OPINII 21 iulie 2020

EDITORIAL. „Spiritul de chiriaş”, între Întorsura Buzăului şi Bruxelles

de Dumitru Manolăchescu | 1702 vizualizări

Sintagma dintre ghilimelele din titlu aparţine primarului de Întorsura Buzăului, Leca Băncilă. Am preluat-o pentru că exprimă o realitate costisitoare, care merită privită  cu mai multă atenţie: am devenit proprietari, ne-am cumpărat apartamentele, am luat bani de la bănci ca să ne modernizăm „pe interior”, ne-am luat mobile şi electrocasnice, ne-am chivernisit ca să ne simţim bine în găoacea noastră. Şi-aici se cam opreşte responsabilitatea proprietarului întorsurean de apartament la bloc. Miros de parfum ieftin pe unii cu pantalonii rupţi...

Curg ţiglele pe acoperişul blocurilor mai ceva ca ţurţurii de gheaţă primăvara. Şi cel puţin la fel de periculoase. Uiţi de lumea asta, de Covid şi de necazuri dacă-ţi pică-n cap o ţiglă de pe acoperişul bombardat. Stau oamenii, stau, se uită şi cugetă adânc: bă, oare n-ar trebui să facem ceva cu acoperişul ăsta?!

Greu de dat un răspuns. Sigur c-ar trebui, doar că întorsurenii noştri sunt oameni cumpătaţi, exagerat de cumpătaţi: ei sunt proprietari, e drept, şi-s mândri să fie stăpâni pe locuinţele lor. Şi cam atât, că de băgat mâna în buzunar să repare ceva pe exteriorul clădirii nu poate fi vorba. „Nu e doar treaba noastră, să facă şi primăria ceva, să dea bani, să facă proiectul, să găsească meşteri, să...”.

O groază de dorinţe şi de pretenţii. De zeci de ani întorsurenii de la blocuri n-au fost în stare să-şi facă asociaţii de proprietari. S-au codit, s-au suspectat, s-au zgârcit, chit că nu era vorba de bani, ci de alergătură şi muncă în folosul comunităţii. „N-ai cu cine” şi-au zis la final, renunţând la luptă. E drept, nu prea mai ai cu cine la Întorsura Buzăului, lumea de la blocuri e destul de mult plecată la muncă prin alte ţări.

Inclusiv în Belgia şi inclusiv la Bruxelles. Unde, de trei zile şi patru nopţi se hotărăşte soarta planului de 750 de miliarde de euro pentru reconstrucţia economică a Europei post-Covid. Germania, Franţa şi alte câteva state cu resurse au agreat această sumă, în vreme ce altele, printre care Olanda, Austria, Finlanda, au protestat: „Se dau prea mulţi bani nerambursabili unor ţări în care statul de drept nu e garantat”. Au şi ei dreptate, uitaţi-vă la premierul Ungariei, Viktor Orban, cel mai vocal dintre participanţi, el a transformat Ungaria într-o proprietate cu acoperişul spart, prin care plouă cu lacrimile celor care plâng după statul de drept.

Premierii şi preşedinţii europeni se ceartă la Bruxelles pe „granturi” (fonduri nerambursabile) mai ceva ca întorsurenii cu Primăria lor pe acoperişurile sparte de la blocuri. Iohannis al nostru s-a declarat sigur că în România statul de drept a câştigat lupta cu PSD-ul lui Liviu Dragnea. Eu n-aş fi chiar aşa de sigur, ceea ce se va vedea imediat, adică în nici două-trei săptămâni, la Moţiunea de cenzură pe care o vor depune urmaşii lui Dragnea – despre care poţi spune un singur lucru cert, preluat din înţelepciunea populară: lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba! Ca să fim stăpâni pe statul de drept trebuie să mai treacă măcar două runde de alegeri: locale şi parlamentare. Până atunci, ciocu’ mic, dom’ preşedinte!

Aşadar, nu ne înţelegem să ne facem asociaţii de proprietari, prin care să ne reparăm urgent şi fără mari costuri acoperişurile. Dăm vina pe cei plecaţi pe-afară, pe cei fără bani, pe primar, pe consiliul local şi pe oricine altcineva care nu bagă nişte zeci de mii de lei într-un proiect care ar trebui să aparţină, de fapt, proprietarilor de drept. „Spirit de chiriaş”, spune primarul Leca şi multă dreptate are! Dar ne uităm peste gard, la Bruxelles, şi vedem că şi-acolo e cam la fel: „proprietarii de drept” ai UE, Germania şi Franţa, nu se înţeleg cu „chiriaşii” cârcotaşi, zgârciţi şi intransigenţi, gen Olanda şi Austria, care n-au bani de dat pe nişte ţigle sparte.

E forţată comparaţia? Poate că e, dar fiţi siguri de-un lucru: şefii de stat şi de guverne s-au certat, la Bruxelles, mai rău ca proprietarii din Întorsura cu primarul lor. Un singur lucru va face, totuşi, diferenţa: până la urmă ţările europene, inclusiv România, vor primi „granturi” consistente de la UE. Nu ştiu dacă proprietarii de apartamente din blocurile întorsurene vor avea parte de acelaşi tratament din partea Primăriei.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.