OPINII 18 iunie 2021

EDITORIAL. Revenim la naţionalismul populist?!

de Dumitru Manolăchescu | 1365 vizualizări

Mereu trebuie să vină alţii la guvernare, dar acum pare imposibil din cel puţin două motive: 1. Nu există o Opoziţie coerentă, capabilă să guverneze în folosul României şi nu doar pentru găştile din partide. Şi 2. Nu avem dreptul să-i aducem la Putere pe unii care resuscitează naţionalismul populist de cea mai joasă factură, luptând pentru dezintegrarea europeană şi asocierea cu Rusia.

Citesc un sondaj de opinie care ar trebui să-i frisoneze pe liberali şi userişti: PSD şi Aur au împreună 50% din opţiunile electoratului (36+14), deci ar putea guverna dacă mâine ar ieşi rezultatele astea la alegeri. Noroc că alegerile nu-s mâine. Şi încă un noroc: nu se asociază nimeni cu AUR, un partid irelevant, sufocat de prea mulţi impostori şi chemaţi în politică doar de avantaje materiale, gen salariu-pensie-oportunităţi de afaceri mici şi mari. Nici măcar PSD nu poate face pasul spre AUR fără mari deservicii de imagine în rândul propriului electorat.

Aşa încât, cel puţin deocamdată, PNL şi asociaţii la guvernare sunt scutiţi de concurenţă. Nu pentru mult timp, însă. S-au cam culcat pe-o ureche inteligenţii de la Putere, de fapt ei se bat doar între ei, nu cu PSD şi nicidecum cu AUR. De înţeles, în parte, nu te poţi bate cu Diana Şoşoacă, n-ai nicio şansă, te compromiţi definitiv doar afişându-te în compania ei la vreo televiziune; nu apuci să spui trei cuvinte şi n-ai nicio şansă să susţii un dialog cu d-na senator exAUR. Care doamnă, mai nou, îşi susţine public „prietenii” din PSD la nişte alegeri locale parţiale. Interesant...

Dar cei de la Putere nu vor avea viaţă uşoară nicio zi din toate cele care vor urma. Nu le ies jocurile, se ceartă urât între ei, îşi pun piedici reciproc, se înjură şi se porcăiesc. Condiţii în care, fără să facă nimic, PSD creşte în sondaje ca banii fără număr din buzunarele lui Făt Ciolacu cel fără portofel. AUR creşte şi el în virtutea inerţiei, dezinformării şi naivităţii unora dintre noi. Dar rămân la părerea că nivelul lor nu poate fi mai mare de 8-10% la orice alegeri s-ar prezenta în 2024 sau chiar mai devreme.

PNL încearcă să guverneze, să facă ceva cu banii europeni, să susţină economia şi afacerile, să vadă de sănătatea oamenilor, de Covid, de... Vai-mama lor câte probleme au şi câte îi aşteaptă! Dar nu problemele guvernării le sapă groapa în sondaje, ci veşnicele certuri şi bâlbâieli, asociate cu o neputinţă feroce de a fi convingători, de a şti să transmită credibil măcar ce fac bine, dacă nu cumva şi ce nu le iese, că puţintică sinceritate n-a omorât pe nimeni.

Până una-alta, PSD dă lecţii de democraţie. Aiuritor, dar asta e! Ei, care au făcut tot ce se putea împotriva democraţiei, ajungând la un pas de a ne scoate din UE, îi învaţă acum pe liberali cu ce se mănâncă democraţia şi pro-europenismul... E una din „tainele” care nu mi-au dat voie să înţeleg niciodată lumea politicienilor: cameleonismul; schimbarea culorii după cum bate crivăţul sau băltăreţul, frica sau interesul. Luaţi-o cum vreţi, sunt sigur că pricepeţi ce vreau să spun.

Aşadar, pe liberali nu-i aşteaptă nimic bun dacă nu-şi revin din visări şi orgolii tâmpite. Pe userişti la fel, ei, de fapt, tot scad în procente, au ajuns pe la 11% în sondajul de opinie despre care vorbim. Singura lor şansă, la care i-aş asocia şi pe maghiarii din UDMR, este să ducă la bun sfârşit cea mai complicată guvernare din ultimul sfert de veac. Să dea României o reformă a statului care să includă câteva condiţii obligatorii: o Justiţie independentă şi eficientă, o Administraţie digitalizată, Sănătate şi Educaţie la un nivel măcar acceptabil, dacă nu cumva performant. Dacă acestea nu vor fi măcar antamate, măcar aşezate într-un cadru legal, nimeni nu-şi va aminti de guvernarea PNL-USR-UDMR cu gratitudine şi, eventual, respect. Ceea ce, desigur, se va vedea cu prisosinţă şi la urne în 2024.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 19 iunie 2021
Scurte observații... 1)Cât timp un partid e votat în asemenea manieră încât depășește pragul electoral de 5%, partidul nu poate fi catalogat drept " un partid irelevant". Dacă în 30 de ani, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.