EDITORIAL. Ţara cu prea mulţi deştepţi
Abundă ţara de deştepţi, unde te-ntorci dai numai de ei, nu mai găseşti un prost să-l pui director, ministru, parlamentar, preşedinte de partid. Dacă-i pe-aşa, cum ar zice bunica, atunci de ce ne scoatem ochii, plecăm de-acasă şi uităm cine şi de unde suntem? De ce, de pildă, pierdem 140.000 de români în fiecare an? Oare tot pentru că suntem prea deştepţi şi unde-s prea mulţi deştepţi şi prea puţini proşti lucrurile musai nu merg cum trebuie?
Sporul negativ al natalităţii înseamnă 70.000 de oameni mai puţini în fiecare an. Alţi 70.000 părăsesc anual, mulţi dintre ei definitiv, ţara în care s-au născut, au crescut, au învăţat şi-au şi muncit unii dintre ei. Nu pleacă de bine ce le e, pleacă scârbiţi, privind cu mânie înapoi. De deştepţi ce suntem, nu?!
Dar deşteptăciunea adevărată, mândră, plină de ea, arogantă şi dispreţuitoare nu la amărâţii care pleacă se vede, ci la descurcăreţii care rămân. Uitaţi-vă la deştepţii Guvernului Dăncilă: nu-i unul care să zică, măcar o dată-n viaţa lui de ministru, „bă, fraţilor, am greşit, n-am făcut ce trebuia, mi-a fost frică, mi-a fost lene sau n-am ştiut”. Nu, deştepţii din ministere le ştiu pe toate, le fac pe toate, le pot pe toate. Mult-frezatul Teodorovici nu primeşte sfaturi de la nimeni, chiar dacă e un habarnist în materie de Finanţe, un adevărat „Garcea al Finanţelor”. El duce cu mândrie patriotică România pe cele mai înalte culmi ale dezmăţului bugetar – fie ce-o fi, după noi potopul, nu ne mai interesează.
Sigur, au şi partidele din Opoziţie „deştepţii” lor. Liberalii îl scot în faţă pe Florin Câţu, un finanţist de geometria căruia „frumosul” Orlando făcea un mişto de cartier în ditamai Parlamentul. Liberalul Câţu s-a supărat pe voucherele şi privilegiile bugetarilor, care au depăşit cu mult orice aşteptări de bun simţ, surclasând nejustificat mediul privat în materie de venituri. Nu că n-ar avea dreptate, dar nu faci asemenea promisiuni belicoase, nu dai vrabia din mână pe cioara de pe gard din cel puţin două motive: rişti să pierzi electorat pentru partid sau pentru candidatul pe care-l susţine partidul tău, Iohannis adică, şi nici măcar nu eşti sigur că îţi vei permite, odată ajuns la guvernare, să tai privilegiile astea. Şi-atunci? Ieşi prost din afacerea asta pentru că sar pe tine deştepţii din PSD: madamele Olguţa şi Intotero, foste sau actuale ministre fără altă treabă decât datul din gură, mai să-l spânzure de sticla televizoarelor pe neisprăvit. Cum îndrăzneşti, haimana, să te iei de bugetari, de electoratul nostru reprezentativ?! Ministrul Fifor l-ar fi aruncat de-a dreptul în groapa cu lei pe „chiparosul” Câţu. A fost nevoie să intervină alt deştept, Ludovic Orban, ca să liniştească hărmălaia: nu-i vorba de toţi bugetarii, ci doar de cei puşi în funcţii pe motive politice, ăia cu pilele de la partid care taie frunză la câini. De acord, dar „porumbelul” a apucat să iasă din gura păcătosului Câţu, iar urmările sunt oarecum previzibile: Câţu pierde electorat bugetar pentru PNL, Fifor şi Olguţa au motiv să mai adune un sfert de procent pentru madam Dăncilă.
La fel e şi cu pensiile speciale, despre care alt deştept nepregătit, Dan Barna, spune că le va tăia când USR va ajunge la guvernare. Cu două excepţii: militarii şi magistraţii. Noian de înjurături şi răstălmăciri pe reţelele de socializare: de ce să aibă magistraţii şi militarii pensii speciale, toate trebuie tăiate şi aduse la nivelul contributivităţii. Altfel, mult zgomot pentru ceva foarte greu de rezolvat; ar însemna ca, odată ajunşi în Parlament, aleşii viitoarei Puteri de dreapta să-şi taie singuri craca de sub picioarele care vor fi odată bătrâne. Greu de crezut, şi mai greu de făcut. De ce să agiţi, atunci, steagul ăsta populist? Doar de dragul unor voturi oricum nesigure? De ce să nu tai, atunci, şi indemnizaţiile nesimţite şi nemeritate ale parlamentarilor?!
„Deştept” mi s-a părut a fi şi un primar al unei comune cu 80% populaţie ţigănească. Omul s-a gândit că are dreptul să scrie numele comunei, Lungani, şi în limba minorităţii rrome. Doar că... nimeni nu ştie cum s-ar chema Lungani în romani. Încă se caută o soluţie lingvistică adecvată realităţii etnice din zonă. Că să scrii de două ori Lungani nu se face...
Despre „deşteptul” nou preşedinte al Protecţiei Consumatorului, care nu-i lasă pe subordonaţi cu plete şi fuste scurte... ce să mai zic, ăsta e un alt Becali, doar că-şi bate joc de angajaţii statului, nu de echipa pe care-o finanţează din bani proprii. E o diferenţă, dar amândoi se cred deştepţi.