OPINII 22 ianuarie 2019

EDITORIAL. Justiţia, o vorbă de Gargamel inventată

de Dumitru Manolăchescu | 1049 vizualizări
Sursa foto - Facebook
Sursa foto - Facebook

Trăim ca într-un banc mişto, spus de-un prost care uită poanta. Ministrul Gargamel desfiinţează Justiţia. El îi propune premierului „hehe” o OUG care să extindă aplicarea contestaţiei în anulare la toate procesele judecate de completurile de cinci judecători, considerate ilegale de CCR, din 2014 încoace. Asta ar însemna 370 de condamnări revizuite, adică rejudecate. Şi mai are o idee Gargamel – nu-i a lui, i-a fost livrată de presa independentă, dar a înghiţit-o, că nu putea s-o ignore, dădea prost. Ideea e că şi procurorii pot face recurs în anulare la sentinţele de achitare pronunţate de aceleaşi completuri ilegale de cinci judecători. Alte procese revizuite, alţi sau cam aceiaşi judecători.

Vă daţi seama în ce ţară trăim şi ce ne-aşteaptă? Cam câţi judecători credeţi că vor fi duşi cu targa, dacă nu cumva cu pluta, direct din sălile tribunalului către primitoarele ospicii româneşti? Ce e şi mai grav, dacă se poate, este însă terfelirea ideii de Justiţie doar de dragul câtorva nemernici corupţi din politica românească la vârf. Pentru că asta urmăreşte, culmea, chiar ministrul Justiţiei, politician de esenţă iliberală: să distrugă Justiţia care îi condamnă pe corupţi, să se termine odată cu condamnările oamenilor politici, oricît de vinovaţi ar fi ei, să existe o castă a corupţilor din politică de care Legea să nu se poată atinge. Capo di tutti capi: Liviu Dragnea, omul nostru din Teleorman.

Până acum le-a reuşit jocul, va fi o nebunie generalizată în tribunale, nu va mai funcţiona nimic în Justiţie. Vom fi, din nou, ca pe vremea lui Năstase: o ţară coruptă fără corupţi, o clasă politică remarcabilă nu prin valoarea ei profesională şi umană, ci prin impunităţi nedemocratice hotărâte de politicieni. Revenim la ce ştim noi să facem mai bine: să furăm, să minţim, să fim ciobanii hoţi, oile ascultătoare din Mioriţa sau meşterii Manole care-şi zidesc iubitele în zidurile mănăstirilor.

Mă supără ideea că, de fapt, ăştia suntem şi nu merităm altceva. De cele mai multe ori urlu să m-audă lumea: opriţi-vă, nenorociţilor, distrugeţi România! Uneori, însă, tac şi mă-ntreb, speriat: dar dacă asta merităm? Dacă doar de-atâta suntem în stare? Dacă poporul ăsta s-a învăţat cu oasele şi îi vrea din nou pe Năstase, Voiculescu, Severin, Iliescu, Ciorbea în capul mesei? Poate e nevoie să-i zidim pe Codruţa Kovesi, pe Dacian Cioloş, pe Vlad Voiculescu, pe Iohannis în zidurile construcţiei politice în care-şi rup dinţii acum nişte puşcăriaşi şi amicii lor politici aflaţi la Putere. Cu pro-europenii la conducere, ţara asta nu va fi niciodată mănăstirea ortodoxă izolată în păduri, nu va fi cetatea cu porţile mereu închise, condusă de o clasă politică eminamente coruptă şi majoritar analfabetă, departe de valorile Uniunii Europene. Şi-atunci, gândind astfel, să pui pe butuci Justiţia  are sens.

Ce nu pricep eu e altceva: bine-bine, faceţi ce justiţie vreţi voi, scoateţi-i pe toţi corupţii şi ucigaşii din puşcării ca să-i salvaţi pe Dragnea şi amicii lui politici, dar ce dracu’ aveţi cu drumurile noastre toate, cu sănătatea noastră, cu educaţia copiilor noştri, de ce-i obligaţi pe tineri să plece din ţară, de ce le distrugeţi viitorul?! De ce nu vă ocupaţi şi de marile probleme ale ţării, de ce nu construiţi spitale regionale, aşa cum aţi promis, de ce nu faceţi autostrăzi, de ce nu vă ocupaţi deloc, dar deloc, de educaţia viitoarelor generaţii, de ce nu modernizaţi România?! De ce am rămas, de fapt, la nivelul anului 1990 în toate domeniile vieţii care ni se scurge printre degete?!

Asta nu înţeleg nici eu, nici 80% din populaţia României. Care, din acest motiv, n-o să mai voteze PSD-ALDE veci-pururi, indiferent câţi puşcăriaşi scoateţi voi din celule, îi iertaţi de datorii şi-i puneţi pe listele electorale. Poporul ăsta nu are, în general, educaţie politică, dar nu-i prost. El vede că n-aţi făcut nimic din ce-aţi promis, vede că v-aţi ocupat doar de dosarele voastre în Justiţie, acuzându-i pe alţii în buna tradiţie stalinistă moştenită de la Iliescu, care transformă hoţia în virtute. Poporul vede cum îi sanctificaţi pe puşcăriaşi precum Năstase, Severin, Voiculescu. Vede cum îi ascundeţi de Justiţie pe urmăriţii penal care vă sunt prieteni. Vede cum îi refuzaţi o viaţă mai bună şi cum îl dispreţuiţi. Iar asta nu-i sună bine. Şi pentru asta va ieşi, din nou şi din nou, în stradă. Va lupta şi va câştiga.

Aşa încât azi, în cea mai depresivă zi a anului, sunt optimist chiar dacă Simona Halep a pierdut la Melbourne; sunt optimist pentru că n-am nicio îndoială: la viitoarele alegeri, oricare vor fi ele, Puterea discreţionară şi coruptă care guvernează acum România în numele unor valori inexistente nu va mai însemna nimic semnificativ.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.