OPINII 14 octombrie 2019

EDITORIAL. Ignoraţi, discriminaţi sau... n-avem nevoie?!

de Dumitru Manolăchescu | 1871 vizualizări

Guvernul Dăncilă – slavă Domnului, plecat – a ordonat Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză să dea peste 7 miliarde de lei baronilor din judeţele majoritar pesediste. Legal, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii – un instrument util pentru plătirea clientelei politice –, s-a făcut o listă a proiectelor aprobate pentru finanţare din acest Fond. M-am uitat pe lista asta, care cuprinde 469 de poziţii. O mulţime de sate, comune şi oraşe mici care au nevoie de infrastructură, dispensare, şcoli, grădiniţe şi alte investiţii de anvergură redusă. Judeţele fruntaşe în accesarea banului public guvernamental aparţin Moldovei şi Munteniei. Ceva Timiş, Constanţa, Braşov, mult Maramureş (fief pesedist) şi puţin Ardeal.

Covasna are o singură apariţie, la poziţia 186, „Iluminat public la Dobârlău”, în valoarea de 509.912 lei. M-am întrebat: ne-au uitat din nou „patrioţii” din Guvern? N-au completat corect cererile de fonduri funcţionarii Consiliului judeţean? Sau, poate, n-avem nevoie de câteva sute de milioane de lei de la Guvern – judeţul Neamţ a primit peste 500 de milioane de lei pentru drumuri, de-aia am mers eu „ca pe roate” pe nişte şosele proaspăt asfaltate acum câteva săptămâni când m-am dus până în Bărcăneştiul natal.

Încă nu m-am lămurit: ignoraţi, discriminaţi, sau... pur şi simplu avem alte (re)surse financiare? Nu pun întrebarea degeaba, am în faţă un articol care informează despre protestul MAE român faţă de imixtiunile guvernului ungar în economia Transilvaniei. Adică eficientul şi curajosul nostru Minister de Externe este îngrijorat că Viktor Orban şi guvernul lui aruncă cu bani în micile afaceri ale maghiarilor din Ţinutul Secuiesc şi nu numai. De ce, stimabililor, n-au voie ungurii să-şi susţină fraţii din Secuime?

Ba da, au voie, dar numai cu ştirea şi încuviinţarea autorităţilor româneşti. Adică nu te-apuci tu, Viktor Orban, să susţii academii de fotbal prin Sf. Gheorghe şi Miercurea Ciuc de capul tău, după care nu dai voie fotbaliştilor români care joacă la echipe din campionatul ungar să vină la echipele naţionale ale României. Nu-i frumos şi, probabil, nici sănătos... La fel se-ntâmplă şi cu IMM-urile maghiare din Secuime, din Mureş, ba chiar cu mici afaceri ale unor fruntaşi politici din PSD, favorizaţi de înţelegerile bilaterale Orban-Dragnea de liberă circulaţie a banilor dinspre Ungaria spre România în diverse proiecte, fără consultarea şi avizul autorităţilor române.

Aici guvernul Viktor Orban nu greşeşte, ungurii îşi ajută financiar fraţii din România. O fac şi din raţiuni politico-electorale, şi pentru bunăstarea etnicilor maghiari din Secuime, dar şi mai ales pentru că guvernul României ignoră cu obstinaţie judeţele majoritar maghiare din inima României.

Să revenim la lista proiectelor de mică infrastructură de la care am pornit, listă pe care nu apare drumul Valea Mare – Întorsura Buzăului, de pildă, investiţie „sărită” şi de Consiliul Judeţean, şi de Comisia de Prognoză, şi de Guvernul României. Judeţul Covasna n-are şosele civilizate, vai de mama lui cum arată drumul spre Braşov prin Chichiş, ca să nu mai zic de-atâtea alte artere de circulaţie la nivel judeţean, dar singurul proiect aprobat de Comisia de prognoză de la Bucureşti este „iluminat public la Dobârlău”, de puţin peste 500.000 de lei.

Ca să traduc într-un limbaj mai accesibil maselor largi titlul oarecum soft: ne-au uitat „patrihoţii” de la Bucureşti, suntem noi idioţi, ori n-avem pur şi simplu nevoie de banii guvernului român pentru că avem alte surse de finanţare de la „mama” Ungaria? – asta ca să fiu în ton cu vesela veşnică împărţeală a orfanului secui, povestită presei de episcopul reformat Bela Kato. În povestea asta, „tatăl” România spune invariabil „nu am” atunci când „copilul” maghiar din Secuime îi cere ceva. Poţi să nu-i dai dreptate? Nu poţi, doar că „tatăl” ăsta al nostru spune acelaşi „nu am” şi copilului român, ba, aş zice, mai des îi refuză pe români decât pe maghiari. Asta în vreme ce „mama” Ungaria dă 99% doar maghiarilor, excepţia pesedistă pomenită mai sus întărind regula.

Deci nu-i discriminare. Ne-or fi uitat, n-or mai avea nevoie de noi, ori nu s-au trimis cereri „deştepte”, parfumate şi semnate cu promisiuni de veşnică recunoştinţă electorală către PSD?! Să sperăm că măcar preşedintele CJ Covasna ştie ceva despre subiectul în discuţie.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.