EDITORIAL. Se aşteaptă o relaxare, dar creşte numărul morţilor
N-am trăit o grozăvie mai mare decât această criză Covid 19, combinată cu o secetă cumplită şi un haos moral şi politic instalat parşiv de ani buni încoace. Nu e vorba doar de numărul morţilor, să fim serioşi, mulţi ar fi murit oricum de-atâtea comorbidităţi (detestabil cuvânt...), e vorba de ce fac şi, mai ales, ce vor face supravieţuitorii „apocalipsei Covid”. La noi începe deja să se dea o luptă şi, din câte ştim, politicienii români nu luptă elegant, n-au milă, rup, ard, omoară tot.
Primesc veşti de la prieteni conectaţi mai mult decât mine la anumite domenii ale vieţii economice. Aflu, de pildă, că premierul Ludovic Orban şi-a găsit un nou consilier onorific: Remus Borza. Omul care a salvat Hidroelectrica de la faliment contra unor bune milioane de euro. Bravo lui! Dar şi omul care s-a mai plimbat prin nişte funcţii onorifice deloc onorante şi prin nişte partide la fel. Amicul meu era încântat de deschiderea premierului spre sfatul oamenilor valoroşi din economie. Ce pot să spun? Teoretic, absolut de acord. Practic, vom mai vedea, mi-ar plăcea să auzim şi peste şase luni despre valorosul „sfătuitor din umbră” al premierului Orban pe chestiuni economice – unul despre care să uităm că a fost membru al unui partid perfect inutil, numit „Forţa Naţională” şi consilier pe termen scurt al altor premieri deloc performanţi.
Reapariţia d-lui Borza în decorul actualităţii politice este şi un prilej pentru a redeschide o temă mai veche: cine sunt consilierii celor care ne conduc, celor care ne reprezintă în Guvern, Parlament, Preşedinţie, diverse alte instituţii şi autorităţi ale statului? Ce studii au, ce pregătire au, ce valori morale îi recomandă pe aceşti sfătuitori? Ar fi important să ştim aceste lucruri, pentru că altfel putem trăi cu impresia că suntem la discreţia unor semidocţi vai-mama-lor, băgători de seamă fără niciun alt merit decât pupatul şefilor prin părţile moi ale obositului şezut.
Apropo de măsuri şi sfaturi anti-Covid şi pro-redeschiderea activităţilor economice: ce mama Necuratului caută Victor Ponta în ecuaţia asta?! Pe ce se bazează, cine îi sunt consilierii, ce mare înţelept îi şopteşte la ureche declaraţiile belicoase, ce valori morale îl recomandă pe acest aventurier politic să ceară imperios Guvernului relaxarea economică musai de pe data de 4 mai, nu mai târziu că-i nenorocire? Ce răspunderi îl apasă, ce demon îl face să vorbească atunci când nimeni nu-i cere părerea? Victoraş, poate n-ai priceput, dar vremea ta a apus odată cu cei 65 de nevinovaţi morţi la Colectiv. Ce faci tu acum e să te afli în treabă, să ne faci pe noi să pierdem vremea şi să-i enervăm pe cititori. Nu-i frumos...
Guvernul are multe de făcut. Prea multe, şi toate urgente. Nu ştiu cum se va descurca, dar el trebuie să fie ajutat inclusiv de Media cârtitoare, oricare ar fi patronii care susţin cârtelile. Ca să fiu sincer, nu în ziarişti sau parlamentari cred că ar trebui să ne punem nădejdea, ci în minţile luminate ale oamenilor de afaceri. Pentru că ei, nu parlamentarii sau ziariştii vor salva această ţară – cer scuze colegilor mei, dar sunt convins că şi ei gândesc la fel. Aleşii noştri se ocupă în continuare de populisme, ei votează de acasă doar ce le convine lor şi găştii lor politice, nu ce trebuie pentru ţară. N-au înţeles şi nici nu cred că vor înţelege vreodată că acum, mai ales acum e nevoie să fii în serviciul interesul ţării, nu al partidului la care cotizezi. E nevoie de planuri de investiţii, e nevoie de locuri de muncă, e nevoie de repornirea turismului, sunt atât de multe de gândit şi de făcut – şi acestea nu se vor face decât printr-o colaborare corectă, sinceră între guvernanţi şi mediul de afaceri. Politicienii populişti habarnişti gen Ponta şi Ciolacu n-au ce să caute în această ecuaţie.
15 mai pare a fi aşteptata Zi a relansării relaxării. Periculoasă zi, unii vor fi liberi să se deplaseze la locul de muncă, alţii vor sta în case. Cu mască, fără mască... Pare corect şi normal, va trebui să învăţăm să trăim cu masca şi pandemia. Dar trebuie s-o facem cu răbdare şi înţelepciune. Să învăţăm din greşelile noastre, din greşelile altora şi să începem, practic, o altă viaţă. Mai vulnerabilă, mai însingurată, mai încorsetată în incertitudini, niciodată mai bună sau mai frumoasă decât ce am trăit până la Covid 19. Viaţa, aşa cum am înţeles-o noi până acum, va fi mereu „luminiţa” spre care vom privi înapoi – cu mândrie, cu dragoste, cu mânie...
Dar mai e mult până departe. Până una-alta, ieri a fost o zi cu două ştiri, una bună şi una proastă. S-o zic întâi pe cea proastă: am ajuns la 541 de decese Covid. Unii spun c-ar fi o „cifră rezonabilă”... Ştirea bună, la urmă: l-au demis din fruntea unui incoerent Comitet ştiinţific care vorbea prăpăstii pe şeful de la Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel. Să fie primit!