EDUCATIE 6 aprilie 2011

“Tu faci Legea de nota 10 (zece)” a ajuns la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 556 vizualizări

Cadre didactice, părinţi şi elevi s-au întâlnit ieri în Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene Bod Peter, pentru a lua parte la lansarea în judeţul Covasna a campaniei “Tu faci Legea de nota 10 (zece)”. Campania a fost iniţiată de Ministerul Educaţiei, cu scopul promovării şi clarificării noii Legi a Educaţiei, adoptată la începutul acestui an şi la a cărei metodologie încă se lucrează. Întâlnirea a fost moderată de inspectorul şcolar general Keresztely Irma, inspectorul şcolar adjunct Maria Băilă şi reprezentantul Ministerului Educaţiei, Marius Bălaşa.

Profesorii au primit din partea Ministerului broşuri-pliante de prezentare a Legii şi metodologiei acesteia, iar Marius Bălaşa a vorbit despre importanţa noii Legi, care s-a creat incluzând dezbateri publice ce i-au implicat pe profesorii şi reprezentanţii părinţilor din toate judeţele ţării. În acest context, profesorii covăsneni au vorbit despre contribuţia lor la noua Lege, judeţul Covasna participând, alături de alte judeţe, cu echipe de câte zece profesori la elaborarea prevederilor din Lege care se referă la ocuparea posturilor de inspectori generali şi îmbunătăţirea activităţii didactice.

“Trebuie să avem o lege foarte puternică, care pe viitor să nu poată fi schimbată de un alt ministru sau de diverşi factori politici. De aceea, acum aşteptăm implicarea asociaţiilor de profesori şi a ONG-urilor în elaborarea metodologiei de aplicare a Legii. Trebuie implicare din partea profesorilor, a părinţilor şi cadrelor didactice, astfel încât această Lege să fie completă şi invulnerabilă. Este o şansă extraodrinară, deoarece niciodată până acum o lege nu a mai implicat cadrele didactice, părinţii şi elevii, iar acum fiecare are şansa de a propune şi dezbate”, a explicat Marius Bălaşa, subliniind că mai sunt şase luni în care metodologia trebuie finalizată.

Scopul principal al întâlnirii de la Sfântu Gheorghe a fost explicarea detaliată a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale, astfel încât aceasta să fie aplicată cât mai eficient.

Profesorilor li s-a arătat că unele dintre cele mai interesante aspecte cuprinse în noua Lege se referă la responsabilitatea mare pe care o primesc Consiliile de Administrație (CA) ale unităților de învățământ, acestea având prin noua lege un rol mult mai mare decât până acum. Noutatea absolută adusă de Legea Educației este cea a unei finanțări de bază pe care Statul o va acorda tuturor elevilor din sistemul de învățământ pre-universitar, fie că este vorba de sistem de stat, particular sau confesional. Indiferent pentru ce formă de învățământ vor opta părinții, de la 1 ianuarie 2012 se va aplica principiul „banii urmează elevul”, astfel aplicându-se dreptul garantat constituțional de a beneficia de sprijin din partea Statului.

Odată cu anul școlar 2011-2012, învățământul obligatoriu devine de zece clase – cinci clase primare și cinci clase gimnaziale, organizarea unităților de învățământ urmând a suporta modificări. Pentru ca o unitate de învățământ să aibă personalitate juridică, va avea nevoie de minim 300 de elevi, iar dacă este doar grădiniță are nevoie de minim 150 de elevi, iar în cazul școlilor speciale minim 100 de elevi. Grădinița va avea doar trei nivele de educație de la 3 la 6 ani, urmând ca orice copil care va împlini șase ani să fie înscris în mod obligatoriu în clasa  pregătitoare care aparține deja învățământului primar. Bacalaureatul va fi accesibil atât celor care vor finaliza studii liceale de trei ani sau de patru ani, iar acesta va consta în probe la limba română, limba maternă, două limbi de circulație internațională, competențe digitale și două probe diferențiate la profil.

Cei care vor da primii acest nou BAC sunt cei din generația de elevi care va începe clasa a IX-a în anul școlar 2012-2013. Una dintre propunerile plecate din județul Covasna și introduse în noua Lege a Educației se referă la posibilitatea înființării consorțiilor școlare, care vor permite mobilitatea cadrelor didactice între unităţi de învăţământ, fără a se mai pune problemele legate de posturi şi examene. În plus, noua lege le va permite profesorilor trepte clare de avansare în carieră, precum şi posibilitatea de a deveni mentori pentru tinerii debutanţi din sistem.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.