OPINII 31 august 2022

EDITORIAL. Sarmale şi cârnaţi, nu făină de greieri!

de Dumitru Manolăchescu | 713 vizualizări

Da, domnule, avem în sfârşit o naraţiune logică din partea cumsecadelui ministru al Agriculturii româneşti: dl. Daea este adeptul mâncării tradiţionale, nu vrea transformarea frumoşilor şi nevinovaţilor greieri în făină numai bună de rotunjit pâinea noastră cea de toate zilele...

Dar de ce ne suim noi pe subiectul ăsta arzător ca soarele în ianuarie? Pur şi simplu pentru că subiectul există şi este folosit în mod politic şi patriotic de ministrul Daea şi fanii lui pesedişti. Dom’ ministru falsează grosolan pe tema în discuţie, imaginând o Uniune Europeană care ne obligă pe noi, românii, să înghiţim insecte şi viermi în loc de tradiţionalele sarmale, cârnaţi, mici, ciorbe de burtă şi alte mâncăruri de aleasă sorginte balcanică.

Da, domnule ministru, lumea se cam împarte, e o dihotomie periculoasă în plină desfăşurare. Unii nu vor să se vaccineze ca să nu devină sterili, alţii nu-i suportă pe ucrainenii actoraşului-erou ratat Zelenski, mulţi au căzut în admiraţia ucigaşului de copii Vladimir Putin şi a slujitorului său fidel, Viktor Orbán al Ungariei. 

Dar cei mai mulţi dintre aceşti făuritori ai „noii ordini mondiale” bazate pe frică şi rapt sunt inamicii declaraţi ai Occidentului putred. În numele urii faţă de statele libere ale Occidentului vulgar şi decadent, ai voie să devii scenarist de ocazie şi să faci, de pildă, un film despre nunta lui George Simion la Măciuca. O nuntă tradiţional românească, la care s-a mâncat româneşte, adică pe rupte: sarmale, brânză de oaie, mici şi cârnaţi de oaie. 

Dl. ministru Daea n-a participat la celebra nuntă. Ar fi avut acolo un public foarte înţelegător cu falsurile în scop politic. A ratat momentul în care să urce pe scenă şi să facă apologia sarmalei, denunţând ororile gastronomice occidentale şi plângând pe picioruşul greierului mic, tare mic şi amărât. O face în schimb în cadrul unor conferinţe de presă ad-hoc prin câmpiile arse de secetă ale patriei.

Uniunea Europeană n-a obligat şi nu obligă pe nimeni să-şi schimbe obiceiurile alimentare în dispreţul tradiţiei. Un producător oarecare a descoperit, însă, că insectele şi nişte categorii de viermi pot fi mâncate fără a ofensa burţile noastre gingaşe. În consecinţă a cerut şi părerea UE în această direcţie. Care UE n-a zis nici nu, nici da, dar a certificat că consumul acelor insecte nu este dăunător.

Dar vedeţi domniile voastre cum funcţionează falsul de la înălţimea unor politicieni fruntaşi? Nu ai nevoie decât de un enunţ interpretabil ca să începi apoi să perorezi patriotic: lăsaţi-ne tradiţia, lăsaţi-ne sarmaua şi cârnatul, nu ne obligaţi să mâncăm greieri şi viermi! 

De aici până la alte tirade patriotice drumul e scurt: nu ne trebuie vaccinul UE, nu ne trebuie niciun vaccin, nu avem nevoie de LGBT, nu suportăm „botniţele”, vrem familia lăsată de Dumnezeu (destul de neclar cum a gândit Cel de Sus momentul, dar să trecem peste...). Şi, în general, vrem să fim liberi şi nesupuşi restricţiilor de orice fel. Vrem să fim nişte adevăraţi „daci liberi”, orientaţi musai către soare răsare.

Altfel spus, ne asumăm şi riscurile, şi prostia care le însoţeşte, şi moartea caprei vecinului. Că aşa spune tradiţia din care s-a născut proverbiala cumsecădenie românească. O naştere grea, din care n-a mai rămas mare lucru, dar din înţelepciunea căreia dl. ministru Daea se adapă cu fiecare ocazie care se iveşte, lipindu-se de falsuri politice ca marca de scrisoare. Sau, pentru cei care n-au prins vremurile cutiilor poştale, ca greierele de chitara lui: cri, cri, cri, toamnă gri, tare-s mic şi necăjit!

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.