 13-a a Saint George City of Debate
În curând se va lansa un concurs pentru numirea unui nou manager al concursului
Saint George City of Debate (SGCoD), ediția a 13-a, și-a ales duminică, 10 martie, câștigătorii în urma unei finale disputate între echipele „It`s staying home” și „Șacalii”. Juriul a decis ca premiul să rămână, într-adevăr acasă, pentru că învingătoare a ieșit echipa din Sfântu Gheorghe, „It`s staying home”, pentru al doilea an consecutiv. De asemenea, cel mai bun vorbitor al ediției a fost și anul acesta, ca și anul trecut, Mihai Tordai de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Echipa „It's Staying Home” a fost formată din elevii Mihai Tordai, Edmond Vrânceanu și Cristina Mocanu. Echipa de pe locul 2, „Șacalii”, i-a avut în componență pe Chris Cărpineanu, Iulia Bragin și Darius Țica.
Moțiunea dezbătută de finaliști a fost „AP crede că statele în curs de dezvoltare ar trebui să privatizeze serviciile publice și de transport și utilități”.
Pe lângă Mihai Tordai, pe podiumul celor mai buni vorbitori ai SGCoD- ediția 13 au fost Edmond Vrânceanu, locul 2 și Andrei Oprișescu Dulgheru, locul 3.
„Ce înseamnă aceste titluri? Sunt o constantă reamintire că ce fac eu este bine și ca merită. Cred că cel mai important lucru ca să menții o persoană motivată este să îi arăți cum i se materializează munca. Toată lumea vede cele 8 minute de discurs pe scenă, dar nimeni nu se gândește la cele 8 zile petrecute pentru a pregăti acel discurs. Mă bucur foarte mult să văd ca o investiție de 5 ani în șfârșit dă roade”, ne-a declarat Mihai Tordai.
Acesta a punctat și că „ediția de anul ăsta le-a întrecut pe toate. Saint George-ul este competiția cu un deceniu în fața celorlalte, de la scanare prin coduri QR pentru a face prezența, la aparate de fotografiat instant și digitalizarea comunicării, organizatorii și voluntarii refuză să se complacă în trendul de a replica ce se întâmplă des și aleg să inoveze. Competiția asta a purtat aceeași emoție ca și cea din cei 2 ani precedenți, unde zeci de cunoștințe, printre care și părinții, te privesc din sală sperând ca și anul acesta să păstrezi titlul «acasă »”.
La categoria de începători, locul 1 a fost ocupat de echipa AES CNNS.
„Ediția cu numărul 13 a Covalact Saint George City of Debate s-a încheiat cu succes. Primele impresii din partea participanților au fost cât se poate de îmbucurătoare. Toată lumea a fost foarte mulțumită de calitatea dezbaterilor, a arbitrajului și de impecabila organizare. Ca în fiecare an, echipa de voluntari ai Asociației de tineret „Ecou” a setat un nou standard relativ la organizarea competițiilor de profil. Le mulțumesc pe această cale, din suflet, tuturor voluntarilor și în special lui Alexandru Újvárosi, președintele asociației și coordonatorul principal al ediției de anul acesta.
Suntem foarte mândri că, la fel ca anul trecut, echipa câștigătoare este din Sfântu Gheorghe, ceea ce confirmă faptul că tradiția debate-ului covăsnean merge mai departe.
Le mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor logistici; mulțumiri speciale, gazdei noastre din fiecare an, Colegiului Național „Mihai Viteazul””, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, managerul evenimentului, Vlad Vidican.
„La finalul acestei ediții pot spune că ne-am îndeplinit scopul acestei competiții de dezbateri și că am avut un real succes. Din punct de vedere organizatoric, a fost foarte mult timp depus în acest eveniment începând de la toți organizatorii până la voluntari. Pe această cale le mulțumesc tuturor voluntarilor care s-au implicat și țin să le transmit că au făcut o treabă minunată. Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viață, nu regret niciun minut din ultimele luni pe care l-am petrecut în scopul organizării acestui eveniment. Saint George City of Debate este cea mai bine organizată competiție din țară și asta se datorează tuturor oamenilor care s-au implicat. Nu ne oprim aici, urmează SGCoD14, sperăm noi, mai mare și mai bun”, ne-a declarat unul dintre coordonatorii voluntarilor, Bogdan Todoran.
Se predă ștafeta
Vlad Vidican a anunțat totodată că în perioada următoare va fi lansat un concurs pentru a se stabili cine îl va urma și va prelua funcția de manager al SGCoD.
„Personal, cred că formatul SGCoD, așa cum acesta a fost implementat în ultimii 3 ani a ajuns la maturitate și a prins inerția de care are nevoie orice proiect de anvergură. Ediția cu numărul 13 a fost cea mai bună de până acum, ceea ce înseamnă că trendul ascendent se menține.
Încă de anul trecut am luat hotărârea împreună cu Alexandru Újvárosi să încercăm să găsim un sistem de predare a managementului proiectului, ca anul viitor competiția să aibă un nou manager. În cel mai scurt timp, vom lansa un concurs de ocupare a postului de manager de proiect, și sperăm să existe cât mai multe candidaturi. Căutăm, în principiu, tineri din Sfântu Gheorghe, cu experiență în organizare și voluntariat. În orice caz, eu și Alexandru vom rămâne mereu alături de SGCoD și vom contribui cu tot ce ne stă în putință”, ne-a mai spus Vlad Vidican.
Ediția cu numărul 14 a competiției de dezbateri academice pentru liceeni, SGCoD va avea loc în 6 – 8 martie 2020.
Până acum, peste 5000 de participanți au luat parte la Saint George City of Debate. Fondatorul competiției este fostul consilier local din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu. Recordul absolut al evenimentului în ceea ce privește numărul de echipe participante s-a ridicat la 129, în cadrul celei de-a opta ediții, din 2014, însă de atunci organizatorii au limitat numărul de locuri, pentru o mai bună organizare.
Prima ediţie Saint George City of Debate a avut loc în 2007 la Castelul din Arcuș. Atunci au participat doar 4 echipe, 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. Începând de atunci, Saint George City of Debate a devenit un concurs necesar de bifat pentru liceenii care iubesc dezbaterile academice, fiind, de altfel, și înscris în calendarul competițional al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR).