EDITORIAL. Poţi scăpa de Covid 19 cu leacuri pentru păduchi?
Oamenii de ştiinţă n-au găsit încă reţeta salvatoare pentru Covid 19. Se chinuie de ani buni să scoată un vaccin şi-uite că, slavă fricii şi miliardelor de dolari, au reuşit chiar mai multe. Dar un medicament care să te scape de boală în două-trei zile, precum aspirina de răceală, n-au descoperit încă.
Dar nu vă îngrijoraţi, există o sumedenie de ziarişti, de avocaţi, de tâmplari, de tinichigii, dar mai ales există foarte mulţi politicieni pricepuţi la toate care, printr-o legătură telefonică directă cu Divinitatea, au găsit leacul universal pentru Covid 19, B117 şi alte tulpini aferente care ne asaltează din toate colţurile lumii: Ivermectina.
Acest produs destinat păduchilor din blana câinilor face furori prin America, Brazilia şi alte state latine. „Patrioţii mândri” ai lui Trump cred în fantasme şi potlogării doar pentru că le fac politicienii reclamă, iar asta nu mai miră pe nimeni după episodul Capitoliu 6 ianuarie 2021. (Mă rog, unii şi-au pus întrebări în legătură cu gradul lor de naivitate încă de-acum 5 ani, când l-au ales pe Trump preşedinte; subiectul e fumat, nu insistăm). Dar europenii păreau ceva mai greu de convins decât amicii de peste Ocean. Şi totuşi, iată că „noutăţile” lumii americane ajung rapid şi la naivii noştri.
N-a ţinut, e drept, în Europa civilizată cu Hidroxiclorochina pe care-o dădea pe gât Trump, nici cu Redemsivirul, nici cu Dexametazona. Cu atât mai puţin succes au avut usturoiul şi argintul în combaterea Sars-Cov2. Prin satele româneşti asistate social consumul de usturoi, ceapă, pălincă şi statul cu burta la soare sunt ocupaţii străvechi. Doar că, a dracu’ chestie, n-au dat rezultate în bătălia cu Covidul – cu argintul de leac e mai greu, nu se găseşte nici măcar la cârciumile care vând rachiul pe datorie.
Noua modă este Ivermectina. Cum spuneam, un medicament care ţi se livrează la dispensarul veterinar când căţelul, mâţa, ariciul sau ornitorincul din casă fac păduchi. Dar care nu are girul autorităţilor medicale pentru administrare la oameni. Medici care nu suportă ideea de vaccin se străduiesc însă să-l promoveze ca bun şi pentru omul covidat, chiar dacă nici măcar Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA nu l-a aprobat pentru tratamentul Covid 19.
Şi-atunci de unde-atâta vânzoleală? Din disperare, din frică, din nevoia de a crede în ceva miraculos resimţită de oameni în faţa unui ucigaş invizibil. Dacă nu te mai apără Dumnezeu, pentru că eşti păcătos şi-ai greşit, hai să găsim înlocuitori. Moaştele sfinţilor ortodocşi, o prelungire a milei dumnezeieşti, n-au mai fost la îndemâna credincioşilor din cauză de obtuzitate şi autoritarism dictatorial prezidenţial. Spitalul nu e o opţiune decât în ultimă instanţă – când, de regulă, e prea târziu pentru ca medicul să mai poată face ceva. Şi-atunci?
Atunci nu ne mai rămâne decât Ivermectina, că doar nu ne-om duce să ne vaccineze ăştia cu nişte seruri care „ne transformă în femei cu barbă sau chiar în crocodili” – citez din preşedintele Braziliei, Bolsonaro, un tip care are mai mulţi muşchi decât creier, ceea ce explică multe, inclusiv admiraţia necondiţionată şi ireversibilă faţă de Trump.
Dată fiind situaţia, aştept reacţiile unor politicieni români conspiraţionişti, antivaccin şi coronasceptici în privinţa medicamentului-minune. Ştiu o d-nă care abia aşteaptă să-şi inaugureze primul mandat de senator al României printr-o vizită în Brazilia, Mexic sau Bolivia, pentru un util schimb de experienţă pe tema păduchilor şi virusurilor omorâţi de Ivermectină.
Până atunci, în ţărişoara noastră balcanică se fură locul la coada pentru Pfizer, Moderna şi ce-o mai sosi din Occident. Curios lucru, ai fi zis că lumea nu se va îngrămădi să se vaccineze. E drept, suntem abia la început, frica e mare şi „esenţialii” dau năvală, dar va veni şi vremea (mi-e teamă că destul de curând) când vaccinurile vor sta, nefolosite, prin frigidere. Deocamdată, ministrul Sănătăţii a declarat că vor urma anchete ca să se evite încă o nedreptate socială. Aşa să fie, dar parcă văd că, pe la toamnă, nici cu ăştia care sar rândul nu ajungem la 70% populaţie vaccinată, cum a promis premierul Câţu. Ca să ne liniştim şi noi puţin, să putem munci, visa şi călători în siguranţă.