OPINII 8 aprilie 2021

EDITORIAL. „Dreptul de a fi prost” este garantat şi inviolabil. Dreptul de a fi sănătos?!

de Dumitru Manolăchescu | 1089 vizualizări
Sursa foto - Pexels
Sursa foto - Pexels

„Dreptul de a fi prost” este un drept pe care îl acuză fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Interesant personaj, noi am renunţat la el, s-a dus în Republica Moldova să-i consilieze pe românii, ruşii, găgăuzii şi alţii de pe-acolo cum să nu copieze prostul exemplu românesc în materie de educaţie-învăţământ. Mă îndoiesc că va reuşi, dar asta-i altă treabă.

Dl. Funeriu se întreabă cum şi dacă vom putea elimina vreodată din viaţa noastră socială „dreptul de a fi prost”. N-a dat nume şi situaţii concrete, dar nu era greu să ghiceşti despre ce-i vorba pentru că se vorbea despre şcoală în vremea Pandemiei. Cu tot ce o influenţează, cu tot ce înseamnă ea: şoşoci, steeri, groşani, bitmani, popi, poape etc. Şi exemplul prost pe care nişte vorbe aruncate pe social-media de nişte „specialişti” în haos îl poate oferi unor naivi. Au murit oameni în spitale Covid pentru că au refuzat să fie intubaţi: „oxigenul este otrăvitor, aşa zice d-na doctor Groşan”. Poate fi acuzată, măcar în aceste cazuri, d-na doctor Groşan de „zădărnicirea combaterii bolilor”?!

Te învaţă şcoala sau alte instituţii din România ce să faci ca să nu fii prost? Categoric nu, vor spune unii, pentru că românii adevăraţi nu pot fi proşti, deci n-au ce învăţa. E o logică simplă... Descoperim, însă, în Pandemie că „dreptul de a fi prost” pomenit de Funeriu se ciocneşte dur, strident, cataclismic cu „dreptul de a fi sănătos”. În numele dreptului de a fi prost consfinţit de Constituţia României, şoşocii, steerii, groşanii, bitmanii şi alte substantive proprii devenite comune fură semenilor lor dreptul de a fi sănătoşi într-o ţară cât de cât normală.

Ce facem, aşadar, cu „dreptul” ăsta şi promotorii lor? Pot fi ei acuzaţi, ca persoane publice cu oarecare notorietate şi mulţi urmăritori pe reţele de socializare, de „faultarea” instituţiilor statului în încercarea de a opri infectarea, suferinţa şi moartea provocate de Covid 19?

Organele statului au un instrument de lucru cu care pot să-i descurajeze pe steeri, şoşoci şi bitmani, să le interzică să uzeze fraudulos de „dreptul de a fi prost” nepedepsit de Constituţie. Adică, întreb şi eu, că am dreptul: dreptul meu de a fi sănătos nu este la fel de important, sau chiar mai important decât dreptul altora de a fi proşti?! Şi aici e vorba de prostia ofensivă, agresivă, nesimţită, de prostia care instigă la nerespectarea legii, nu de cea care contemplă liniştită neantul de pe prispă sau de la balconul apartamentului. E vorba de umplerea spitalelor cu oameni nevinovaţi, mulţi dintre ei infectaţi ca urmare a instigării la nesupunere civică şi medicală promovată de „eroii” conpiraţionişti.

Întrebarea se pune din ce în ce mai acut: cum îi putem stopa pe cei care atentează la sănătatea naţiunii în numele „dreptului de a fi prost şi ofensiv”? De ce nu fac nimic autorităţile plătite să ne apere împotriva şoşocilor, steerilor, groşanilor, bitmanilor? De ce li se permite să instige, să-şi bată joc de medici, de ştiinţă, de bunul simţ comun, de viaţa noastră?

Pentru că, la urma-urmei, de viaţa noastră e vorba, de dreptul nostru la viaţă, la sănătate, drept pe care o minoritate gregară ni-l refuză în numele altor drepturi „inalienabile”– printre care fostul ministru Funeriu a descoperit unul esenţial: „dreptul de a fi prost”. Unul ofensiv, agresiv, nesimţit, care rămâne aşa indiferent de argumentele care combat teoriile conspiraţioniste despre viermi în măşti, cipuri în vaccin, ori oxigenul cu care medicii îşi omoară pacienţii în spitale. O combinaţie mortală de neştiinţă, naivitate, ticăloşie, interes politic, prostie.

Autorităţile nu fac nimic pentru a apăra dreptul majorităţii românilor la o viaţă sănătoasă, nu fac nimic împotriva adepţilor unei teorii a conspiraţiei mondiale menite să omoare la grămadă guverne, partide, bătrâni, tineri, copii. Cât de adânc trebuie să pătrundă cuţitul în os pentru ca Poliţia, Procuratura, Media, specialiştii în comunicare să reacţioneze pe măsura pericolului reprezentat de conspiraţioniştii agresivi?! „Zădărnicirea combaterii bolilor” este doar un neînsemnat articol dintr-o neînsemnată şi inaplicabilă Lege?! Ce face Guvernul Cîţu în privinţa asta? Mult prea puţin spre nimic, pentru că nu are specialişti în comunicare credibili. Opriţi-i măcar să comunice fake-uri şi să instige populaţia naivă pe reţele dacă altceva nu sunteţi în stare să faceţi!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.