OPINII 2 septembrie 2020

EDITORIAL. Despre „covidioţi” şi alţi „idioţi” din „ţara idioţilor”

de Dumitru Manolăchescu | 1886 vizualizări

„Idioţi” suntem aproape toţi. Adică eu, care recunosc pericolul real al Covid 19 şi respect regulile impuse de specialişti, sunt numit idiot de cei din tagma „necredincioşilor” anti-Covid. În acelaşi timp, în opinia mea sunt „covidioţi” cei care-şi bat joc de viaţa lor, de siguranţa celorlalţi şi de sfaturile medicilor. Sper ca „idioţii” care respectă regulile să fie mai mulţi decât „covidioţii” care nu cred în existenţa şi pericolul Covid 19.

Oricum ai lua-o, însă, statistic vorbind trăim într-o „ţară de idioţi” – fie doar şi prin prisma Covid 19. Dar suntem „idioţi” din multe alte motive. Gândiţi-vă ce cred pesediştii despre liberali, ce cred liberalii despre pesedişti, ce cred mai toate partidele politice unele despre altele: sunt nişte idioţi, dă-i dracului, să scăpăm odată de ei... Cum erau, la alegerile trecute, cei care au votat PSD într-un număr impresionant, aproape de neînţeles? Cu siguranţă, pentru mulţi dintre noi erau nişte naivi „idioţi”. Sunt absolut sigur că „idioţi” au fost, pentru ceilalţi, şi cei care l-au votat pe Iohannis preşedinte sau pe Cioloş parlamentar european.

Dacă aveţi curaj să adunaţi toţi „idioţii” ăştia, la care mai puteţi adăuga şi alţii – îi găsiţi şi-i categorisiţi singuri, n-aveţi nevoie de ajutorul meu –, atunci luaţi repede un calmant înainte de a afla rezultatul. Pentru că veţi fi şocaţi să constataţi că trăim într-o ţară de „idioţi” – decretaţi ca atare nu de studii de specialitate sau măsurări savante de IQ, ci de nestrămutata noastră credinţă că doar noi şi-ai noştri suntem deştepţi, doar noi avem dreptate, doar noi spunem adevărul. Într-o ţară plină de-atâţia deştepţi umflaţi de orgolii, vanitoşi, trufaşi şi plini de ifose, într-o astfel de ţară viaţa politică este extrem de complicată şi neprevăzută. Într-o asemenea ţară a guverna cu modestie, cu empatie, cu înţelegere faţă de ceilalţi este aproape imposibil. N-ai cu cine, probabil n-ai nici pentru cine din moment ce suntem, toţi, ori prea deştepţi, ori „idioţi” cu ifose.

Argumente vii ale acestor gânduri, idioate desigur, le-am avut luni în două rânduri. O dată când pesediştii din Parlament au dat de pământ printr-o curajoasă absenţă cu moţiunea de cenzură iniţiată tot de ei, semn clar al unei înfiorătoare brambureli de partid. „Fac ce vor, îşi bat joc de Parlament, de ţară, de legi, de instituţii, de oameni, de tot” – spunea fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. Iată un gând deloc idiot din partea unui personaj care ştie mai multă Constituţie decât toţi amatorii din CCR care-şi slujesc sponsorii politici. Nu-i poate opri nimeni? Ba da, dar până la alegeri mai sunt câteva luni, timp în care câteva sute de politicieni semianalfabeţi vor continua să facă jocuri murdare pe spinarea noastră.

Al doilea argument care aduce în discuţie „idioţii” se referă la „covidioţi”, adică la coronascepticii şi anticovizii. Un avion plini de-ăştia „anti” fără măşti şi fără distanţare fizică a infectat vreo 16 alţi pasageri, plus câţiva membri ai echipajului neatent şi superficial. Erau britanici, veneau din Grecia şi se duceau la Cardiff. Se întorceau, adică, din vacanţă. Acum sunt în spitale sau în carantină-izolare. Nişte adevăraţi „covidioţi”, pe care alţii asemenea, inclusiv de la noi din ţară, îi admiră şi le urmează exemplul idiot.

Asta e, se-ntâmplă şi altora, găseşti peste tot „idioţi” care îi cred mai degrabă pe politicienii retardaţi gen „America first” decât pe medici, epidemiologi şi specialişti. Nu-s mulţi, dar fac mult zgomot. Suficient ca să fie băgaţi în seamă şi să producă victime.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.