OPINII 4 noiembrie 2022

EDITORIAL. Poliţiştii locali: oameni ai viitorului cu spor de febră musculară la degete

de Dumitru Manolăchescu | 995 vizualizări

E un titlu lung, ar fi trebuit să-l scurtez pentru că ziariştii nu primesc spor de febră musculară la degetele cu care trăncănesc pe tastele calculatorului. N-am reuşit, dar nu-i bai.

Aşadar, poliţiştii locali din Bacău au cerut să li se dea un spor de febră musculară pentru folosirea excesivă a degetelor cu care se chinuie să-şi redacteze procesele verbale, să se documenteze, să se reformeze prin manipularea calculatoarelor. Culmea eficienţei organului nu e că „localii” cer sporuri aiuristice, suntem oricum ţara sporurilor stupide; culmea e că stupizenia asta e motivată de o „cercetare” atentă a Direcţiei de Sănătate Publică din Bacău, care scrie negru pe alb că poliţiştii locali sunt expuşi mai multor riscuri de îmbolnăvire: aceştia prezintă un „risc de solicitare musculo-osteo-articulară a articulaţiilor mici distale ale membrelor superioare, necesare gestualităţii specifice în cursul redactării documentelor, notelor şi adreselor pe PC”. Sper că aţi înţeles exact ce trebuia să înţelegeţi.

Staţi să vedeţi, însă, ce vizionari sunt poliţiştii locali din Bacău, ameninţaţi de statul pe scaun şi de tastele calculatorului. Mai să crezi că studiază atent proiectele cercetătorilor americani care se ocupă la modul serios de implicaţiile utilizării excesive a tehnologiei asupra corpului şi creierului uman. Cercetarea despre care vorbesc avertizează: omul viitorului va fi deformat de tehnologie, el va fi cocoşat, va avea o a doua pleoapă, mâini cleşte şi creier mai mic. 

Să traducem puţin concluziile studiului cercetătorilor americani: dacă foloseşti calculatorul 7 ore pe zi, apoi stai cu ochii în smartphone cam tot atâta timp, inclusiv când mănânci pe fugă şi neatent ce ţi-a pus cineva în farfurie, atunci ai toate şansele să devii cocoşat. De asemenea, dacă stai mereu cu smartphonul în mână aceasta va lua, cu timpul, forma unui cleşte. A doua pleoapă se va dezvolta ca instrument de apărare împotriva luminii albastre, lumină care afectează şi somnul, creând multiple probleme de sănătate. Peste toate astea, stilul de viaţă sedentar poate reduce capacitatea creierului uman.

Aşadar, poliţiştii locali ştiu ei ce ştiu când cer sporuri de stat pe scaun şi bătut cu degetele-n taste. Îmi vine în minte o glumă din alte timpuri, valabilă şi azi prin unele secţii de Poliţie: „Ştii să baţi la maşină?”. „Nu, eu bat doar cu bastonul”... Ei şi-au văzut viitorul şi n-au fost deloc încântaţi: cocoaşă, mâini cleşte, insomnii, două pleoape, creierul mai mic... Mai ales aici la urmă apar tăceri adânci: ştie cineva cât de mic poate ajunge un creier mic?! 

Niciun studiu american n-a reuşit să răspundă la întrebarea asta incomodă pentru mulţi beneficiari de sporuri bugetare aiuritoare din partea statului român, altfel suspect de înţelegător cu şezuturile, degetele şi cocoaşele funcţionarilor. Cum să măsori capacitatea creierului unui poliţist local şi, mai ales, micşorarea lui? Daună totală, n-ai cum rezolva ecuaţia asta, mai bine apelezi la DSP să motiveze printr-o adresă plină de savantlâcuri sporurile nesimţite, bagi mâna în sacul bugetar şi împarţi cu dărnicie banii care nu aduc fericirea, dar întreţin bunele relaţii ale autorităţilor cu alegătorii din „instituţiile de forţă” şi familiile lor.

Altfel, desigur, tot respectul pentru orice categorie profesională care ştie să-şi folosească degetele pe tastatura calculatorului din poziţia periculoasă cu şezutul pe scaun. Las’ că şi cei care scriu cu tastele pe la ziare ar trebui să ceară sporul ăsta, ţinând cont că la bătrâneţe vor avea cocoaşă, mână cleşte, degete febrile, insomnii, două pleoape şi-un creier mai mic... 

Sursa foto: ilustrativ/indrumari-juridice.eu

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.