EDUCATIE 22 octombrie 2018

Cele mai importante repere ale învățământului covăsnean, marcate la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 940 vizualizări

S-au marcat 440 de ani  de la prima atestare documentară a învățământului covăsnean, dar nu numai

Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din orașul Covasna a găzduit vineri, 19 octombrie a.c., festivitatea aniversării primei atestări documentare a învățământului covăsnean. Autoritățile locale și mai ales dascălii de ieri și de azi au sărbătorit astfel 440 de ani de la prima atestare documentară a învățământului covăsnean și totodată 60 de ani de la înființarea învățământului liceal în orașul Covasna.

„Sărbătorește Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”, și sărbătoresc în aceeași măsură orașul, comunitatea locală, în a căror evoluție școala și-a impus rolul ei civilizator, într-un mod indispensabil și hotărâtor. (...)

Noi, covăsnenii de astăzi ne uităm în trecut, și ne plecăm capul cu recunoștință și mândrie în fața primului învățător covăsnean pe care îl nominalizează hrisovul - Bitai Demeter – și în fața celorlalți dascăli de odinioară. Ei au recunoscut importanța educației în dezvoltarea spirituală a individului și comunității, și și-au dedicat viața predării, transmiterii cunoștințelor către semeni, chiar și în vremurile tulburi ale istoriei. (...)

Aducem astăzi un omagiu educatorilor, învățătorilor, profesorilor, directorilor covăsneni din toate timpurile, care prin muncă, dăruire trupească și sufletească, determinare și angajament profesional au potolit setea spirituală a generațiilor întregi de învățăcei, au șlefuit minți și caractere, au dăruit cunoștințe, informații, au predat deprinderi profesionale elevilor. Pentru că i-au educat pe aceștia în spiritul respectului pentru dreptate, onoare, cinste, muncă, iubire de Dumnezeu, de semeni, de țară și de neam.

Cinstim astăzi memoria celor ce și-au asumat rolul transmiterii către posteritate a nestematelor spiritului creator al generațiilor anterioare. (...) Roadele dăruirii pedagogilor covăsneni se reflectă în sute de destine fericite și cariere profesionale reușite, multe chiar de excepție.

Dragi dascăli, vă mulțumim!

În acest ceas de sărbătoare, le doresc unităților de învățământ din oraș, să răspundă cu succes tendințelor și nevoilor educative mereu schimbătoare, în continuă înnoire ale secolului XXI. Să asculte glasul vremurilor, să țină pasul cu noile realități. Să fie capabile a oferi elevilor informații „la zi”, cunoștințe utile, competențe, abilități aplicabile în viața reală. Să îi educe pe tineri în spirit critic, iscoditor, creativ, pentru ca aceștia să poată deveni adulții de succes ai zilei de mâine. (...)

Convins fiind, că învățământul covăsnean își va onora și în continuare misiunea sa nobilă, - aceea de a-i înarma pe copii, nepoții noștri cu toate virtuțile și cunoștințele necesare pentru a răzbi în viață -, le urez cadrelor didactice, educatorilor, învățătorilor, profesorilor, personalului auxiliar si tehnic din instituțiile de învățământ covăsnene sănătate, perseverență, răbdare, motivații convingătoare, inspirație în activitate, succese concretizate în rezultate și satisfacții profesionale care să eclipseze sacrificiile personale asumate conștient, din dragoste pentru copil si meserie”, a rostit primarul orașului Covasna, Gyerő József, în discursul său de la festivitatea aniversării primei atestări documentare a învățământului covăsnean.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.