OPINII 17 septembrie 2019

EDITORIAL. Fotbal, politică, păstori şi câini

de Dumitru Manolăchescu | 1040 vizualizări

Am trei subiecte pe care nu vreau să le dezvolt separat, aşa încît voi face un „trei în unu’ ”: * tânărul pesedist care a ajuns subprefect pentru că n-a reuşit în fotbal * degringolada ALDE la nivel înalt şi * două lansări politice „în oglindă” petrecute în acest week-end.

* Da, la PSD se poate, e atâta democraţie acolo încât orice se poate. Unul Cotârleţ, de pe la Moineşti, s-a hotărât să renunţe la fotbal pentru că n-avea talent şi tragere de inimă spre efort. Ce să mă fac eu? Politician, a venit rapid răspunsul din mintea lui pragmatică. Şi politician se făcu! Unde? La PSD, of course, acolo nu-i nevoie de carte, acolo dacă n-ai carte, ai parte! Aşa că omul s-a lipit de fostul premier Grindeanu, care l-a făcut şef peste Centenar – o funcţie din care, după cum s-a văzut, n-aveai altă răspundere decât să arunci legal cu bani în prietenii de partid. După care, venind Dăncilă la şefie, băiatul fotbalist netalentat s-a făcut subprefect la judeţul Bacău. Cum se poate aşa ceva?! Păi staţi, că n-am terminat: tată-su e medic chirurg, manager al Spitalului de urgenţă din Moineşti şi proprietar al singurului spital privat din zonă. Acum v-aţi lămurit?! Iar legătura dintre fotbaliştii netalentaţi şi politicienii proşti are un nume: oportunismul clientelar de partid.

* La ALDE e zarvă mare. Dezertează „patrioţii”. Adevărul e că manechinul Tăriceanu chiar merita şutul în dos, fie şi măcar pentru faptul că a lins atâtea şezuturi pesediste fără să i se facă greaţă. Dar să nu-mi spună cineva acum că „taberele din ALDE”, că „politica în folosul ţării”, că „noi suntem acolo unde e interesul naţional” sunt altceva decât vorbe mari fără nicio acoperire. Taberele din ALDE sunt o realitate, e drept, restul e la plesneală. Iar taberele din ALDE, e clar, vor fi de partea PSD: păi cum să se despartă de comodele şi bănoasele funcţii din teritoriu „ostaşii” interesului naţional?! „Nu-l mai vrem pe Tăriceanu, că-i prost, o vrem pe madam Dăncilă, viitorul luminos al României pesediste, că cu PSD am început”. Cam ăsta-i discursul. Aceşti oameni, care au făcut atâta rău liberalismului românesc înviind din morţi o alianţă nefirească cu social-democraţii, vor să rămână pe funcţii pentru a-şi lua lefurile şi a sta în capul meselor tovărăşeşti măcar până la alegerile locale, pentru a-şi folosi influenţa funcţiilor în jocul politic. În rest, praful şi pulberea să se-aleagă!

Am o curiozitate profundă: oare câţi şefuţi de-ai lui Tăriceanu din Covasna vor demisiona din funcţii pentru a-şi apăra liderul şi partidul în faţa atacurilor furibunde ale PSD?!

* Opoziţia s-a reunit separat la sfârşit de săptămână. PNL-ul juvenil a avut treabă cu Iohannis la malul mării, unde i-au dat un tricou cu un mesaj despre „generaţia altfel”. Şi aici am o curiozitate: oare cum vede, cum simte, cum trăieşte Iohannis generaţia asta de liberali „altfel”?! Că ce-a făcut el până acum a fost, într-adevăr, altfel, doar că nu totul s-a dus pe „plus”.

Dincolo, la USR, s-a ţinut un Congres. La Timişoara, candidatul Dan Barna a fost ales preşedinte al partidului, după care a hotărât: „România se însănătoşeşte”. Aşteptăm şi congresul PLUS, să vedem ce va hotărî Cioloş în legătură cu starea de sănătate a naţiei. Nu se ştie când îi vom vedea cu adevărat împreună, uniţi în cuget şi simţiri politice, dar avem răbdare. Noi, alegătorii, ne dăm seama că e nevoie de timp ca să linişteşti atâtea orgolii şi să-i calmezi pe toţi deştepţii din partidul care a devenit peste noapte „speranţa politicii româneşti”. Ăştia-s ca berbecii, intră cu capul în zid şi nu le pasă, o ţin pe-a lor pentru că se cred „cei mai”... Nu-i neapărat rău, doar că din când în când au nevoie de-o frână şi uneori de-o oglindă. Le mai trebuie un păstor înţelept şi nu-mi dau seama dacă Dan Barna are calităţile necesare, PLUS nişte câini vigilenţi care să îndrepte turma în direcţia corectă... Să sperăm că îşi vor găsi la timp păstorul, frâna, oglinda, câinii şi reperele. Multe, nu?

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.