OPINII 14 mai 2021

EDITORIAL. Trei ceasuri rele din viaţa lui Vanghelie

de Dumitru Manolăchescu | 948 vizualizări
Sursa foto - Facebook @vanghelie  · Politician
Sursa foto - Facebook @vanghelie · Politician

Fostul primar pesedist de sector bucureştean, Marian Vanghelie pre numele lui, a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare. Şi restituirea unei sume de 15 milioane de euro comunităţii de la care a furat-o ca primar şmecher ce era. Mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, spălare de bani... De-astea de pe la noi. Cam 30 de milioane de euro le-a luat Vanghelie proştilor care i-au oferit comisioane pentru contracte supraevaluate cu Primăria Sectorului 5.

Asta era reţeta nu doar la primarul Vanghelie de la Bucureşti. Zeci de primari din România au fost urmăriţi penal şi chiar condamnaţi pentru aceleaşi abuzuri – în principal dare şi luare de mită. E greu să negi o realitate: mulţi primari sunt atât de nepregătiţi pentru funcţia în care sunt aleşi de un electorat naiv ori buimac, încât mita, abuzurile, spălarea de bani nici nu există pentru ei... În multe cazuri, „aleşii” noştri nici nu-şi dau seama ce fac, cu ce se mănâncă funcţia lor, ce primejdii îi pândesc. Că nu degeaba se spune în popor că „semnează ca primarul”: fără să citească, fără să ştie pe ce îşi pune semnătura şi ce înseamnă asta.

Nu e cazul lui Marian Vanghelie. El ştia foarte bine ce face când îl „dăruia” pe amicul Dumitru Marin cu contracte favorite contra comision. Ştia foarte bine Vanghelie şi de ce îi dăruia fostului preşedinte PSD Mircea Geoană ceasuri scumpe, de firmă, cu diverse ocazii: o zi de naştere, o aniversare a căsătoriei... Evenimente fel de fel, care în viaţa unui „mare” fost preşedinte de partid, aflat la o noapte distanţă de Palatul Cotroceni, se întâmplă cu rost, cu fast, cu atitudine. Cu har şi cu dar...

Treaba e că fostul cât-pe-ce preşedinte al României, acum personaj important pe la NATO, a priceput la momentul când DNA a început urmărirea penală asupra lui Vanghelie că asocierea numelui său cu primarul de la 5 nu e deloc benefică. Aşa încât s-a dus cu televiziunile împreună să dea înapoi ceasurile primite de la Vanghelie.

Ironia sorţii, bănuiesc şi a Justiţiei româneşti despre care nu poţi să ştii niciodată cum şi de ce judecă aşa cum judecă, este că ceasurile cu care Vanghelie a încercat să-şi mituiască „şeful” vor ajunge din nou la Geoană! Aşa a hotărât instanţa, adică Tribunalul Bucureşti. „Ceasurile înapoi la Mircea Geoană!”. Bănuim că are nevoie de ele ca să deschidă porţile NATO, fără de care lumea ar fi într-un haos total... la ceasuri mă refer acum.

Cu drept de recurs, nu este o decizie definitivă, dar mi-e greu să cred că după 6 ani de judecăţi instanţa, oricare ar fi ea, va nesocoti nişte probe şi mărturii care l-au băgat pe Vanghelie până-n gât în propria sa mizerie.

 Părerea mea neapărat personală este că Vanghelie va şti ce să facă în puşcărie. Ce nu ştiu şi nici nu bănuiesc este ce va face Geoană cu cele trei ceasuri rele, despre care a fost convins că sunt bune, adică obţinute prin muncă cinstită în slujba comunităţii de numitul Vanghelie Marian. Unul dintre ceasurile astea costa 40.000 de euro, celelalte două cam tot pe-acolo. Păi cum să nu aibă un primar de sector bucureştean 100.000 de euro, bani curaţi şi impozitaţi, pentru un cadou şefului?! 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.