OPINII 4 aprilie 2022

EDITORIAL. Trei în unu

de Dumitru Manolăchescu | 860 vizualizări

CE MAI FACE BĂEŢII LIBERALI?!

N-ai cum să-i iei în serios, îmi pare rău s-o spun, la câte prostii fac. Aşa că titlul reflectă senzaţia de disconfort inclusiv gramatical atunci când vine vorba să analizezi realitatea liberală românească.

Aşadar, pe scurt: demisionează Cîţu. Vine Flutur preşedinte interimar. Se pune de-un congres cât mai repede cu putinţă. La congres se va alege un nou preşedinte. Probabil Ciucă, că-i premier şi merită. (Vine o întrebare din public: „Cum rimează general cu liberal?”. Nu răspundem, e tendenţioasă).

Şi gata? S-a terminat bălăcăreala liberală? S-au pus de acord găştile? Poate că da, poate că nu. Nimeni nu ştie acum pentru că sunt mai multe întrebări decât răspunsuri. L-aţi dat jos pe Orban ca să-l puneţi preşedinte, unii zic fraudulos, pe Cîţu. Îl daţi jos pe Cîţu ca să-l puneţi preşedinte, unii zic că nu rimează deloc, pe generalul Ciucă. După 6 luni, nu după 6 ani...

Pare că PNL a intrat în zodia gândirii scurte. Ciucă e premier şi poate merită să fie şi preşedinte. Dar mandatul lui de premier e scurt, la jumate. Se termină anul viitor. Ce mai rămâne în afară de stelele de pe uniformă, să trăiţi?! Bunele relaţii cu NATO, zic cei mai mulţi. Ok, dar s-ar putea să vină vremea când nici măcar NATO nu ne va putea apăra de populismul feroce al politicienilor noştri fruntaşi, unii acţionând pe faţă, alţii sub acoperire... Ce va face atunci generalul preşedinte PNL, posibil candidat la preşedinţia României în 2024?! Că pân’ acu’ n-a arătat mare lucru.

Nu văd nicio încercare a liderilor liberali de a lămuri lucrurile astea. Probabil că nici ei nu ştiu cum vor decurge ostilităţile pe termen mediu şi lung. Deocamdată, cele 15 procente pe care le mai au în sondaje reuşesc să ţină într-un echilibru fragil, dar extrem de preţios, guvernarea. Care, trebuie să recunosc, fără UE, NATO, PNRR şi PNL ar fi fost catastrofală. Gândiţi-vă, doar, cum ar fi sunat discursurile unor miniştri şi şefi PSD şi PNL dacă preşedintele Iohannis n-ar fi avut inspiraţia să încurajeze alianţa contra naturii PSD-PNL la guvernare. Gândiţi-vă cum ar fi arătat România guvernată minoritar de PSD-USR-UDMR, sub asediul permanent al unei opoziţii PSD-AUR în care, cu siguranţă, Ciolacu şi-ai lui s-ar fi molipsit de naţionalism, suveranism şi alte isme şi-ar fi avut un cu totul alt discurs politic...

IOHANNIS, VIITOR ŞEF LA NATO?!

Aud că lui Iohannis i se pregăteşte funcţia lui Stontelberg, aceea de şef la NATO. N-aş paria pe ştirea asta nici doi bani, şi nu doar pentru „incompatibilitatea” lui Iohannis, ci mai ales pentru că momentul NATO este acum extrem de complicat şi nu cred că americanii vor risca atât de mult, fermecaţi de prestaţia internă şi externă a neamţului nostru.

În schimb, dacă va fi aşa, se luminează măcar un colţ dintr-un tablou întunecat; cel care acoperea gândirea constructivă a preşedintelui atunci când i-a logodit la guvernare pe liberali şi pesedişti, înfruntând oprobriul tuturor celor pentru care PSD rămăsese doar „ciuma roşie”. Uite că PSD s-a descurcat, şi-a mai spălat din păcate, a reuşit să facă faţă provocărilor războiului şi pandemiei – mai bine sau mai rău, e de judecat, dar prestaţia miniştrilor şi propagandiştilor pesedişti n-a fost catastrofală, cel puţin prin comparaţie cu ce au gândit şi produs liberalii.

UNGARIA LUI ORBAN VIKTOR ŞI NOUA ORDINE MONDIALĂ

Aş fi vrut să tac despre UDMR astăzi, ei sunt acum cu picioarele-n apă rece aşteptând rezultatele alegerilor din Ungaria. Ai noştri ca brazii din HarCov l-au susţinut necondiţionat pe Orban Viktor, personaj care, dacă va fi câştigat alegerile împreună cu FIDESZ (ştiţi deja ceea ce eu nu ştiu la ora la care scriu), va mai pune o piatră la temelia unei solide fundaţii mondiale Pro-Putin, anti-UE, anti-Ucraina şi anti-NATO. O fundaţie pe care, cum spunea rusul Lavrov, se va construi edificiul unei noi ordini mondiale.

Doamne fereşte de noua ordine şi de democraţia şi libertăţile garantate de Rusia, China, Africa, Venezuela, Ungaria, eventual Turcia şi alte regimuri autocrate! Nu ştiu ce va însemna asta pentru UDMR şi HarCovul majoritar maghiar pro-Orban, dar mă aştept la multe nuanţări în discursul liderilor UDMR. Nuanţe care vor fi influenţate nu doar de ceea ce se va întâmpla în războiul ruso-ucrainean, ci şi de scorul obţinut de FIDESZ în simulacrul de alegeri libere propus în Ungaria de autocraţia de tip Orban Viktor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 4 aprilie 2022
De unde ați scos scenariul "guvernării minoritare PSD-USR-UDMR"????? Într-adevăr, în perioada 1 septembrie-25 noiembrie, s-au vehiculat o groază de scenarii posibile și imposibile. Dar pe nicio citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.