EDUCATIE 4 septembrie 2013

Avem cadre didactice calificate, dar nu se completează Planul de școlarizare

de Monica Vrânceanu | 818 vizualizări

Mai multe licee din județul Covasna nu au realizat Planul de școlarizare pentru 2013/2014, astfel că la evaluarea realizată de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), s-a ajuns la desființarea a opt clase din totalul celor programate pentru clasa a IX-a. Șefa IȘJ Covasna, Keresztély Irma, a declarat că la învățământul de zi au fost programate în plan 71 de clase cu un total de 2.052 de locuri, iar după analiza cu directorii s-a renunțat la trei clase, iar aceștia s-au angajat că vor realiza 68 de clase. La seral s-au propus cinci clase cu 140 de locuri, iar o analiză a directorilor la nivelul școlilor a determinat renunțarea la patru clase, deci la seral va exista o singură clasă, cu 28 de locuri.

Această formă de învățământ nu mai are priză la public – vorbim despre seral clasa a IX-a, adică pentru tineri care nu au împlinit 18 ani până la 31 august”, a explicat Keresztély.

Potrivit acesteia, la frecvență redusă au fost propuse două clase cu 56 de locuri și s-a reușit realizarea uneia singure, în vreme ce la învățământul special s-a reușit completarea tuturor celor 36 de locuri, astfel că se vor menține cele trei clase prevăzute în Plan.

„S-au finalizat examenele de corigență pentru cei de-a VIII-a, iar IȘJ a făcut o centralizare: avem 41 de elevi cu situații neîncheiate la finele anului școlar – nu au rămas corigenți, ci nu au frecventat școala la anumite discipline. În această perioadă au avut posibilitatea de a susține examenele. Corigenți am avut 174, au participat la examene, iar promovați și neînscriși la Evaluarea națională din iunie au fost 53 de elevi. (...) Sunt 350 de elevi în total, au fost identificați nominal, s-au transmis listele cu locurile vacante și pe 6 septembrie, la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe va fi ultima etapă a înscrierilor și repartizărilor pe locurile rămase vacante”, a explicat Keresztély Irma.

Fără necalificați în învățământul covăsnean

În ceea ce privește calificarea cadrelor didactice, șefa IȘJ susține că învățământul covăsnean beneficiază numai de cadre didactice calificate, în urma unor eforturi depuse în acest sens vreme de mai mulți ani. Keresztély Irma a declarat că în ultimii ani s-a lucrat intens la selectarea cadrelor didactice calificate pentru întregul sistem de învățământ al județului, astfel încât în prezent nu mai putem vorbi despre cadre didactice necalificate.

În 1997, în învățământul din județul nostru exista un procent de 33% cadre didactice necalificate, iar în 2007 doar 1% dintre acestea erau necalificate. A durat ceva timp până am ajuns la acest rezultat, dar am demonstrat că se poate”, a declarat Keresztély.

Potrivit șefei IȘJ, în acest an s-au titularizat 34 de cadre didactice, în vreme ce 127 de posturi au fost ocupate de suplinitori calificați. Au fost realizate 43 de detașări complete și 33 de detaşări incomplete, iar IȘJ va începe repartizările pentru ceea ce nu s-a ocupat, astfel ca înainte de 15 septembrie să fie încheiat tot procesul referitor la cadrele didactice. Referitor la mobilitatea permanentă a profesorilor, Keresztély a explicat că aceştia au dreptul la trei ani de concediu fără plată pentru fiecare zece ani de vechime, ceea ce afectează uneori stabilitatea întregii scheme realizate la începuturile anilor școlari.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 10 septembrie 2013
"Calificate" pana peste cap, daca ne uitam la REZULTATELE elevilor din Covasna obtinute la BAC, cel putin.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.