OPINII 6 decembrie 2017

EDITORIAL. Ultimul nostru rege

de Dumitru Manolăchescu | 930 vizualizări

Ieri pe la prânz s-a anunţat moartea regelui Mihai, ultimul rege al României şi ultimul şef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care se mai afla în viaţă. Un rege prea puţin cunoscut de români, căruia doar istoria s-ar putea să-i facă dreptate.

Nu sunt un regalist, n-am fost educat în acest spirit. Am aflat cu destulă întârziere că regele Mihai n-a plecat cu vagoane pline de tablouri şi aur din ţară în 1947. A plecat sărac şi-a muncit ca să-şi câştige existenţa în exilul pe care i l-au hotărât comuniştii. A revenit în ţară după Revoluţia din Decembrie, a fost umilit şi alungat, practic, din nou de Puterea fesenistă de atunci, reprezentată de Ion Iliescu şi Petre Roman. Guvernele, însă, au trecut, Regele a rămas în picioare şi-a apucat să trăiască momente pe care nu cred că şi le-a imaginat: vorbind românilor din Parlamentul ţării, ori de la palatele, castelele şi domeniile care i-au fost retrocedate.

N-am agreat retrocedarea a sute de mii de ha de păduri familiei regale, dar am recunoscut că nu poţi să ignori existenţa demnă a ultimului rege al României. Ce m-a deranjat pe mine în toată istoria asta regală nu este persoana regelui Mihai, ci tribulaţiile celor care l-au înconjurat de aproape. Care au făcut zid din bogăţiile Coroanei, dezavuând orice contracandidat la titlul de „urmaş regal”.

Urmaşii feseniştilor lui Iliescu s-au grăbit să-şi facă imagine cu prinţesa Margareta şi soţul ei, Radu Duda. Motiv pentru care au promis o lege care să le dea celor doi avantaje şi drepturi pe care nu le merită. Mai exact, Duda şi Margareta ar avea aceleaşi drepturi ca orice preşedinte al României lăsat la vatră. Ceea ce mi se pare a fi o nedreptate asumată de Guvern şi Parlament în numele respectului pentru familia regală a unui popor vădit republican. Un joc de imagine, la urma-urmei, din care nişte partide politice îşi închipuie că mai pot stoarce voturi.

Aceasta este, acum, realitatea. Se vor face declaraţii către ţară şi popor, vor fi slujbe religioase, se vor vărsa lacrimi de crocodil. Adevărul despre ce a fost şi ce-a făcut pentru România regele Mihai va fi scris în cărţi de Istorie. Copiii şi nepoţii noştri vor avea, atunci, dreptul care generaţiei mele i-a fost refuzat: acela de a-şi cunoaşte şi respecta Regele, aşa cum a fost, cu luminile şi umbrele sale.

Sursa foto - Familia Regală a României

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.