OPINII 30 ianuarie 2018

EDITORIAL. Parlamentarii maghiari votează cu PSD la o pălincă mică

de Dumitru Manolăchescu | 1095 vizualizări

Pe bune, chiar n-are importanţă ce guvern fac Dragnea şi Tăriceanu, vom fi oricum, curând, într-un mare rahat financiar. Aşa că la ce bun să analizăm prestaţia miniştrilor la audierile din Parlament? Un spectacol fără spectatori, cu nişte obedienţi în roluri secundare. Vedetele, junii primi sunt cei doi corifei ai Puterii absolute. Ne batem gura degeaba, ne tocim degetele inutil. Puterea are o majoritate covârşitoare, deci poate orice.

Ceva merită, totuşi, atenţia noastră: prestaţia parlamentarilor UDMR. Fraţii noştri maghiari nu par interesaţi de ce se-ntâmplă în restul României, ei au treabă doar cu HarCov şi Mureş. De ce spun asta? Pentru că sunt extrem de fluizi, alunecă precum mercurul printre gradele termometrului. Doar că ei sunt mereu sus, nu coboară până la limita îngheţului. Auzi ce zice dl. Kelemen Hunor: „Programul lor de guvernare parcă a fost scris la Ministerul Agriculturii între două beri”. Uau, ce tare! Dacă spunea „la o bere şi doi mici”, aveam tabloul total al politicii româno-udemere prostituându-se pe Centură.

Nici absenţa unui plan pentru descentralizarea administraţiei nu-l încântă pe preşedintele UDMR. Şi câte şi mai câte belele pe capul acestui guvern încă nedus la Cotroceni... Şi ce dacă, stimaţi tovarăşi şi pretini? UDMR va vota pentru învestirea acest Guvern. De ce? Pentru că poate şi pentru că există promisiuni din partea fericitului cuplu de conducători că UDMR nu va rămâne cu traista goală, precum liceenii la terminarea şcolii.

Deocamdată, primarii maghiari sunt la fel de supăraţi pe actualul Guvern ca şi primarii români. Bugetul localităţilor s-a micşorat drastic, la Sf. Gheorghe s-au pierdut vreo 7 milioane de lei. De unde vor lua primarii aceşti bani? Naivii speră că din nişte compensări aiuritoare promise de Dragnea şi Tăriceanu. Ceilalţi se gândesc deja la noi taxe şi impozite pentru locuitorii aşezărilor aflate în criză. Nasol oricum, dacă măreşti impozitele rişti să nu mai fii votat. Plus că lumea a început să aibă pretenţii de la nişte funcţionari bine plătiţi, care ar trebui să performeze într-o administraţie publică încă înţepenită în proiect. 

Bun, să nu uităm de dl. Kelemen Hunor. Omul zice că nu-i place noul Guvern, dar mai dă o şansă PSD. Mă rog, îl cam copie pe Iohannis, dar noi îl înţelegem, la urma-urmei cui îi plac nişte slugi obediente, fără personalitate, fără curaj, fără program, fără principii?! Şi-atunci de ce să-i votezi, d-le Kelemen? „Pentru stabilitatea ţării”, îmi răspunde preşedintele UDMR. Aici, da, m-a încuiat. Aşa-i, facem orice pentru stabilitatea ţării, bunul nostru cel mai de preţ. Suntem ca pe vremea lui Ceaşcă, dacă am fi ţinut în 1989 la stabilitatea României ceauşiste cât ţinem acum la stabilitatea României pesediste, cine ştie dacă mai aveam parte de Revoluţia pornită de la pastorul reformat Tokes?!

Nu, că-i tare zicerea: „Pentru stabilitatea ţării”! Şi când vrea Ţinut Secuiesc autonom, o fi tot pentru stabilitatea României?! Mai să crezi că-i suprarealist dl. Kelemen, altfel nu se explică „stabilitatea” la care ţine dumnealui mai tare decât la adevăr, principii de guvernare, interes naţional sau personal. Nu şi interes etnic, interesul ăsta are alte motivaţii.

Dar vom trăi şi vom vedea, sunt sigur, în ce noi privilegii se va traduce pentru UDMR „stabilitatea ţării”, de dragul căreia parlamentarii maghiari au primit ordin să voteze pentru instalarea noului Guvern. Nu că ar însemna mare lucru un vot negativ dat de UDMR, PSD-ALDE s-ar descurca şi fără aleşii acestui partid. Dar e vorba de principii, d-le Kelemen, de principii şi de veşnica voastră pendulare între privilegii etnice şi interese personale, în numele cărora funcţionează cu bune rezultate şantajul la oricine guvernează. Că altceva nu mai ştiţi!

Aşa încât, pesediştii la o bere, voi la o pălincă... O să mă ia din nou greaţa când o să vă aud că la UDMR  fiecare a votat conform propriei conştiinţe! Mare lucru dacă n-o s-o ziceţi şi pe asta, ca să fie beţia de cuvinte totală!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.