OPINII 23 septembrie 2020

EDITORIAL. România anului 2021: ori la bal, ori la spital

de Dumitru Manolăchescu | 1438 vizualizări

Nu cu cuvintele astea, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler ne-a spus, la Sf. Gheorghe, că 2021 este anul de răscruce sau de cruce al României. Iată fragmente din declaraţia lui de luni: „Anul 2021 poate reprezenta un moment important în dezvoltarea şi modernizarea României, fiind propice pentru începerea dezbaterii unor teme majore, precum reorganizarea structurilor de dezvoltare regională şi Modificarea Constituţiei (...) Iar aceşti 8 ani care urmează din 2021, cu un singur an electoral, nu înseamnă altceva decât momentul în care România intră în secolul 21 (...) UDMR este gata să participe la dezbaterile pe aceste teme majore. Este cunoscută propunerea UDMR de reformă a structurii de dezvoltare regională în România. După 2021 acest lucru va trebui discutat”.

N-am văzut şi, cu siguranţă, nu vom vedea nici în campania pentru Parlamentare (dacă va fi şi, mai ales, când va fi) preocupări ale politicienilor români pe aceste teme extrem de importante pentru ţară. Pe maimuţoii noştri îi interesează scaunul, traficul de influenţă, ciolanul de ros, mita electorală. Nu sunt departe nici liderii etniei maghiare de nimicurile care ocupă timpul majoritarilor, dar uite că la ei se mai găseşte câte un deştept care şi spune ceva când deschide gura în faţa presei. I-aţi auzit pe majoritari rostind ceva despre viitorul României, despre proiecte isteţe cu miliardele de la UE, despre regionalizare şi dezvoltare? Nimic, zero, rien, nothing, nada... Pe ei îi preocupă exclusiv cum să mai ia trei procente Firea în faţa lui Nicuşor şi cum să cumpere votul pensionarilor amăgiţi de mirajul 40%.

Nu vă faceţi iluzii, la Parlamentare va fi la fel, dacă nu şi mai rău, depinde de scorul de la Locale. Politica de forţă a „marelui partid” se va transpune în faptele începute încă de pe acum. Pe înţelesul tuturor: ori la bal, ori la spital. Şi pentru că la bal nu se va putea din motive de moşteniri bugetare varză, viitorul prefigurat de trista alianţă de stânga va fi la spital. Nu neapărat loviţi de Covid 19, cât mai degrabă sărăciţi, înfometaţi şi însetaţi de politicile „pământului pârjolit” pe care le practică liderii majoritari în Parlament. Cei care continuă să ceară creşteri de pensii şi salarii, să schimbe bugete, să voteze mărirea pensiei cu 40%, să aşeze bombe cu explozie întârziată sub scaunele oricărei guvernări viitoare. De ce fac ei asta? Pentru că sunt siguri că nu vor mai ajunge curând la Putere. Şi-atunci îşi permit „să dea” oricât, orice, oricui, nu au nicio răspundere. Trecutul îi bântuie, prezentul îi sperie, viitorul s-a ascuns în fumul ţigărilor aprinse la fereală prin toaletele elegante din Casa Poporului.

Revenind la dl. Winkler, e clar că UDMR va insista pe o structură regională care să aducă Mureşul lângă Harghita şi Covasna, fără Alba, Sibiu sau Braşov. Fosta regiune Mureş Autonomă Maghiară e o „enclavă” de natură să ofere oarece speranţe maghiarilor doritori de autonomie teritorială. Un subiect pe care UDMR va insista în continuare, folosind orice mijloc de persuasiune şi şantaj politic pentru a-şi atinge scopul. În rest, total de acord cu europarlamentarul UDMR: banii de la UE vor trebui atent chibzuiţi, cheltuiţi deştept, pe proiecte mari, generatoare de locuri de muncă şi modernizare la nivelul întregii ţări.

Până la alegerile parlamentare vom vedea şi cum se va poziţiona UDMR în raport cu partidele politice: va miza pe nişte „gloabe” obosite doar pentru că, la-nghesuială, sunt în stare să promită orice, sau va paria pe caii ceva mai zdraveni care conduc cursa? După alegerile din 27 septembrie răspunsul nu va fi greu de dat. Acum au votat alături de majoritarii din Parlament mărirea pensiilor cu 40%. Crede dl. Winkler că pensia asta electorală pune România pe roate în anul 2021?! Sau, ca de obicei, una declarăm presei şi alta fumăm prin toalete?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.