OPINII 25 septembrie 2020

EDITORIAL. Masca la vot nu ucide; prostia şi indiferenţa, da!

de Dumitru Manolăchescu | 1448 vizualizări

„Suntem pe cai mari” îmi spunea cineva miercuri, argumentând: 1767 de noi cazuri de infectări cu SarsCov-2 în 24 de ore, nou record naţional, 47 de morţi asociaţi Covid-19, dar şi subminarea monedei naţionale în faţa Euro de către parlamentarii majoritari prin decizii halucinante. Joi a fost ceva mai „bine”: 1639 infectaţi şi 41 de morţi asociaţi Covid-19. Dar din nou record negativ pentru bătrânul leu românesc în comparaţie cu mult mai tânărul euro.

Aşadar, cu boala mergem tot mai sus, cu moneda tot mai jos şi duminică votăm la alegerile locale. Pentru mine nu mai e niciun fel de dubiu: alegerile din acest an, inclusiv cele de poimâine, hotărăsc soarta României pentru mulţi ani de-acum înainte. Nu cred că Pandemia ne ajută să alegem înţelept, însă criza asta sanitară care a infectat şi economia, şi relaţiile interumane, şi întreaga noastră viaţă ne spune cu voce tare un lucru: niciun guvern responsabil nu poate mări lefuri şi pensii câtă vreme nu are un buget care să susţină aceste creşteri. De altfel, Uniunea Europeană a hotărât să ne taie fonduri importante (miliarde de euro) dacă mergem înainte cu 40% mărirea pensiilor. Că facem gargară electorală pe Dâmboviţa şi prin Carpaţi, mai treacă-meargă, dar nu cred că e momentul să ne luăm la trântă cu regulile Comisiei Europene. Încă un motiv pentru care aş zice că nu a fost niciodată mai limpede cu cine ar trebui să voteze România deşteaptă, responsabilă, matură, interesată nu doar de prezentul obosit, ci şi de viitorul european al naţiei.

În ce mă priveşte, ca orice om cu simpatii şi antipatii politice, am doar două variante credibile la alegerile locale, aşa încât voi vota intuitiv unul din cele două partide modest reprezentate în judeţul Covasna. Dar, nu-i aşa, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere!

Luni vom şti ce vrea nu doar comunitatea votantă sfânt-gheorghiană, aici jocurile sunt făcute; luni vom şti, mai ales, ce fel de ţară îşi doresc românii din marile şi micile oraşe. Vom afla, printre altele, câte voturi aduce la urne manipularea ordinară a unor televiziuni cumpărate de primari în funcţie, cu sprijinul interesat al unor instituţii importante ale statului.

Mergeţi la vot, e singura şansă să ne mai facem bine. Una măruntă, dar care poate deveni uriaşă în decembrie, după ce ne vom alege şi reprezentanţii în Parlament, schimbând ce e de schimbat şi păstrând ce e de păstrat. Sper ca viitorii primari şi viitorul Parlament să nu susţină din nou o mai veche idee: întotdeauna se poate şi mai rău. Mergeţi la vot, masca nu ucide, dar prostia, lenea, indiferenţa, toate astea la un loc sau fiecare în parte pot distruge o naţiune.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.