OPINII 27 februarie 2020

EDITORIAL. Mirul şi ghimbirul, frica şi depresia

de Dumitru Manolăchescu | 1526 vizualizări

Pân’ la coadă, e un banal virus care naşte o banală gripă. De care, absolut banal, poţi muri dacă stai cu ochii ţintă pe Olivia Ster-ghimbir ori pe gura popii care te vindecă cu rugăciuni, mir, cruci şi pupat moaşte-sfinţi. Apropo, grijă mare cu pupatu’ moaştelor, nu-i întotdeauna sănătos. Mirul, nu ştiu, întrebaţi-l pe Vosganian. Ghimbirul, în ceai.

Cum zicea Eugen Istodor într-un articol care mi-a adus aminte de recreaţia mare înaintea orei de mate: cercetătorii de la Harvard ne dau speranţe, organismul nostru se va obişnui, se va imuniza în mod natural, va înghiţi şi acest virus ucigaş, aşa cum a înghiţit şi înghite atâtea altele – iar aici, zic eu, nu doar de viruşi e vorba. Adică să nu exagerăm cu mirul şi ghimbirul. Sunt bune şi-astea, fac glezna subţire, dar nu rezolvă ghimbirul şi mirul ce nu pot iluştri medici şi cercetători din lumea largă. Ăştia nu s-au panicat. Oare de ce? 

Pentru că ştiu mai multe decât noi despre viruşi, viaţă şi moarte? Cu siguranţă şi de asta. Dar poate şi pentru că nu citesc presa decât selectiv. Frate, cititul presei alarmiste e toxic, dai în fandaxie şi-apoi direct în infodemie – şi vă spune asta unul care scrie la ziar... Uitatul la televizor e şi mai toxic, urlă toţi de zici că le-au murit vecinii de scară după ce i-au pupat de bun-venit din Lombardia. Bă, dar de gripa-gripă, aia domestică, normală, mioritică, de gripa asta câţi mor în fiecare an? Păi, cam două-trei sute de români. Până acum avem vreo 45 de morţi de gripă. Şi nu ne-am panicat. Pentru că avem vaccin, ura, trăiască!, suntem salvaţi! Şi pentru că televiziunile nu mai reacţionează la gripa de fiecare iarnă.

Da, frate, cam asta-i lecţia: dacă avem vaccin, am scăpat de belea. La virusul ăsta regal chinezesc n-avem încă vaccin şi habar n-avem cum să reacţionăm. Ne sperie pentru că nu-l cunoaştem, a venit neinvitat la o cină intimă. Şi nici bani nu prea avem ca să mai pună ospătarul un tacâm. Nu avem nici măcar măşti, Ministerul nu e dotat cu aproape nimic în materie de epidemii. De-aia ne panicăm noi când auzim cât de performante sunt guvernele care se sacrifică pentru bunăstarea şi sănătatea noastră.

Aşadar, de coronavirusul Wuhan mor mai ales, mult mai ales oamenii în vârstă, care au şi alte afecţiuni asociate – insuficienţă respiratorie, boli de plămâni, cardiopatii etc. Nu c-ar fi puţin lucru să ne moară bătrânii, dar nu-i un motiv să se panicheze „empaticii” tineri de pe la televiziuni. O falsă panică, de fapt, pentru că ei urmăresc să ne sperie pe noi şi să ne facă să stăm cu ochii lipiţi de posturile lor, de vorbele lor, de gesturile lor. Pensiile şi bolile, asta-i interesează pe vârstnici. Dar până să vă atace Covid 19, vă puteţi lesne îmbolnăvi de frică şi depresie, două afecţiuni mortale pe termen lung. Atenţie mare şi la alţi „viruşi” perverşi: virusul Internet, virusul Facebook, virusul Social-Media. Nici ăştia n-au tratament.

Cam asta-i treaba cu virusul ucigaş din China. Vrem-nu vrem, îl vom trăi şi pe ăsta. Nu poate fi oprit la graniţe, este imposibil. Îi vom supravieţui, ne vom imuniza, iar anul viitor cel târziu vom avea şi-un vaccin pentru el. Între timp, prin tramvaiele Capitalei noastre se vând măşti de protecţie la 100 de lei bucata, ele costând de fapt cam 10 bani masca. Or fi second-hand? Între timp, senatorii României au grijă ca spitalele de stat, slab dotate şi nefuncţionale, să nu rămână fără clienţi, scoţând privaţii din OUG care dădea dreptul bolnavilor de cancer şi inimă să opteze pentru operaţii gratuite la ce spital vor, pe principiul corect şi uman „banii urmăresc bolnavul”. Şi asta doar aşa, ca să-i mai dea Ciolacul un pumn în gură lui Orban la sfârşit de mandat. Încă un semn că pesediştii nu-s interesaţi de sănătatea românilor, ci de influenţa politică asupra sistemului de stat falimentar.

Asta-i ţara, fraţilor. Nu mai avem Mioriţa, că-i depresivă rău, dar ne bucurăm cu Maria Tănase: de-am mai duce-o pân’ la toamnă, leliţă Ioană. În concluzie: spălaţi-vă bine pe mâini, uitaţi de ştirile alarmiste din presă şi îngăduiţi un somn bun după un pahar de vin seara. Astea toate lucrează contra fricii şi depresiei cam la fel ca vaccinul contra gripei.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.