Autoritățile vor să construiască mai multe creșe la Sfântu Gheorghe
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au anunțat că vor include în bugetul pe anul 2021 fonduri pentru extinderea rețelei de creșe din municipiu.
„Creșele aparțin de Consiliul Local, de Primărie. Am vrea, prin alocarea unei sume din bugetul local, extinderea rețelei de creșă, atât în ceea ce privește construirea, dar și dotarea cu materiale auxiliare, mobilier și tot ce este necesar. (...) În prezent, avem mai multe cereri decât locuri disponibile în creșe”, a spus consilierul local Kondor Ágota.
Chiar dacă nu s-a specificat ce fonduri vor fi alocate în 2021 pentru acest plan, se cunoaște faptul că în 2020, Primăria și Consiliul Local au cheltuit aproximativ 2 milioane de lei pentru creșele din reședința de județ.
Datele oficiale au arătat și că în 2019, înainte de pandemie, în creșele din municipiu erau înscriși 318 copii, acesta fiind și numărul maxim de locuri disponibile la Sfântu Gheorghe.
Primarul Antal Árpád a spus și că extinderea rețelei de creșe înseamnă construcții noi, și a dat exemplul planului de la Câmpu Frumos, unde se va construi și o grădiniță, nu doar creșă.
„Vrem să participăm și la programul guvernamental lansat de Ministerul Dezvoltării. Vrem să extindem rețeaua de crește, deși, oricum, stăm mult, mult mai bine decât media națională, unde chiar domnul ministru (n.red. Cseke Attila) a dat această cifră, de 4%. În cazul nostru vorbim deja de 20, 30%, dar evident, trebuie să creștem, pentru că astfel îi ajutăm și pe părinți să meargă la muncă, dacă doresc sau să aibă o viață mai ușoară, ducând copiii la creșă”, a spus primarul.
Acesta a precizat și că speră ca în viitor Ministerul Educației să preia măcar o parte din cheltuielile de funcționare a creșelor.
De precizat este și că autoritățile din Sfântu Gheorghe au de gând să organizeze și cursuri de formare pentru personalul din creșe.
Primăria Sfântu Gheorghe a planificat în bugetul pentru anul 2021 o sumă de aproximativ 5 milioane de lei pentru proiecte care țin de educație, asistență socială și sănătate, conform declarațiilor făcute miercuri, într-o conferință de presă, a doua dintr-o serie de opt, prin care se dorește prezentarea în detaliu a proiectelor incluse în buget.
De exemplu, pe lângă extinderea rețelei de creșe, începând de anul acesta se dorește înființarea unui program de formare pentru îngrijirea bebelușilor, cursuri pentru părinți, sisteme de burse pentru pedagogi, programe pentru tineri (de răsplătire a faptelor bune) sau altele pentru promovarea mersului pe jos la școală dimineața, programe de screening pentru diagnosticare și prevenție, after school, dezvoltarea educației alternative, continuarea finanțării Centrului de Excelență pentru elevi, programe de promovare a stilului de viață sănătos, proiecte sociale pentru accesibilizarea orașului din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilități, program pentru analizarea posturii elevilor și altele.
Primarul a vorbit și despre sume record, dar fără să dea alte detalii, care vor fi investite în 2021 în infrastructura școlară.
Chiar dacă nu se știe exact când, edilul a spus că speră ca bugetul pe anul 2021 să fie votat undeva în prima parte a lunii aprilie.