OPINII 18 februarie 2019

EDITORIAL. Politici perverse în Transilvania

de Dumitru Manolăchescu | 1097 vizualizări
Sursa foto - psd.ro
Sursa foto - psd.ro

Firme străine au început să plece din Transilvania. Din Cluj, din Arad, din Timiş, din Sălaj, din Bistriţa. Au rezistat „tăvălugului” guvernării haotice şi imprevizibile DDT până când a apărut roboţelul Orlando, cel programat de Liviu şi Darius să le ia din profit prin înmulţirea dărilor către buget, mărirea salariului minim şi alte măsuri intempestive. E rău să avem buget consistent, să ajungă pentru spitale, şosele, şcoli şi lefuri mari la bugetari? Nu-i rău, doar că atunci când exagerezi şi nu te consulţi deloc cu cei în cauză, cu privaţii contribuabili adică, îţi iese pe dos. Firmele, cele străine, pleacă din ţară pentru că au unde să plece. Firmele româneşti dau faliment, aici e mai simplu, nu le ştie nimeni numărul, nu plânge nimeni pe mormântul lor. E şi-o vorbă la românii ortodocşi atât de empatici: să nu plângi la mormânt străin! Păi nu?!

Ce se-ntâmplă, aşadar, atunci când pleacă sau falimentează nişte fabrici? Se înmulţesc şomerii. Nişte oameni care iau viaţa de la capăt. Cu alte reguli, cu foarte mici speranţe de mai bine, cu frustrări şi depresii.

Bun, dar, să fim serioşi, nu doar în Transilvania dau faliment sau pleacă firmele. Aşa e, dar fenomenul este de amploare mai ales în Transilvania, pentru că în această regiune istorică s-au gândit capitaliştii străini să se instaleze. De ce? Nu-i un secret: pentru că au găsit forţă de muncă îndeajuns de calificată, li s-au oferit condiţii bune, iar pretenţiile n-au fost foarte mari. Probabil şi pentru că prinţul Charles are nişte conace şi se plimbă des prin satele transilvane, ignorând, numai el şi noi ştim de ce,  Teleormanul sau Vasluiul.

Suferă, prin urmare, oraşele din Transilvania. Pe care politicile Bucureştiului nu numai că le îngroapă în uitare, dar le şi pune beţe-n roate prin măsuri fiscal-administrativ-economice de natură să golească aşezările de investitori străini. Nu ne trebuie străini, n-avem nevoie de multinaţionale, ele sapă la fundamentul autocrat al societăţii noastre social-democrate multilateral dezvoltate. Băncile, multinaţionalele şi Soros, ştim sloganul.

Bugetul PSD-ALDE-UDMR este pe cale să fie adoptat. E un buget al sărăcirii marilor şi micilor oraşe în care partidul de guvernământ nu prea are votanţi. Iar aici nu-i vorba doar de Transilvania, uite că suferă şi Iaşul, judeţul care dă capitala Moldovei are mai puţini bani de la buget pentru drumuri decât „feuda” lui Dragnea, Teleorman. O fi corect?!  Nu, de-aia se şi răscoală moldovenii, de-aia nu mai are PSD atât de mulţi fani într-o regiune istorică uitată de toate guvernările. Diferenţa între cele două provincii este, însă, una de nuanţă: din Moldova nu prea pleacă firme străine pentru că nu  s-au înghesuit să se „infiltreze” acolo, în vreme ce din Transilvania, mai ales din judeţele de la graniţa cu Ungaria, pleacă; pentru că există, pentru că au  motive şi pentru că au şi unde să plece.

De aceea s-au revoltat primarii unor mari oraşe din Transilvania şi niciunul din sudul ţării, exceptînd Bucureştiul, desigur: pentru că au simţit pe pielea lor bătaia de joc şi rezultatul politicilor financiare perverse ale Puterii pesedisto-liberale, sprijinită de UDMR. Pentru că Transilvania este marele perdant al acestor politici făcute de nişte amatori la comanda politică a unor „patrioţi” experţi în dezbinarea naţiunii. Ştiu, probleme sunt peste tot, nu doar Transilvania nu are drumuri civilizate, şosele cer şi Fordul din Dolj, şi Dacia din Argeş, şi moldovenii din Suceava, Botoşani şi Iaşi. Dar numai din Vestul ţării pleacă firmele străine...

De ce asociez UDMR-ul acestor măgării politice pesedisto-liberale? Pentru simplul motiv că autorităţile locale din HarCov, de pildă, aflate sub comanda UDMR, sunt foarte mulţumite cu ciozvârta bugetară aruncată de PSD după lungi negocieri asociate cu şantajul de rigoare: bani contra voturi. Pe termen scurt, e bine. Pe termen mediu şi lung e total nesigur, chiar dacă UDMR mizează mult şi pe „laptele matern” din Ungaria.

Uitarea şi nedreptatea sunt „tratamentele” guvernului DDT pentru ardeleni, în vreme ce Ungaria investeşte şi cumpără masiv în întreaga zonă, nu doar în Secuime. Încă un motiv să sper că va fi ultimul buget croit pentru România de nişte iresponsabili gen Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu. Cu uitarea Bucureştiului românii din Ardeal s-au obişnuit, nedreptatea este însă mult mai greu de suportat.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.